Supla scripts 2.0

User avatar
fracz
Posts: 967
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Oct 02, 2018 6:50 am

Tak, automatyka cały czas działa i nie bierze pod uwagę tego co zmieniasz manualnie. Analizuje tylko temperatury i "pamięta" co robiła ostatnio. Jest to taka antyupierdliwość tego rozwiązania. W przeciwnym razie ty byś wyłączał, termostat by włączał i tak w kółko by się kłóciło z Tobą. A użytkownik ma zawsze rację, dlatego ustępuje ;-)
Piotr61
Posts: 23
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Tue Oct 02, 2018 9:03 pm

fracz wrote:
Tue Oct 02, 2018 6:50 am
Tak, automatyka cały czas działa i nie bierze pod uwagę tego co zmieniasz manualnie...
W moich urządzeniach typu termostat, sterownik pompki obiegowej i.t.p. użytkownik nie ma możliwości włączenia czy też wyłączenia odbiornika(sprężarki, pompy, grzałki, i.t.p.) , może natomiast wyłączyć sterownik, co skutkuje natychmiastowym wyłączeniem odbiornika. Po załączeniu, to sterownik - na podstawie aktualnych danych pobranych z czujników oraz ustawionych parametrów regulacyjnych, decyduje czy odbiornik załączyć. Bo jak wiadomo "gdzie dwóch ustawia, tam ... Pan Bóg kule nosi", czy jakoś tak :mrgreen:
A w aplikacji wygląda to np. tak: viewtopic.php?f=18&t=2346&p=21653#p21653

Piotr
denat
Posts: 2
Joined: Mon Oct 01, 2018 6:17 am

Thu Oct 04, 2018 6:33 am

denat wrote:
Mon Oct 01, 2018 10:30 am
Witam jestem początkujący. Kupiłem ZAMEL SRW-1.
Wszytsko piekne działa po podłączeniu.
Ale zainteresowany faktem powiadomień chciałem w supla script zeby dostać powiadomienia o ruchu rolet.
Kiedy w warunku wpisze znak "{" nie podpowiada mi się nic.
Natomiast wpisany na czysto kod z przykladu {{1|on|bool}} generuje mi blad
Błąd
Error when communicating with Supla API: HTTP: 404

Supla Script widzi ZAMELA bo mam go dostępnego w liście wyboru przy na przykład tworzeniu sceny.
UPDATE : Zakupiłem dwa Sonoffy basic z Suplą. I jak chcę stworzyć warunek zaczynam znakiem "{" to oba sonoffy mi się podświetlają a SRW-01 nie.
Sibikk
Posts: 221
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Oct 05, 2018 2:27 pm

@fracz kombinowałeś może coś z tymi kanałami roletowymi?
Mam też pytanie odnośnie powiadomień, mam ustawione żeby pokazywało mi się jak temperatura spadnie poniżej 25 a sprawdzanie co 30 minut, i wszystko działa tylko powiadomienie pojawia się co 30 minut pomimo nie spełnionego warunku temperatury. Ja cos źle ustawiłem czy jakiś mały bug? I tak jeszcze dopytam przy okazji, jak idą prace nad wersja 2.3 ? :roll:

Code: Select all

{{35268|temperature|compare:<,25,zimna woda,OK}}
PioKar
Posts: 36
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Oct 10, 2018 4:23 pm

A tak serio to co trzeba by zrobić by termostat odpytywał co 1 minutę.
To jest kwestia kasy czy mocy przerobowych ?
Ja byłbym zainteresowany częstszym odpytywaniem.
slawek
Posts: 1556
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Oct 10, 2018 4:33 pm

Bedziesz "zarzynał" serwer, ale możesz postawić swój i wtedy tak...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 36
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Oct 10, 2018 5:21 pm

postawiłbym bo mam kompa nonstop monitoring tylko że nie potrafię.
nie wszyscy są programistami.
ja inaczej zarabiam na życie.
a supla mnie zafascynowała i tyle.
slawek
Posts: 1556
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Oct 10, 2018 6:06 pm

wystarczy malinka, nawet zero za 26zł + karta sieciowa za 5zł...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 36
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Oct 11, 2018 3:34 pm

To nie jest kwestia kasy.
Ja się boję że nie postawię.
lesny8
Posts: 117
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Oct 11, 2018 4:19 pm

PioKar wrote:
Thu Oct 11, 2018 3:34 pm
Ja się boję że nie postawię.
Nie ma czego. Będą problemy, to pytaj zawsze ktoś nakieruje na właściwe tory ;)
Post Reply