SUPLA Scripts

mdi87
Posty: 111
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 10:00 am

pn cze 07, 2021 9:13 pm

Czy w odpowiedzi skrótu mogę uzyskać jaki jest stan przekaźnika? Tzn czy np oświetlenie jest on lub off?
tomek.jgora
Posty: 1
Rejestracja: sob cze 12, 2021 8:08 pm

śr cze 16, 2021 8:33 pm

Witam serdecznie chciałbym zrobić powiadomienie jak wartość obliczona przez LIW-01 Zamel na podstawie odczytanych impulsów zmieni się, udało mi się zrobić powiadomienia co 2h, ale chciałbym je dostawać tylko wtedy jak wartość się zmieni. W załączeniu w pliku moje ustawienia. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Tomek
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-06-16 22.19.43.png
Zrzut ekranu 2021-06-16 22.19.43.png (67.02 KiB) Przejrzano 373 razy
YoMan
Posty: 185
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

czw cze 17, 2021 3:17 pm

fracz pisze:
pn cze 07, 2021 9:40 am
W termostacie niestety nie przewidziałem otwierania okien jako chłodzenia ;-)
nie przewidzisz pomysłowości ... sam mam miejsce gdzie spokojnie to bym zastosował. Życie wyprzedziło technologię ;)
YoMan
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1944
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

wt lip 13, 2021 11:45 pm

W wersji v4.1.6 poprawiłem błąd, który mógł powodować wielokrotne wykonywanie sceny opartej o wyzwalanie na podstawie stanu kanałów nawet gdy stan się nie zmieniał. Mam nadzieję, że opisywane przez Was problemy z tym zachowaniem ustąpią.
Albert
Posty: 215
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

śr lip 14, 2021 8:01 am

Chłopaki, jak sprawnie zrobić powiadomienie z termometru o przekroczeniu/spadku temp od konkretnej temp? Jakbym nie ustawiał, to przychodzą powiadomienia jak szalone non stop. Teraz po poprawce nie sprawdzałem jeszcze - zrobię to wieczorem 8-)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2662
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lip 14, 2021 8:47 am

Albert pisze:
śr lip 14, 2021 8:01 am
Chłopaki, jak sprawnie zrobić powiadomienie z termometru o przekroczeniu/spadku temp od konkretnej temp? Jakbym nie ustawiał, to przychodzą powiadomienia jak szalone non stop. Teraz po poprawce nie sprawdzałem jeszcze - zrobię to wieczorem 8-)
Ta poprawka nic nie zmieni, bo skrypty się odpalają przy każdej zmianie wartości termometru, a więc "jak szalone" ;).

Można to objeść przez dodanie "wirtualnego przekaźnika" (trzeba na jakimś urządzeniu ESP/Arduino dodać kanał przekaźnika, który do tego będzie używany).
Wtedy ustawiasz jeden skrypt, aby np, włączał przekaźnik, gdy temperatura spadnie poniżej 20 stopni, a wyłączał go, gdy temperatura wzrośnie powyżej 21 stopni.
Powiadomienie ustawiasz wtedy na zmianę stany tego wirtualnego przekaźnika.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1944
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lip 14, 2021 9:20 am

Albert pisze:
śr lip 14, 2021 8:01 am
Chłopaki, jak sprawnie zrobić powiadomienie z termometru o przekroczeniu/spadku temp od konkretnej temp? Jakbym nie ustawiał, to przychodzą powiadomienia jak szalone non stop. Teraz po poprawce nie sprawdzałem jeszcze - zrobię to wieczorem 8-)
Wystarczy, że ustawisz taki sam warunek jak wyzwalacz. Wtedy scena wykona się po każdym przejściu przez progową temperaturę, ale powiadomienie wyślę się tylko gdy będzie ona wyższa.

I tak, powinno to teraz działać bez "jak szalone" po poprawce.
Załączniki
Screenshot_20210714-111932.png
Screenshot_20210714-111932.png (138.78 KiB) Przejrzano 123 razy
Albert
Posty: 215
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

śr lip 14, 2021 9:34 am

@fracz - będę dziś testował :mrgreen:
Pico
Posty: 50
Rejestracja: czw lis 01, 2018 11:00 am

śr lip 14, 2021 10:09 am

Nie wiem od kiedy wprowadziłeś poprawki i jaki to ma wpływ na sceny i powiadomienia . Ale zauważyłem że dzisiaj od około 1 w nocy w logach pojawia się błąd:
ERROR: An exception has been thrown during the rendering of a template ("Error when communicating with Supla API: HTTP: 404") in "__string_template__982c3a3ffab27c1c019a516d692e1f1ce49a85f98d8ed7c3fee6bbc104848536" at line 1.
Pojawia się z rózną częstotliwością . Kilka razy w tej samej minucie , co kilka minut. Losowo.
kris.sg
Posty: 205
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

śr lip 14, 2021 10:58 am

Próbowałem dzisiaj zaktualizować skrypty do najnowszej wersji, niestety jest problem:

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-scripts $ git pull
Updating b160c5d..3f34617
error: Your local changes to the following files would be overwritten by merge:
	backend/app/commands/DispatchTimeScenesExecutionCommand.php
	backend/controllers/StateLogsController.php
	backend/controllers/StateWebhookController.php
	backend/models/log/StateLogEntry.php
	docker/Dockerfile
	frontend/app/notifications/form/notification-form.html
	frontend/app/scenes/form/scene-form.html
	frontend/app/state-logs/state-logs-view.coffee
	frontend/app/state-logs/state-logs-view.html
	frontend/package-lock.json
	frontend/package.json
	package-lock.json
	package.json
Please commit your changes or stash them before you merge.
error: The following untracked working tree files would be overwritten by merge:
	backend/database/migrations/20201031102553_state_logs_indexes.php
Please move or remove them before you merge.
Aborting
Nie jestem tak biegły w githubie, pomoże kto ? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”