SUPLA Scripts

szym3k
Posty: 213
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

wt paź 27, 2020 9:57 pm

michal188 pisze:
wt paź 27, 2020 5:01 pm
Witam, jak ustawic by scena była aktywna czasowo np od 6 do 20
Możesz w warunkach wykonania sceny dać:

Kod: Zaznacz cały

time() > '06:00' and time() < '20:00'
forall
Posty: 165
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

śr paź 28, 2020 5:32 pm

W logach na serwerze supla.fracz.com jet godzina różnicy...

Pyytanko czy da się zrobić tak, że jak coś zostanie włączone i ma stan on dłużej niż x minut to przychodzi powiadomienie albo czy przy MEW-01 jak pobór mocy będzie większy niż XXX WAT to można wysłać powiadomienie?
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
slavo_s2k
Posty: 35
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

śr paź 28, 2020 7:02 pm

szym3k pisze:
pn paź 26, 2020 10:33 am
slavo_s2k pisze:
ndz paź 25, 2020 8:23 pm
Też próbuję, ale nie udało się, jak to finalnie zrobiłeś? u mnie wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

[~] #  git clone https://github.com/fracz/supla-scripts.git
-sh: git: command not found
nie masz zainstalowanego gita

jeśli masz raspberry daj:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt update
sudo apt install git
Mam QNAP-a , jak zainstalować gita ?
lukfud
Posty: 670
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr paź 28, 2020 7:08 pm

slavo_s2k pisze:
śr paź 28, 2020 7:02 pm
Mam QNAP-a , jak zainstalować gita ?
fracz pisze:
pn paź 14, 2019 4:30 pm
Instalujesz entware https://qnapclub.eu/pl/qpkg/556 normalnie w QTS Application Center i potem w ssh:
opkg update
opkg install git
YoMan
Posty: 37
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

czw paź 29, 2020 11:11 am

Witam,

trzy pytania jako laika.

1. Czy dobrze rozumiem, że w pewnym zakresie Sceny i Scripts to to samo tylko, że skrypty są do zainstalowania na własnym lokalnym "Serwerze" supli a sceny działają w chmurze?
2. Rok temu w listopadzie .... "Kiedyś suwaczki będą w scenach też ;) " .... czy kolega fracz pracuje nad tym czy zostało to porzucone?
3. Jeżeli porzucone to jak najprościej skonfigurować "zestaw ustawień" do automatycznego wywołania i/lub jednym klikiem? (np. światło 1 - 100%, światło 2 - 50%, roleta w dół - 50%, etc.)?

Pozdrawiam
YoMan
michal188
Posty: 13
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

czw paź 29, 2020 5:23 pm

szym3k pisze:
wt paź 27, 2020 9:57 pm
michal188 pisze:
wt paź 27, 2020 5:01 pm
Witam, jak ustawic by scena była aktywna czasowo np od 6 do 20
Możesz w warunkach wykonania sceny dać:

Kod: Zaznacz cały

time() > '06:00' and time() < '20:00'

Warunki są spełnione ale niestety scena nie działa
Screenshot_2020-10-29-18-19-20-685_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2020-10-29-18-19-20-685_com.android.chrome.jpg (420.71 KiB) Przejrzano 270 razy
Dostaje takie powiadomienie
Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Ara2
Posty: 3
Rejestracja: śr lis 20, 2019 4:17 pm

czw paź 29, 2020 5:35 pm

Od jakiegoś czasu próbuję wykorzystać funkcjonalność "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" ale niestety to nie działa poprawnie. Z niewiadomego powodu następuje wyzwolenie sceny mimo że kanał nie zmienił stanu. W moim przypadku zostają wyłączone światła które zależą od tego kanału a światło na kanale świeci dalej. Nie dzieje się to zawsze ale często. Szczególnie pierwsze załączenia trwaj ok 2-3 min.
szym3k
Posty: 213
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pt paź 30, 2020 12:18 am

michal188 pisze:
czw paź 29, 2020 5:23 pm
szym3k pisze:
wt paź 27, 2020 9:57 pm
michal188 pisze:
wt paź 27, 2020 5:01 pm
Witam, jak ustawic by scena była aktywna czasowo np od 6 do 20
Możesz w warunkach wykonania sceny dać:

Kod: Zaznacz cały

time() > '06:00' and time() < '20:00'

Warunki są spełnione ale niestety scena nie działa Screenshot_2020-10-29-18-19-20-685_com.android.chrome.jpg
Dostaje takie powiadomienie
Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Ten warunek z temperaturą też musisz dać w warunki i weź wszystko w klamry
Gucio2607.
Posty: 499
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pt paź 30, 2020 7:20 am

Też mam problem ze sceną ale tylko w przypadku gdy scena ma się wykonać z opóźnieniem. Mam zrobiona automatyzację gdy opuszczam dom to ma zamknąć bramę i to działa z warunkiem na podstawie kontaktronu bramy tj. zamknij jeśli otwarta ale gdy wracam do domu to ma otworzyć bramę i to również działa i po 5 minutach ma ja zamknąć i tu już nie działa pomimo że warunek jest spełniony ale w logach widzę ze scena się nie wykonuję bo warunek nie jest spełniony. 🙃🤔
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
michal188
Posty: 13
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

pt paź 30, 2020 4:12 pm

szym3k pisze:
pt paź 30, 2020 12:18 am
michal188 pisze:
czw paź 29, 2020 5:23 pm
szym3k pisze:
wt paź 27, 2020 9:57 pm


Możesz w warunkach wykonania sceny dać:

Kod: Zaznacz cały

time() > '06:00' and time() < '20:00'
Cos takiego?
{time(1841) > '06:00' and time(1841) < '20:00' {{state(1841).temperature >= 40}}}

Jeśli tak nadal nie działa


Warunki są spełnione ale niestety scena nie działa Screenshot_2020-10-29-18-19-20-685_com.android.chrome.jpg
Dostaje takie powiadomienie
Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Ten warunek z temperaturą też musisz dać w warunki i weź wszystko w klamry
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”