Licznik wody MBUS

lukosław
Posty: 66
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

wt cze 08, 2021 5:49 am

Kod: Zaznacz cały

sudo crontab -e

0 * * * * /sbin/shutdown -r now
lukosław
Posty: 66
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw cze 10, 2021 9:17 am

Odpaliłem cały zestaw na rpi i od kilku dni obserwuję pomiary, ale ciągle jest coś nie tak.

- odczyty wmbusmeters potrafią mi się zwiesić, np wszystko działa ok przez kilkanaście godzin, po czym nagle widzę, że plik z danymi wodomierza przestaje być odświeżany i musze ręcznie zrestartować proces. Aktualnie zwiększyłem loglevel na debug i będę śledził logi w sytuacji gdy to się powtórzy.
- nawet gdy wmbusmeters działa ok, to raz na czas (średnio raz na dobę) dostaję taki wynik jak na obrazku, co całkowicie psuje mi wszystkie odczyty. Nie wiem czy to wina supla-virtual-device czy faktycznie plik z takimi wartościami pojawia się w pliku z danymi wodomierza.
Screenshot 2021-06-10 at 11.15.02.jpg
Screenshot 2021-06-10 at 11.15.02.jpg (131.11 KiB) Przejrzano 133 razy
Czy ktoś z Was może miał podobne problemy i wie jak temu zaradzić?
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw cze 10, 2021 9:50 am

Ja mam czasem problem z zasięgiem do jednego wodomierza oddalonego od dongla. Wtedy też dane z niego nie są odświeżane, ale wmbusmeters nie zawiesił mi się jeszcze ani razu. Nie zdarzyło mi się też żeby SVD wysłał taki peak do Supli. Całość u mnie działa bez restartów od początku tego wątku, bez żadnych problemów. Ale nie używam dongla RTL tylko dedykowanego pod MBUS (jest sporo droższy). Całość też chodzi na komputerze z linuxem (nie RPi)
Nie mniej u mojego brata na RTL postawionym z maliną i też wszystko chodzi.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1984
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 10, 2021 10:09 am

U mnie na RPi 3B+ i donglu RTL też działa wszystko stabilnie praktycznie od początku tego wątku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw cze 10, 2021 1:33 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw cze 10, 2021 10:09 am
U mnie na RPi 3B+ i donglu RTL też działa wszystko stabilnie praktycznie od początku tego wątku.
U mnie też chodzi stabilnie dopóki nie zapiszę czegokolwiek w Cloud. Wtedy cała bramka "wisi" na czerwono do momentu wył/wł zasilanie ew reboot ew komendy$ supla virtual device./supla virtulal device .

Weź zobacz @Robert Błaszczak czy jak weźmiesz w Cloud zmienisz cokolwiek w dowolnym urządzeniu i ZAPISZESZ zmianę to czy bramka wstanie z powrotem do "połączonych" w Cloud.

Wczoraj wyczerpała się bateria w 1 z 4 Xiaomi a odczyt dalej był (cały czas 52% i 23,5 st C) - dziwne

Ale nie mam na razie czasu na grzebanie się z tym.

Tak w ramach ciekawostek to wyczytałem na RTL_BUS pobliską stację paliw niechcący szukając stacji pogody . Screeny w wątku RTL_BUS
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1984
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 10, 2021 4:28 pm

QLQ pisze:
czw cze 10, 2021 1:33 pm
Weź zobacz @Robert Błaszczak czy jak weźmiesz w Cloud zmienisz cokolwiek w dowolnym urządzeniu i ZAPISZESZ zmianę to czy bramka wstanie z powrotem do "połączonych" w Cloud.

Wczoraj wyczerpała się bateria w 1 z 4 Xiaomi a odczyt dalej był (cały czas 52% i 23,5 st C) - dziwne
U mnie nie ma żadnego problemu. Przed momentem wprowadziłem stawki za zimną i ciepłą wodę dla dwóch wodomierzy. Wszystko działa. Bramka na zielono.
U mnie jak się wyczerpie bateria w czujnikach Xiaomi to w aplikacji mam ---
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw cze 10, 2021 4:31 pm

Kurcze no to nie wiem . Zostaje mi jeszcze wymiana maliny.
Dzięki Robert za sprawdzenie.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
krycha88
Posty: 1887
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw cze 10, 2021 4:45 pm

Wydaje się, że jest to bardziej problem konfiguracji a nie sprzętu ;)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
QLQ
Posty: 1583
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw cze 10, 2021 4:51 pm

krycha88 pisze:
czw cze 10, 2021 4:45 pm
Wydaje się, że jest to bardziej problem konfiguracji a nie sprzętu ;)
Ale wszystko jest zrobione wg poradnika Roberta jeśli chodzi o SVD.
Specjalnie przeoralem instalację 3x na nowej karcie. Najlepsze jest to , że nawet jak nie mam jeszcze utworzonych plików z MAC Xiaomi I NIE ma jeszcze dodanych rtl-sdr, mbus ...etc do DVBT a jest tylko konfiguracja SAMEJ bramki i sprawdzam czy działa i czy pojawia się w Cloud to :
Zaraz dokończę na kompie

EDIT
Cd..
Jesteśmy na etapie:
.
Clip_9.jpg
Clip_9.jpg (76.5 KiB) Przejrzano 74 razy
.
to wystarczy , że wezmę zmienię dowolny parametr ( skoryguje np temp o 1st C , zapiszę coś w innym urządzeniu) i bramka jest na Czerwono jako niepołączona po zapisie i nie pojawi się jako połączona w Cloud dopóki jej nie zrestartuję.

Nie wiem czego mam się już czepić - srawdzałem wszystkie *.conf po 5x.
Może ktoś z Was spróbuje zainstalować ją od początku do właśnie tego momentu wystarczy - nie trzeba mieć jeszcze fizycznie czytanych Xiaomi...


EDIT: natomiast jeśli NIC nie grzebię na Cloud to bramka SVD bardzo dobrze działa... nie rozłącza się , przesyła zaraz po zmianie temp i wilg wartości do Cloud .... WTF ????

na str 12 masz moje pliki CONF @krycha88
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1984
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 10, 2021 5:17 pm

Po weekendzie spróbuję postawić testowo jeszcze jedną bramkę na RPi Zero W.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”