Czujnik otwarcia/zamknięcia drzwi (na klucz)

User avatar
fracz
Posts: 1222
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Mar 29, 2017 5:58 am

Takie coś? https://www.piekarz.pl/pl/?item=13427
I to się podpina tak jak kontaktron? Podoba mi się :blush: bolec u mnie ma 12mm, miejsca jest około 16mm... Więc ten ze szczeliną 15mm raczej nie wejdzie, ale może da się go skrócić manualnie? ;-)
slawek
Posts: 1913
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Mar 29, 2017 6:13 am

Może spróbuj przymierzyć się do niego "bokiem", nie "od czoła"..., może tak by się zmieścił
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
fracz
Posts: 1222
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Mar 29, 2017 9:14 am

Zamówione, będę upychac 😊
Jak to podłączyć do Gate module? Z tego co widzę to to ma VCC, 2x GND i dane. Czy trzeba nowy soft by to obsłużyć czy wystarczy istniejące złącze sensor?
slawek
Posts: 1913
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Mar 29, 2017 9:27 am

Przejrzę temat wieczorem i dam ci znać...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1324
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Mar 29, 2017 11:01 am

fracz wrote:
Wed Mar 29, 2017 9:14 am
Zamówione, będę upychac 😊
Jak to podłączyć do Gate module? Z tego co widzę to to ma VCC, 2x GND i dane. Czy trzeba nowy soft by to obsłużyć czy wystarczy istniejące złącze sensor?
To jest zwykła dioda świecąca czyli VCC i GND. Z drugiej strony fototranzystor. Nią trzeba tego specjalnie obsługiwać. Złącze sensor wystarczy, a dioda ma świecić cały czas.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
slawek
Posts: 1913
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Mar 29, 2017 8:25 pm

Potwierdzam - przy wejściu SENSOR z pullup-em powinno działać bez żadnych przeróbek
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
michael
Posts: 676
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Nov 23, 2017 1:33 pm

Jak tam ten projekt w końcu zrealizowałeś?
Ja u siebie zrobiłem to na mikrostyku, który ściska kawałek klocka gumowego z dziecięcych zabawek :D
Dom zamykany i otwierany już był ze 100x i mikrostyk nadal żyje :D
Teraz jak wyjdę z domu i nie mam pewności czy zamknąłem drzwi nie muszę się wracać :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
zlomar
Posts: 4
Joined: Sun Mar 19, 2017 3:11 pm

Fri Dec 15, 2017 6:47 am

Moze takie rozwiazanie bedzie mozna zastosować już niedługo...
http://www.instalki.pl/aktualnosci/hard ... inder.html
User avatar
wojtas567
Posts: 1259
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Dec 15, 2017 8:54 am

Cena przystępna, tylko pytanie czy da się to w jakikolwiek sposób zintegrować :?:
Pozdrawiam
Wojtek
ALEX
Posts: 14
Joined: Fri Dec 01, 2017 7:03 pm

Sun Jan 07, 2018 7:47 pm

Jako czujnik zamknięcia zamka może warto zastosować czujnik indukcyjny? Wiem, że są dużo droższe niż mikrostyk czy czujnik odbiciowy, jednak w rozwiązaniach przemysłowych stosuje się je powszechnie.

Przykład: https://industrial.omron.pl/pl/products/e2s
Post Reply