incan 2.0 i PIR

User avatar
maffiu
Posts: 417
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Mar 11, 2017 2:38 pm

wymyśliłem sobie aby podłączyć czujnik ruchu do światła bo tak tez mam zrobione nocne oświetlenie w domu to czemu by tego nie zrobić na supli tylko jest mała niedogodność ponieważ działa odwrotnie o ile na przekaźniku można zamienić kable i światło będzie się włączało prawidłowo to status w aplikacji działa odwrotnie i pytanie czy się da coś z tym zrobić ?
Attachments
pir.jpg
pir.jpg (1.51 MiB) Viewed 9708 times
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Mar 11, 2017 3:46 pm

Trzeba odwrócić logikę działania wejścia PIR. Musisz dołożyć tranzystor NPN. Trzeba go dać pomiędzy PIR a ESP.
Image
Bazę podpinasz do PIR, a kolektor zamiast diody podłączasz do ESP
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
maffiu
Posts: 417
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Mar 11, 2017 10:37 pm

dzięki za podpowiedź będę testował

a ze wpadłem jeszcze na jedno rozwiązanie wiec zostawię dla potomnych co prawda nie zmienia na przekaźniku ale całość działa prawidłowo

więc dla czujki ustawienie typ włącznika jako switch

funkcja -otwarcie drzwi (ikona jest jaka jest ale poniekąd sygnalizuje obecność w pomieszczeniu wiec ok)
i włączony czujnik otwarcia
Attachments
schemat d1-PIR in can 2.0.jpg
schemat d1-PIR in can 2.0.jpg (157.83 KiB) Viewed 9660 times
User avatar
maffiu
Posts: 417
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed Apr 12, 2017 8:44 pm

User avatar
maffiu
Posts: 417
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed Apr 12, 2017 8:53 pm

jeśli się nadaje to proszę przenieść do bardziej czytelnego działu do projektów uż. lub sprzęt

dziękuje
Sibikk
Posts: 270
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Apr 13, 2017 12:04 pm

Cześć czy w takim układzie jak przedstawiłeś jest opcja na manualne zapalenie światła na stałe? czy tylko na taki sam czas jaki ma ustawiona czujka.?
User avatar
maffiu
Posts: 417
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Thu Apr 13, 2017 7:55 pm

ja osobiście używam pir do oświetlenia nocnego a drugiego przekaźnika do zwykłego światła i akurat w tej konfiguracji można poziomu appki włączyć na czasu ustawiony na serwerze ale przy przy ustawieniu jako zwykły switch bedzie działać tak jak chcesz tylko z odwrotną logiką wtedy trzeba by zastosować patent jak pisał Espablo wyżej
okos
Posts: 67
Joined: Wed Jul 13, 2016 6:18 am

Sat Oct 21, 2017 5:45 pm

Właśnie zmontowałem taki układ według tego schematu ale na bazie nodemcu i zauważyłem problem w działaniu PIR w sytuacji braku połączenia z serwerem ( nie załącza przekaznika po wykryciu ruchu, lub załącza tylko na chwilę ).
Czy może ktoś to potwierdzić?
User avatar
maffiu
Posts: 417
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Oct 24, 2017 8:01 pm

sprawdziłem u mnie po zaniku połączenia z serwerem działa prawidłowo jedyne do czego można by się przyczepić to to że po zaniku połączenia podtrzymuje przekaźnik do momentu wykrycia ruchu po wykryciu ruchu normalnie odlicza i załącza przekaźnik czas też się nie zmienia po przywróceniu sytuacja taka sama podtrzymuje aż do wykrycia ruchu innych objawów brak
Zybi
Posts: 1300
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Oct 24, 2017 8:14 pm

maffiu wrote:
Tue Oct 24, 2017 8:01 pm
sprawdziłem u mnie po zaniku połączenia z serwerem działa prawidłowo
@maffiu, czy u Ciebie czujka PIR HC-SR 501 w bliskiej obecności ESP nie dostaje przypadkiem samowzbudzenia co jakiś czas?

Pytam się, bo u mnie 3 egzemplarze na 3 jakie posiadam dostają samozapłonu. Nie pomaga filtracja napięcia zasilania i ekranowanie.
Tylko HC-SR 505 pracuje normalnie oraz te zbudowane na LM324 (ze starych lamp halogenowych).
Post Reply