czujnik skrzynki pocztowej

klauzero
Posty: 10
Rejestracja: sob mar 07, 2020 5:03 pm

wt lut 23, 2021 9:23 pm

Ja zakupiłem z tego linku aby nie bawić się kontaktrony https://pl.aliexpress.com/item/4000492919273.html oraz https://pl.aliexpress.com/item/4000126345478.html aby ogarnąć też antyzalaniowy "Chytrý ventil" :) Niestety poległem.
Programator to stary dobry CP2102 (dziś sprawdzony także z Sonoffem Dual i bez problemu wgrany soft) RX do TX, przytrzymany reset przed podłączeniem na 5 sekund, wszystko przylutowane bezpośrednio, dioda migała jakby na niższym napięciu, ale nie udało się połączyć.
Obrazek

CONNECT BAUD: 115200
============
....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____

Oczywiście moduł w pełni sprawny, po odlutowaniu połączył się z wifi i działa z aplikacją Tuya. Pomożecie?
flowerek
Posty: 327
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

wt lut 23, 2021 9:32 pm

klauzero pisze:
wt lut 23, 2021 9:23 pm
Ja zakupiłem z tego linku aby nie bawić się kontaktrony https://pl.aliexpress.com/item/4000492919273.html oraz https://pl.aliexpress.com/item/4000126345478.html aby ogarnąć też antyzalaniowy "Chytrý ventil" :) Niestety poległem.
Programator to stary dobry CP2102 (dziś sprawdzony także z Sonoffem Dual i bez problemu wgrany soft) RX do TX, przytrzymany reset przed podłączeniem na 5 sekund, wszystko przylutowane bezpośrednio, dioda migała jakby na niższym napięciu, ale nie udało się połączyć.
Obrazek

CONNECT BAUD: 115200
============
....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____

Oczywiście moduł w pełni sprawny, po odlutowaniu połączył się z wifi i działa z aplikacją Tuya. Pomożecie?
pomożemy :)

GPIO0 do GND na cały czas wgrywania + przycisk na moment podłaczania do programatora
j środku jest TYWE3S?
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa)
klauzero
Posty: 10
Rejestracja: sob mar 07, 2020 5:03 pm

wt lut 23, 2021 10:18 pm

Dziękuję. Dokładnie tak, przylutowane na sztywno.
Próbowałem trzymać przycisk reset przed podłączeniem programatora, po podłączeniu, cały czas bez sukcesu.
Załączniki
tywe3s.jpg
tywe3s.jpg (161.42 KiB) Przejrzano 190 razy
Ostatnio zmieniony czw lut 25, 2021 6:58 pm przez klauzero, łącznie zmieniany 1 raz.
flowerek
Posty: 327
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

śr lut 24, 2021 7:10 am

to juz nie wiem.
ustawienia wgrywania takie jak podałem w poprzednich postach?

zawsze robie sobie plik readme jak wgrywam soft do nowych modułów,
do tego czujnika zrobiem sobie takie notatki

----------------------------------------------------------------------
tx-rx, rx-tx, gnd-gnd, 3v-3v
dodatkowo zewrzec na stałe GPIO0 z GND
i wcisnąć reset na 5 sekund - dioda powinna leciutko migać

wtedy wgrywać soft
wejście do konfiguracji - po włożeniu baterii przytrzymać 5 sek reset - zaczyna migać i rozgłasza się sieć wifi

UWAGA nie widać urządzenia w cloud !!!!
tylko linki bezpośrednie
-----------------------------------------------------------------------

pamietam ze on tak miga leciutko diodą jakby mu brakowało prądu...i wtedy wgrywam.
no i robiłem to bez baterii
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa)
klauzero
Posty: 10
Rejestracja: sob mar 07, 2020 5:03 pm

śr lut 24, 2021 10:26 am

Dokładnie tak zrobiłem. Wszystko przylutowane na stałe to jest:
GPIO0 do GND TYWE3S i GND do GND programatora.
3V TYWE3S do 3 V programatora,
RX z TYWE3S do TX programatora i analogicznie TX-RX.

Trzymam przycisk reset przed podłączeniem (i w trakcie podłączenia) programatora do USB i puszczam po ok 5 sekundach. Zapala się dioda na stałe, a potem zaczyna migać słabym światłem i zaczynam programowanie. Nieudane zresztą. Po wszystkim aby sprawdzić programator wgrałem nowy soft do Sonoffa i poszło bez problemu.

może płytka z przylutowanym kontaktronem jest jednak inna, bo mam wrażenie że nie jestem w stanie wprowadzić w tryb programowania tak aby mieć dostęp TYWE3S przed jego uśpieniem. Spróbuję jeszcze z wersją do wykrywania wycieków wody.
elmaya
Posty: 1201
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lut 24, 2021 11:04 am

klauzero pisze:
śr lut 24, 2021 10:26 am
Dokładnie tak zrobiłem. Wszystko przylutowane na stałe to jest:
GPIO0 do GND TYWE3S i GND do GND programatora.
3V TYWE3S do 3 V programatora,
RX z TYWE3S do TX programatora i analogicznie TX-RX.

Trzymam przycisk reset przed podłączeniem (i w trakcie podłączenia) programatora do USB i puszczam po ok 5 sekundach. Zapala się dioda na stałe, a potem zaczyna migać słabym światłem i zaczynam programowanie. Nieudane zresztą. Po wszystkim aby sprawdzić programator wgrałem nowy soft do Sonoffa i poszło bez problemu.

może płytka z przylutowanym kontaktronem jest jednak inna, bo mam wrażenie że nie jestem w stanie wprowadzić w tryb programowania tak aby mieć dostęp TYWE3S przed jego uśpieniem. Spróbuję jeszcze z wersją do wykrywania wycieków wody.
It turns out that there is a difference in that model:
you have to connect RST to GND "on the left side of the image" to be able to program


Obrazek
klauzero
Posty: 10
Rejestracja: sob mar 07, 2020 5:03 pm

śr lut 24, 2021 1:10 pm

elmaya pisze:
śr lut 24, 2021 11:04 am
It turns out that there is a difference in that model:
you have to connect RST to GND "on the left side of the image" to be able to program
Obrazek
OK, I'll try today. What about GPIO0 and GND? Must be connected too?
elmaya
Posty: 1201
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lut 24, 2021 1:13 pm

yes, Gpio 0 connected to GND
but apparently you don't have to press the sensor button
klauzero
Posty: 10
Rejestracja: sob mar 07, 2020 5:03 pm

czw lut 25, 2021 5:35 pm

elmaya pisze:
śr lut 24, 2021 1:13 pm
yes, Gpio 0 connected to GND
but apparently you don't have to press the sensor button
I confirm that everything works after connecting as described Elmaya! Thank you once again.

Potwierdzam, że wszystko działa po podłączeniu w taki sposób jak opisał Elmaya. Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”