Czujnik otwarcia/zamknięcia drzwi (na klucz)

pykaman
Posty: 66
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

pn kwie 23, 2018 8:30 am

Witam wszystkich. Też mam zamiar zrobić czujkę zaryglowanych drzwi. Miejsca oczywiście mało. Pomyślałem o czujniku zbliżeniowym. Czy takie coś da radę? https://botland.com.pl/transoptory-odbi ... czami.html mam sonof 4ch 3 x socket + 1 gate z sensorem no/nc czy ten czujnik z linku wystarczy? I jak go spiąć do sonofa . Kanał gate będzie wyłączony tylko czujka będzie aktywna żeby pokazywać stan rygla. Rygiel wysuwa się na raz ok 10 mm, na dwa ok 20 mm. Planuję to wcisnąć w otwór w futrynie . Z góry dziękuję za odpowiedź.
maras
Posty: 70
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

ndz cze 24, 2018 9:27 am

Ktoś poleci na szybko jaki kabel / przewód kupić do przedłużenia kontaktronu?
Czy długość przewodu wpływa jakoś znacząco na opóźnienie w informacji o otwarciu?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1088
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz cze 24, 2018 10:28 am

Tak naprawdę to każdy kabel możesz użyć , np typowej skrętki ethernetowej lub używanego do alarmu ytdy 6x0,5 a nawet omy 2x0,5 . Długość - im grubszy tym dłuższy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Misiu
Posty: 22
Rejestracja: śr kwie 25, 2018 12:01 pm

wt wrz 11, 2018 6:55 pm

Przekopałem internet i znalazłem idealny mikroprzełącznik od eff eff, niestety cena powala, bo koszt to 380 zł :shock: (https://www.ferromet.com.pl/eff-eff-878 ... rygla.html)
Szukam czegoś podobnego, ale oczywiście w niższej cenie.
Po wpisaniu Riegelkontakt znalazło mi kilka produktów w niemczech.

Na zagranicznych stronach znalazłem takie mikroprzełączniki:
https://www.asl-ademco.de/Gefahrenmelde ... RK-15.html
http://www.ist-systems.de/en/products/p ... sk-1000-1/

Będę wdzięczny za link do podobnego produktu na aliexpress lub w naszych sklepach.
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr wrz 12, 2018 7:05 am

A myślał ktoś o zastosowaniu takiego zamka? https://www.aliexpress.com/item/BL-2400 ... 51147.html
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 578
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr wrz 19, 2018 12:09 pm

Jeżeli to nie mają być jakieś pancerne drzwi, to można spróbować wykorzystać zamki elektromechaniczne (elektromotoryczne) Eura, Orno lub Assa-Abloy. Te mniej firmowe na znanym portalu do dostania za sto złotych z hakiem.

Przykładowy model: https://www.eura-tech.eu/zamek-elektrom ... 3,62,275,a

Jest też coś takiego http://www.novet.eu/zamki/elektromotoryczne,85.html, ale ceny się nie doszukałem.

Ewentualnie może kiedyś przez Suplę będzie można sterować takim zamkiem https://www.gerdalock.com/2-uncategoris ... lock-v-3-0 :)
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
unikat74
Posty: 13
Rejestracja: śr sie 15, 2018 11:17 pm

wt paź 09, 2018 11:26 pm

jeżeli chodzi o gerdę to już w tym miesiącu ma się pojawić Bramka WIfi do zamka czekam żeby można było zrobić port do supli :)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1224
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 03, 2018 11:31 am

Ja znalazłem tańsze na Ali. Czekam. Będę testował. Dam znać.
http://s.aliexpress.com/FBVZRNNN
pykaman
Posty: 66
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

śr mar 27, 2019 7:49 am

Witam kolegów. Mój pomysł na zadany temat został rozwiązany w sposób przedstawiony przez fracz w pierwszym poście. Zastosowałem mikrokrańcówkę taką oto.
Obrazek
Jest na tyle mała że mieści się pod ryglem wchodzącym w futrynę i łapie po jednokrotnym przekręceniu zamka. Ja widzę tylko mały minus w ustawieniach cloud dla tego rozwiązania. W sofcie gate od zybiego ale też w multi jak się nie wybierze funkcji przekaźnika to krańcówki nie da się uruchomić. W cloud niby wszystko ok, ale w apce nie pokazuje zmiany stanu otwarte/zamknięte. Jak się wybierze funkcję przekaźnika to jest ok. Ale w tym przypadku nie jest mi to potrzebne. Fajnie by było żeby była możliwość jak w przypadku czujki poczty lub zamkniętego okna. Tam nie trzeba funkcji przekaźnika. Na razie mam ustawione na okno. Chyba że jest jakiś soft sensor dla sonoff basic gdzie będzie można tak ustawić.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1224
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr mar 27, 2019 7:29 pm

szym3k pisze:
śr wrz 12, 2018 7:05 am
A myślał ktoś o zastosowaniu takiego zamka? https://www.aliexpress.com/item/BL-2400 ... 51147.html
Tak . Ja. Rzedwczoraj kupiłem na ali. Wyszło 280 zł . Czekam aż dojdzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”