Stacja pogodowa by shimano73

RKL
Posty: 50
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

wt cze 08, 2021 6:14 pm

Pietras81 pisze:
wt cze 08, 2021 2:10 pm
Mam pytanie czy wy też tak macje ze deszczomierz korytkowy stojący w domu bez ruchu po kilku godzinach pokazuje wartości choć nic się nie ruszyło. Zasilanie z ładowarki od tel. soft z githabu.
U mnie tez cos takiego wystepuje. Ale zauwazylem ze jak kosze trawe kosiarka spalinowa to wtedy jakies zakłócenia lapie i deszczomierz lubi wtedy nabic dosc duzo impulsow jakby dosc mocno popadalo czasem nawet ponad 20l na metr😄
Pietras81
Posty: 71
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

śr cze 09, 2021 2:00 pm

QLQ pisze:
wt cze 08, 2021 5:39 pm
Pietras81 pisze:
wt cze 08, 2021 2:10 pm
Mam pytanie czy wy też tak macje ze deszczomierz korytkowy stojący w domu bez ruchu po kilku godzinach pokazuje wartości choć nic się nie ruszyło. Zasilanie z ładowarki od tel. soft z githabu.
Nie.

A mogę spytać jakiego softu używasz
mort
Posty: 15
Rejestracja: pn gru 28, 2020 10:58 am

czw cze 10, 2021 3:18 pm

Ja u siebie mam wrzucony z githuba z 2021.04.07 i wygląda że wszystko jest ok. Pomiary są tylko jak są opady. Może pojemność tacki pluwiometru masz jakąś dziwną wpisaną?
michal188
Posty: 91
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

pt cze 18, 2021 4:18 pm

Witam, czy projekt doczekał się aktualizacji?
Pietras81
Posty: 71
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

czw lip 08, 2021 3:13 pm

Witam, to znowu ja zawracam głowę ale mam pytanie odnośnie deszczomierza czy u was też jest tak że reset routera lub chwilowy brak prądu samoczynnie kasuje zapisaną wartość opadów ??
RKL
Posty: 50
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

pt lip 09, 2021 1:51 pm

Pietras81 pisze:
czw lip 08, 2021 3:13 pm
Witam, to znowu ja zawracam głowę ale mam pytanie odnośnie deszczomierza czy u was też jest tak że reset routera lub chwilowy brak prądu samoczynnie kasuje zapisaną wartość opadów ??
Tak
Pietras81
Posty: 71
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

pt lip 09, 2021 3:15 pm

Dzięki za odpowiedź.
QLQ
Posty: 1640
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lip 09, 2021 5:12 pm

Pietras81 pisze:
czw lip 08, 2021 3:13 pm
Witam, to znowu ja zawracam głowę ale mam pytanie odnośnie deszczomierza czy u was też jest tak że reset routera lub chwilowy brak prądu samoczynnie kasuje zapisaną wartość opadów ??
U.mnie też.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
SviW
Posty: 7
Rejestracja: śr mar 10, 2021 7:46 pm

pn sie 02, 2021 10:40 am

Część,
czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jakie elementy musiałbym zakupić do tej stacji bo czytam chyb 4 raz cały wątek i co rusz ktoś zmienia to na tamto lub odwrotnie.
Chciałbym zakupić przyszłościowo taki zestaw
Obrazek
i teraz właśnie moje pytanie do znawców tematu co kupić i jak podłączyć,
na pewno pomoże to nie tylko mi ale innym użytkownikom.
Stacja będzie oddalona od routera jakieś 20-30m także dojdzie jakiś AGM 6 /12v i panel foto.
Dzięki i pozdrawiam.
1x RPI zeroW - Supla Virtual Device – 8x Xiaomi LYWSD03MMC
1x RPI 2b + Przekaźnik 8 kanałowy 5V 10A 250V LL/HL 8CH
1x SonOFF DHT-22
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”