Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

PuteR
Posts: 197
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Jun 11, 2018 7:10 pm

Duch__ wrote:
Sun Jun 10, 2018 9:24 am
Supla Key Button 1.0.0

Jest to odpowiedź na zapytanie z tego wątku viewtopic.php?f=9&t=3506

Układ obsługuje się przy pomocy jednego przycisku i zaprogramowanego szyfru na wzór kodu MORSE-a.

W system obsługuje się przy pomocy 3 kodów:
  • Kod wykonania sceny- ustawiany w trybie konfiguracyjnym
  • Kod serwisowy - ustawiany w trybie konfiguracyjnym
  • Kod serwisowy zapasowy - generowany dla każdego procesora z osobna na podstawie adresu MAC - jest to kod który można użyć by nie przeprogramowywać procesora jakbyśmy zapomnieli swojego kodu serwisowego.
Generowanie odbywa się na podstawie ostatnich dwóch bajtów. Jeśli nasz MAC adres wynosi przykładowo ED:09:1B:36:6B:A2 to dla nas najważniejsze są dwa ostatnie bajty 6B i A2. Przy pomocy strony https://www.binaryhexconverter.com/hex- ... -converter odczytujemy nasze bity:
6B = 0110 1011
A2 = 1010 0010


Łączymy je i otrzymujemy: 0110 1011 1010 0010 to nasz kod to 1011 1010 0010. Przypominam. To jest przykład odczytu swojego kodu i dla każdego procesora jest inny! Kod można również odczytać przez terminal.

Skoro nasz kod wynosi przykładowo 1011 1010 0010 to czytamy go jako 1= Długie naciśnięcie ponad 1 sekundę, 0 = Krótkie naciśnięcie około 500ms, wychodzi nam Długie - Krótkie - Długie - Długie - Długie - Krótkie - Długie - Krótkie - Krótkie - Krótkie - Długie - Krótkie.

Kod serwisowy zapasowy ma zawsze długość 12 naciśnięć
Kod serwisowy użytkownika może mieć długość od 1 do 20 naciśnięć
Kod wykonania sceny może mieć długość od 1 do 20 naciśnieć.

Kod źródłowy:
Supla Key Button 1.0.0.zip

Zapraszam do testowania.
jak wejść w tryb konfiguracji??
UWAGA! Proszę nie cytować całego postu.
Last edited by Espablo on Tue Jun 12, 2018 5:28 am, edited 1 time in total.
Reason: Nieprawidłowe cytowanie postu.
Duch__
Posts: 250
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Jun 11, 2018 8:42 pm

Kod serwisowy zapasowy = kod trybu konfiguracji, możesz go odczytać w terminalu lub też samemu sobie policzyć na podstawie adresu MAC. W samym panelu konfiguracji możesz ustawić swój własny kod konfiguracji.
Aktualnie zainstalowane na budowie: 7x SRW-01, 1x ROW-02, 1x SONOFF BASIC, SUPLA BUTTON V2.0.

Do zainstalowania: 2x SONOFF S20, 1x TH10/16, 1x YUNSHAN.
miko1282
Posts: 195
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm

Tue Jun 12, 2018 7:10 pm

Staram się to testować, ale jest problem, ponieważ program jest strasznie czuły, i 5 różnych mikro przełączników nie zawsze mi rozpoznaje (gdy przytrzymam, lub klikam kod, w konsoli są błędne odczyty, np klikam 2 razy długo a pokazuje 0100010) i wydaje mi się że jest to z powodu słabej jakości guzików które na ułamek sekundy łączą się i rozłączają przed zamierzonym dotknięciem

##EDIT
Zaobserwowałem że po dłuższej bezczynności moduł jakby się hibernował i nie reaguje na kliknięcia przycisku (nie wyświetla tego na konsoli ani nie wykonuje sceny)
User avatar
michael
Posts: 576
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Sat Aug 18, 2018 4:00 pm

Duch__ wrote:
Tue May 15, 2018 9:16 pm
Witam ponownie.

Jest to druga część wątku viewtopic.php?f=24&t=3427 odnośnie Supla BUTTON.

Przedstawiam:

Supla BUTTON V2.0

Przez przypadek szukając rozwiązania odnośnie wybudzania procesora ze stanu uśpienia trafiłem na niezwykle ciekawy wpis.
Przycisk RESET posiada dwa stany pracy które są odnotowywane w wewnętrznym RTC układ ESP8266. Co nam to daje?
Otóż to że można wykrywać czy przycisk RESET został naciśnięty RAZ czy DWA razy!!! :D

!!!Dzięki temu można sterować dwoma scenami przy pomocy jednego przycisku RESET!!!

Schemat układu wykonawczego nic się nie zmienił i pozostaje zgodny z pierwszą wersją.

Nastąpiły za to znaczne zmiany w kodzie który oprócz sterowania dwoma SCENAMI umożliwia jeszcze:
  • Ustawienie nazwy hosta urządzenia widzianego w sieci
  • Wybranie czy procesor ma działać na statycznym IP czy z DHCP
  • Można stosować adresy URL zabezpieczone kluczem dostępu
  • Wprowadzono czas TIMEOUT-u szukania sieci WIFI na wypadek nie znalezienia - nie będzie rozładowywał baterii
Do poprawnej pracy potrzebna jest biblioteka:

Code: Select all

#include <DoubleResetDetector.h> //Bilioteka by Stephen Denne
Instrukcja obsługi:
Uruchomienie sceny pierwszej: Nacisnąć przycisk raz
Uruchomienie sceny drugiej: Nacisnąć przycisk dwa razy w odstępie około 0,5 do 1 sekundy

W załączniku kod źródłowy Supla V2_0.zip.

Film ze sterowania roletami: https://youtu.be/Bi5sln2fzos

Pozdrawiam, zachęcam do testowania i komentowania.
Duch__
Czy istnieje ta wersja softu Button'a dla ESP-01 sterowana przyciskiem reset z graficznym konfiguratorem scen?
Posiadam zmontowany taki przycisk, ale nie radzę sobie z kompilowaniem tych źródeł :/
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Duch__
Posts: 250
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Aug 19, 2018 9:01 am

Nie ma takiej wersji, a z czym masz problem?
Aktualnie zainstalowane na budowie: 7x SRW-01, 1x ROW-02, 1x SONOFF BASIC, SUPLA BUTTON V2.0.

Do zainstalowania: 2x SONOFF S20, 1x TH10/16, 1x YUNSHAN.
User avatar
michael
Posts: 576
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Sun Aug 19, 2018 1:55 pm

Duch__ wrote:
Sun Aug 19, 2018 9:01 am
Nie ma takiej wersji, a z czym masz problem?
Zainstalowałem wirtualną maszynę z zasobów Supla, ale kompletnie nie ogarniam gdzie mam wkleić ten kod, aby powstał plik .bin dla ESP-01 :(
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
miko1282
Posts: 195
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm

Sun Aug 19, 2018 2:35 pm

O ile się nie mylę to supla button instalowało się przez Arduino IDE
Last edited by miko1282 on Sun Aug 19, 2018 4:21 pm, edited 1 time in total.
User avatar
michael
Posts: 576
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Sun Aug 19, 2018 4:15 pm

miko1282 wrote:
Sun Aug 19, 2018 2:35 pm
O ile się nie mylę to supla button instalowało się przez Arduino ITE
Dzięki :) naprowadziłeś mnie i skompilowałem i wgrałem to do ESP-01, jednak nie działa :(
Jakie mają być parametry wgrywania? Może tutaj robię coś źle :oops:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
miko1282
Posts: 195
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm

Sun Aug 19, 2018 4:19 pm

Dokładnie nie pamiętam, teraz mnie nie ma w domu, myślę że coś podobnego jak na screenie ;) czy zainstalowałeś wymagane bibliotekeki ?
Attachments
IMG_20180819_181109.jpg
IMG_20180819_181109.jpg (73.97 KiB) Viewed 222 times
User avatar
michael
Posts: 576
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Sun Aug 19, 2018 4:32 pm

Z takimi parametrami też nie działa :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply