Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1328
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob maja 01, 2021 7:16 am

Standardowe hasło to password, takie nadał kolega Krycha88 tworząc Primary GUI na którym powstała stacja pogody.
Jeden z błędów to właśnie ustawienie serwerów , chciałem aby aby dane były wysyłane raz do jednego raz do drugiego , tylko ze wyborze tylko jednego np aqi jest efekt taki ze wysyła dane tylko raz .
Ale to jest najmniejszy problem , zauważyłem ze zmieniając dane konfiguracyjne wielokrotnie ci chwile zapisując , od czasu do czasu coś puknie i moduł się „zeruje” tzn wymazywane są wszystkie ustawienia konfiguracyjne i moduł po restarcie wchodzi w konfiguracje z AP, mam teraz tyle roboty ze nie daje rady tego poprawić
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
mort
Posty: 15
Rejestracja: pn gru 28, 2020 10:58 am

pn maja 03, 2021 4:52 pm

Potwierdzam. Po wpisaniu danych do https://airmonitor.pl/ ruszyło wysyłanie do https://aqi.eco/. To została nierozwiązana kwestia czujnika deszczu.......... ;)
LukaszH
Posty: 172
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

czw maja 06, 2021 10:24 am

Potrzebuję trochę pomocy. Odpaliłem soft z BME280 i czujnikiem SDS011 (reszta nie podłączona). Aby nie wchodził cały czas do strony konfiguracyjnej musiałem dać pull up do GPIO16 - też trochę się z tym męczyłem.

Natomiast za nic nie mogę wysłać danych do aqi.eco. Nazwa serwera wpisana to api.aqi.eco i ścieżka przepisana ze strony /update/xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Na porcie nie widzę aby cokolwiek się wysyłało tylko w pętli takie coś:

Kod: Zaznacz cały

12:19:00.116 -> Light Level : -2.00
12:19:00.116 -> Wind meter = 0.00 m/s
12:19:10.119 -> SDS011 PM2.5 = 9.80% PM10 = 46.40%
12:19:10.119 -> BME 280 Pressure = 984.11nPa   Preseure sea = 1009.00hPa   Elevation  = 217npm   
12:19:10.172 -> BME 280 Temperature = 23.62°C  Humidity = 31.45 %
12:19:10.219 -> [BH1750] Device is not configured!
12:19:10.219 -> Light Level : -2.00
12:19:10.219 -> Wind meter = 0.00 m/s
12:19:20.245 -> SDS011 PM2.5 = 9.80% PM10 = 46.40%
12:19:20.245 -> BME 280 Pressure = 984.09nPa   Preseure sea = 1009.00hPa   Elevation  = 217npm   
12:19:20.245 -> BME 280 Temperature = 23.68°C  Humidity = 31.47 %
12:19:20.345 -> [BH1750] Device is not configured!
12:19:20.345 -> Light Level : -2.00
12:19:20.345 -> Wind meter = 0.00 m/s
Będę wdzięczny za podpowiedź jak skonfigurować aqi.eco/ supla aby wysyłać tam dane ?
mort
Posty: 15
Rejestracja: pn gru 28, 2020 10:58 am

czw maja 06, 2021 1:27 pm

LukaszH pisze:
czw maja 06, 2021 10:24 am
Potrzebuję trochę pomocy. Odpaliłem soft z BME280 i czujnikiem SDS011 (reszta nie podłączona). Aby nie wchodził cały czas do strony konfiguracyjnej musiałem dać pull up do GPIO16 - też trochę się z tym męczyłem.

Natomiast za nic nie mogę wysłać danych do aqi.eco. Nazwa serwera wpisana to api.aqi.eco i ścieżka przepisana ze strony /update/xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Na porcie nie widzę aby cokolwiek się wysyłało tylko w pętli takie coś:

Kod: Zaznacz cały

12:19:00.116 -> Light Level : -2.00
12:19:00.116 -> Wind meter = 0.00 m/s
12:19:10.119 -> SDS011 PM2.5 = 9.80% PM10 = 46.40%
12:19:10.119 -> BME 280 Pressure = 984.11nPa   Preseure sea = 1009.00hPa   Elevation  = 217npm   
12:19:10.172 -> BME 280 Temperature = 23.62°C  Humidity = 31.45 %
12:19:10.219 -> [BH1750] Device is not configured!
12:19:10.219 -> Light Level : -2.00
12:19:10.219 -> Wind meter = 0.00 m/s
12:19:20.245 -> SDS011 PM2.5 = 9.80% PM10 = 46.40%
12:19:20.245 -> BME 280 Pressure = 984.09nPa   Preseure sea = 1009.00hPa   Elevation  = 217npm   
12:19:20.245 -> BME 280 Temperature = 23.68°C  Humidity = 31.47 %
12:19:20.345 -> [BH1750] Device is not configured!
12:19:20.345 -> Light Level : -2.00
12:19:20.345 -> Wind meter = 0.00 m/s
Będę wdzięczny za podpowiedź jak skonfigurować aqi.eco/ supla aby wysyłać tam dane ?
Z której wersji softu od shimano73 korzystasz ??
LukaszH
Posty: 172
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

czw maja 06, 2021 1:42 pm

mort pisze:
czw maja 06, 2021 1:27 pm
Z której wersji softu od shimano73 korzystasz ??
Wgrałem bin:https://github.com/shimano73/Stacja_pogodowa
michal188
Posty: 91
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

czw maja 06, 2021 3:09 pm

Masz nowszy soft wygrany (tak myślę)jak wejdziesz w aqi w swój i w swój czujnik to wysyłane są dane?
Screenshot_2021-05-06-17-08-35-506_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2021-05-06-17-08-35-506_com.android.chrome.jpg (325.74 KiB) Przejrzano 377 razy
Pietras81
Posty: 59
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

czw maja 06, 2021 4:19 pm

Witam. Kolego mam pytanie czy na twoim sofcie uruchomie tylko czujnik BME280 oraz deszczemierz ewentualnie później jak dokupię wiatromierz to da sie to rozbudować bez zmiany softu. Nie potrzebuje tych wszystkich zapisow do www wystarczy mi tylko podgląd w apce. Z góry dziękuję za odpowiedź.
LukaszH
Posty: 172
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

czw maja 06, 2021 6:01 pm

michal188 pisze:
czw maja 06, 2021 3:09 pm
Masz nowszy soft wygrany (tak myślę)jak wejdziesz w aqi w swój i w swój czujnik to wysyłane są dane?
właśnie nie ma i nic nie wysyła. Na razie jadę na luftdaten i tam do aqi.eco wysyła wszystko https://lukaszh.aqi.eco/pl/lukaszh. Niestety na tym sofcie pod suplę nie mogę tego zrobić (w apce wszystko działa)
michal188
Posty: 91
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

czw maja 06, 2021 6:47 pm

Może spróbować z starym softem u mnie działa
mort
Posty: 15
Rejestracja: pn gru 28, 2020 10:58 am

czw maja 06, 2021 8:33 pm

W tym najnowszym sofcie z githuba nie działa. Musisz wgrać wcześniejszą wersję w niej jest tylko taki myk że musisz mieć uruchomione wysyłanie i do aqi i do airmonitora bo jak wpiszesz tylko jedno z nich to wysyła tylko raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”