Sterowanie roletami - Arduino MEGA

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn cze 25, 2018 9:59 am

w L923 mam wpisane full_time *= 1; // 1.1 10% margin
a w L971 zostawiłem tyle if ( (*time) >= full_time ) {
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn cze 25, 2018 12:04 pm

Mam jeszcze jedną dziwną przypadłość w roletach, gdyż jak zamykam / otwieram z przycisku w telefonie lub ze scen jest wszystko ok, ale jak ustawię harmonogram na zamknij / otwórz to za każdym razem silnik kręci dokładnie dwa razy dłużej roletą.
Nie sprawdzałem z normalnym softem do rolet tylko pod arduino ale wydaje mi się, że to nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn cze 25, 2018 12:10 pm

wojtas567 pisze:
pn cze 25, 2018 12:04 pm
Mam jeszcze jedną dziwną przypadłość w roletach, gdyż jak zamykam / otwieram z przycisku w telefonie lub ze scen jest wszystko ok, ale jak ustawię harmonogram na zamknij / otwórz to za każdym razem silnik kręci dokładnie dwa razy dłużej roletą.
Nie sprawdzałem z normalnym softem do rolet tylko pod arduino ale wydaje mi się, że to nie ma większego znaczenia.
Zgadza się ponieważ dla zachowania kompatybilności z pierwszymi wersjami leci
rozkaz zamykaj (w nieskończoność). Za odcięcie silnika odpowiadają krańcówki. Jak ich nie masz to musisz sobie wstawić krańcówki software-owe.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn cze 25, 2018 12:13 pm

pzygmunt pisze:
pn cze 25, 2018 12:10 pm

Zgadza się ponieważ dla zachowania kompatybilności z pierwszymi wersjami leci
rozkaz zamykaj (w nieskończoność). Za odcięcie silnika odpowiadają krańcówki. Jak ich nie masz to musisz sobie wstawić krańcówki software-owe.
tzn?
jakiś przykład?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn cze 25, 2018 12:18 pm

Nie ma przykładu. Trzeba napisać, a na to nie mam czasu obecnie.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn cze 25, 2018 12:25 pm

aha, bo myślałem że coś jest :)
jakoś radzę sobie bez harmonogramów przynajmniej tych, dziś sprawdzę jeszcze te dwa wpisy czy coś zmienią przy tym procentowym otwieraniu i zamykaniu.
Pozdrawiam
Wojtek
Matti87
Posty: 1
Rejestracja: ndz cze 23, 2019 9:16 am

pn sty 20, 2020 2:19 pm

Witam,

Trochę odkopię temat. Szukam informacji czy da się na arduino mega zrobić centrale otwieranie/zamykanie rolet z przycisku fizycznego na ścianie? Czy pozostaje tylko opcja ze scenami - i o przycisku na ścianie mogę pomarzyć?

Pozdrawiam,
elmaya
Posty: 661
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn sty 20, 2020 3:44 pm

Matti87 pisze:
pn sty 20, 2020 2:19 pm
Witam,

Trochę odkopię temat. Szukam informacji czy da się na arduino mega zrobić centrale otwieranie/zamykanie rolet z przycisku fizycznego na ścianie? Czy pozostaje tylko opcja ze scenami - i o przycisku na ścianie mogę pomarzyć?

Pozdrawiam,
aby dodać przyciski
SuplaDevice. setRollerShutterButtons

Kod: Zaznacz cały

  // CHANNEL0 - RELAY
 SuplaDevice.addRollerShutterRelays(22, 23, LOW);

 SuplaDevice. setRollerShutterButtons ( 0 ,     // 0 - Numer kanału
                                      2 , 3 );
 // CHANNEL1 - RELAY
  SuplaDevice.addRollerShutterRelays(24, 25, LOW);

  SuplaDevice. setRollerShutterButtons ( 1 ,     // 0 - Numer kanału
                                      4 , 5 );
 // CHANNEL2 - RELAY
   SuplaDevice.addRollerShutterRelays(26, 27, LOW);

  SuplaDevice. setRollerShutterButtons ( 2 ,     // 0 - Numer kanału
ODPOWIEDZ