Licznik wody MBUS

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1991
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob maja 08, 2021 12:31 pm

klew pisze:
pt maja 07, 2021 7:35 pm
Tak sobie myślę, że jeśli mbus z wodomierzy ruszył, to liczniki Taurona we Wrocławiu też powinno się uruchomić. Tutaj Tauron udostępnia klucze prywatne do mbus-a (w ramach projektu ami plus).

Co do wodomierzy to właśnie kilka dni temu pojawił się news, że w całym Wrocławiu mają wymieniać nakładki na liczniki na LoRaWan, także integracja może się skomplikować ;)

Pisząc poradnik dajcie znać na początku, że to będzie działać tylko jeśli wodociągi nie zmieniły kluczy szyfrujących. U niektórych te klucze są zmienione i raczej nie uda się zintegrować.
Rozmawiałem z człowiekiem z Emitela (firma odpowiedzialna za wykonanie pokrycia radiowego LoRa we Wrocławiu). Według niego cały system ma być tak zrobiony, że użytkownik układu pomiarowego będzie mógł uzyskać dostęp do odczytów on-line. Ma być także wystawiony z tego systemu interface (API, itp.) do integracji z systemami automatyki domowej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob maja 08, 2021 2:03 pm

A tak teraz zauważyłem. Nie wiem czy to ja coś źle zrobiłem bo nie mam "i" czyli informacji o kanale. Prawdę mówiąc wcale mi to nie przeszkadza .
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

sob maja 08, 2021 4:03 pm

QLQ pisze:
sob maja 08, 2021 2:03 pm
A tak teraz zauważyłem. Nie wiem czy to ja coś źle zrobiłem bo nie mam "i" czyli informacji o kanale. Prawdę mówiąc wcale mi to nie przeszkadza .
Nie dodałem „i” jeszcze
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob maja 08, 2021 4:06 pm

Beku pisze:
sob maja 08, 2021 4:03 pm
QLQ pisze:
sob maja 08, 2021 2:03 pm
A tak teraz zauważyłem. Nie wiem czy to ja coś źle zrobiłem bo nie mam "i" czyli informacji o kanale. Prawdę mówiąc wcale mi to nie przeszkadza .
Nie dodałem „i” jeszcze
Nie wiem jak Wy ale z jednej strony wolę aby tych "i" nie było za dużo. Wolałbym aby nie były widoczne w głównym oknie ale np po przesunięciu kanału jak np wodomierza do wykresu. I tam dopiero można byloby te i umieścić.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1991
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob maja 08, 2021 4:24 pm

QLQ pisze:
sob maja 08, 2021 4:06 pm
Nie wiem jak Wy ale z jednej strony wolę aby tych "i" nie było za dużo. Wolałbym aby nie były widoczne w głównym oknie ale np po przesunięciu kanału jak np wodomierza do wykresu. I tam dopiero można byloby te i umieścić.
Też jestem tego samego zdania. Przynajmniej nie byłoby problemu nachodzenia (i) na kanale temperatura/wilgotność).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz maja 09, 2021 5:39 pm

Podsumowujac dobra wiadomość jest taka, że wydaje się że wszystko działa jak należy, malina wstaje oo zaniku zasilania po poleceniu "enable" I liczniki się na bieżąco aktualizują.
Zła wiadomość to to , że ja wyjeżdżam na 1.5tyg w delegacje i nie będę miał dostępu do RPI. A co się z tym wiąże poradnik będzie z opóźnieniem. :(
.
Screenshot_20210509-195221_SUPLA .jpg
Screenshot_20210509-195221_SUPLA .jpg (163.46 KiB) Przejrzano 448 razy
.
Screenshot_20210509-195230_SUPLA .jpg
Screenshot_20210509-195230_SUPLA .jpg (156.47 KiB) Przejrzano 448 razy
.
Screenshot_20210509-195926_SUPLA .jpg
Screenshot_20210509-195926_SUPLA .jpg (149.48 KiB) Przejrzano 448 razy
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz maja 16, 2021 11:08 am

Wczoraj było trochę czasu więc przetestowałem instalację. Wykonując kolejno polecenia przeprowadzamy instalację WMBUSMETERS dla odbiornika DVBT z pierwszej strony tematu
Muszę jeszcze posklejać w całość razem z instalacją Supla Virtual Device , którą opisał @Robert Błaszczak. Dodatkowo opisać tworzenie plików dla liczników


Tak na szybko mając postawioną Malinkę na Rasspbian LIte OBRAZ: https://downloads.raspberrypi.org/raspi ... f-lite.zip :

Program do wrzucania obrazu: https://downloads.raspberrypi.org/image ... latest.exe

Kod: Zaznacz cały

####################  #############################

sudo apt-get update
sudo apt install ncurses-dev apt cmake librtlsdr-dev
sudo apt install git git-core cmake libusb-1.0-0-dev build-essential
sudo apt install libtool-bin automake make info libc6-dev libgmp-dev libgmp3-dev gawk qpdf bison


######################  INSTALACJA RTL-SDR  #########################
git clone git://git.osmocom.org/rtl-sdr.git
cd rtl-sdr/
mkdir build
cd build
cmake ../
make
sudo make install
sudo ldconfig
cmake ../ -DINSTALL_UDEV_RULES=ON
cd
sudo cp ./rtl-sdr/rtl-sdr.rules /etc/udev/rules.d/
ls -l /dev/rtlsdr*
####


########################### INSTALACJA WBUS-RTL     ################################
git clone https://github.com/weetmuts/rtl-wmbus.git
cd rtl-wmbus
make rrelease
sudo cp rtl-wmbus/build/rtl_wmbus /usr/bin/rtl_wmbus

############################## INSTALACJA WMBUSMETERS   ###############################
git clone https://github.com/weetmuts/wmbusmeters.git
cd wmbusmeters
make && make test
sudo make install
cd
sudo systemctl daemon-reload

************************** PRZYKŁADOWY TEST DZIAŁANIA  ****************************************
TESTTOWANIE liczniki izar KOMENDA:
wmbusmeters --format=json rtlwmbus:868.9M:t1,c1 MyWater izar '*' NOKEY
lub
wmbusmeters --format=json auto:t1,c1 MyWater izar '*' NOKEY

*******************************************  TEST ****************************************
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw maja 20, 2021 6:22 pm

Kurcze koledzy aż mi głupio, że do tej pory nie napisałem poradnika ale mam chlebka bardzo duże braki w czasie. Pomału składam wszystko do kupy ale idzie to bardzo pomału - staram się chociaż 5-10 min coś popisać ... normalnie masakra ale dam radę
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
lukosław
Posty: 66
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pt maja 21, 2021 11:02 am

Żeby dodać Ci motywacji to dodam, że czekam z niecierpliwością. Odbiornik wkrótce u mnie będzie :)
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 342
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt maja 21, 2021 11:46 am

lukosław pisze:
pt maja 21, 2021 11:02 am
Żeby dodać Ci motywacji to dodam, że czekam z niecierpliwością. Odbiornik wkrótce u mnie będzie :)
A u mnie już jest i czeka :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”