SUPLA Air Conditioner

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1836
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

sob lip 29, 2017 4:25 pm

Nie ma rzeczy niemożliwych! Jeden z pierwszych (pierwszy?) międzywojewódzki projekt suplo-wykonawczy zakończony sukcesem!
klima.jpg
klima.jpg (58.56 KiB) Przejrzano 7680 razy
W ostatnich dniach miałem przyjemność gościć u mnie @slawka wraz z jego wspólnikiem na montażu klimatyzacji mimo że na co dzień dzieli nas ponad 400km ;)

W przedsięwzięciu "prototypa" klimatyzacji w domu opartej o Suplę ja tylko sprzątałem, ale mogę pokrótce wszystko opisać :)

Klimatyzacja kanałowa o mocy 7kW, z której zimno rozprowadzone jest do pokojów 4 rurami, w oparciu o pomysł i wykonanie rozdzielacza przez @slawek. Aby możliwe było chłodzenie tylko wybranych pokojów, zaraz za chłodnicą na strychu zamocowaliśmy elektrycznie zamykane przepustnice, które otwierają lub zamykają nawiew w zależności od preferencji. http://www.insbud.org/PL/produkt-136778 ... DN160.html

Zamówiliśmy też oficjalny moduł Wi-Fi od producenta do sterowania klimatyzacją (on/off, moc nawiewu, zadana temperatura), ale oczywiście nie pasował... Więc pod sterownik ścienny podpięliśmy przekaźnik który pozwala na włączanie i wyłączanie klimatyzacji również za pomocą supli.

Koniec końców, za pomocą aplikacji mogę aktualnie włączyć i wyłączyć chłodzenie oraz zamknąć lub otworzyć nawiew w dowolnym pokoju. Tworzy się soft który będzie tym sterować automatycznie w zależności od temperatury w każdym pokoju. Jeśli się uda to zrobić w miarę ogólnie to czymś się pochwalę w formie bardziej zaawansowanego niż pierwszy - skrypto-termostatu ;)

Jeszcze raz - wielkie dzięki za pomysł i kawał dobrej roboty! Dla zainteresowanych krótka relacja foto-wideo: https://photos.app.goo.gl/kiY7nnxH78kMySYu2
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob lip 29, 2017 11:23 pm

Wojtku - dziękujemy za gościnność i współpracę - razem możemy więcej...
I niech nikogo nie zwiedzie zdjęcie tych puszek i flaszek - to nie my :P (supla inside & supla integration ;) )
Kartonów też było niewiele - to taczki takie maleńkie :D ...
Mamy zapewnienie producenta, że dostarczy właściwy moduł wifi - a wtedy kolega @fracz zapomni o wakacjach... :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Sibikk
Posty: 309
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

ndz lip 30, 2017 2:54 pm

Elegancki projekcik, myśle ze kluczowa kwesta we wszelakich projektach to właśnie odpowiednia współpraca. A może jakiś producent z branży HVAC dołączy do projektu :roll:
A co do samego systemu można by się pokusić o VAV i proporcionalne dosowanie chłodu w zależności od zapotrzebowania :ugeek: Tak mam w biurowcu, ale nad tym patentem producent siedzi już kilka lat i dalej nie jest to taki efekt jaki bym oczekiwał :P
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 3:15 pm

Sibikk pisze:
ndz lip 30, 2017 2:54 pm
A może jakiś producent z branży HVAC dołączy do projektu :roll:
Problem w tym, że HVAC nie produkuje się w Polsce... a "majfrienda" raczej ciężko będzie przekonać do Supli ;)
Poza tym te przepustnice można by sterować procentowo analogicznie do rolet, ale w przypadku pokoju w domu jednorodzinnym czy to nie byłby przerost formy nad treścią? Dostosowanie do zapotrzebowania załatwia nam też automatyka samego inwertera - pomimo, że tymi przepustnicami wymuszamy zmiany skokowe...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9148
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 31, 2017 9:04 am

Można pomyśleć nad projektem takiego sterownika. ESP + czujniki temperatury + elementy sterujące przepływem zimnego powietrza.
Czujniki temperatury przy wylocie i w samym pomieszczeniu. Wtedy można zrobić algorytm, który sam będzie tym sterował. W Supli będzie można zadać temperaturę i zweryfikować poszczególne temperatury.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lip 31, 2017 7:02 pm

pzygmunt pisze:
pn lip 31, 2017 9:04 am
Można pomyśleć nad projektem takiego sterownika. ESP + czujniki temperatury + elementy sterujące przepływem zimnego powietrza.
Czujniki temperatury przy wylocie i w samym pomieszczeniu. Wtedy można zrobić algorytm, który sam będzie tym sterował. W Supli będzie można zadać temperaturę i zweryfikować poszczególne temperatury.
Tak to właśnie ma docelowo funkcjonować - Wojtek pracuje nad softem, sprzęt już działa... czujniki wystarczy dać w pomieszczeniach lub na wyciągach, ten klimatyzator nie ma bypassa, więc dość trudno jest sterować temperaturą nawiewu, ma za to własną automatykę, która dopasowuje moc do zapotrzebowania, niestety zadaną mamy tylko jedną (jeden pokój) i aby regulować wszystkie pomieszczenia niezależnie - musimy po prostu zamykać i otwierać przepustnice. Soft musi tylko pilnować, aby wyłączyć nawiew przy zamknięciu wszystkich przepustnic.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
magx2
Posty: 344
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

wt sie 01, 2017 8:39 am

pzygmunt pisze:
pn lip 31, 2017 9:04 am
Wtedy można zrobić algorytm, który sam będzie tym sterował. W Supli będzie można zadać temperaturę i zweryfikować poszczególne temperatury.
Kiedyś myślałem nad takim algorytmem sterującym. Z tego co pamiętam ze studiów najlepszym rozwiązaniem byłby algorytm PID (https://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator ... regulatora).
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1836
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

wt sie 01, 2017 10:45 am

PID ma sens jeśli możesz ustawić moc grzania/chłodzenia. W momencie gdy masz do dyspozycji tylko "grzej" lub "nie grzej" to nie poszalejesz.
magx2
Posty: 344
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

wt sie 01, 2017 1:47 pm

To fakt jeżeli nie ma możliwości ustalenia mocy chłodzenia/grzania np. w przedziale [0, 1] to PID nie ma sensu. Natomiast jeżeli będziemy mieli takie urządzenie, które da radę tak sterować to jesteśmy w domu.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt sie 01, 2017 5:06 pm

Super pomysł, ja w swoim systemie rozważam podpięcie wentylacji mechanicznej,
Przydałoby sie mi jak i za pewnie kolegom z forum zadajnika PWM w aplkacji w postacji suwaka , coś a'la sterowaniem rgb ale z procentami . Przydałby się również w aplikacji wyłącznik z opisem auto/hand ,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”