SUPLA Air Conditioner

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sie 04, 2017 6:15 pm

fracz pisze:
wt sie 01, 2017 10:45 am
PID ma sens jeśli możesz ustawić moc grzania/chłodzenia. W momencie gdy masz do dyspozycji tylko "grzej" lub "nie grzej" to nie poszalejesz.
Piece laboratoryjne mają PID. Jest tam tylko stycznik , który załącza lub wyłącza grzałki i nie ma sterowania mocą grzania.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt sie 04, 2017 7:23 pm

To zależy od wymaganej dokładności.
Np. piec do analizy gazów ma PID-a sterującego PWM - SSR.
W klimie - wystarczający jest przekaźnik
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sie 04, 2017 7:37 pm

slawek pisze:
pt sie 04, 2017 7:23 pm
To zależy od wymaganej dokładności.
Np. piec do analizy gazów ma PID-a sterującego PWM - SSR.
W klimie - wystarczający jest przekaźnik
Dałem tylko przykład, że można stosować PID bez regulacji mocy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 146
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 7:16 am

A jeśli chodzi o klimatyzator ścienny do 30mkw pomieszczenia, da się kupić coś czym mógłbym w supli sterować ? W innych pomieszczeniach nie potrzebuje klimatyzowac.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
rumpelek
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 08, 2016 12:07 pm

pn sie 12, 2019 6:22 am

odkopuję i podbijam... :) Jestem na etapie wyboru klimatyzacji kanałowej i rekuperatora...
Czy da się to jakoś zgrać?
jesli chodzi o reku:
Włącz wyłącz to banał i w zasadzie bezsens - bo to ma chodzić cały czas - Marzą mi się sceny i regulacja mocy reku w zależności od pory dnia i dnia tygodnia... o czujniku co2 już nie marze nawet :DDD Nawet jeśli nie da rady PWM to chociaż 3 góra 4 prędkości...10% / 30% / 50% / 80% To już jest w zupełności spoko + gdyby pokazywało temp i wilgotność na wszystkich 4 kanałach (nawiew z zew. / nawiew w domu / wywiew na zew. / wywiew z domu) Można by wtedy ładnie liczyć sprawność urządzenia :)
Klimatyzacja: regulacja temperatury.... i ewentualnie zmiana trybów chłodzenie / grzanie / osuszanie (można klimę w auto przełączyć więc to nie wymóg najważniejszy)
Ktoś coś ma pomysł ? Domek powstaje nowy więc ma być smart! :) choć trochę... :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9148
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sie 12, 2019 8:19 am

To jeszcze odległa przyszłość
Ale będzie dedykowany kanał do rekuperacji.
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr wrz 02, 2020 2:50 pm

Cześć i czołem,

Gdyby ktoś był zainteresowany to wykonałem bardzo prosty układ do sterowania klimatyzacją (IR) i napisałem odpowiednie oprogramowanie.

UWAGA !!! Urządzenie działa pod napięciem 230V!!! Wszystkie prace związane z jego podłączeniem należy zlecić elektrykowi po wcześniejszym odłączeniu klimatyzatora od prądu ! (bezpiecznik!) Nie podłączamy także urządzenia do sieci 230V i w tym samym czasie do USB komutera - może to zakończyć się dla wszystkich stron tragicznie!

Schemat urządzenia wygląda następująco:
Schematic_AirConditioner_2020-09-02_16-16-09.png
Schematic_AirConditioner_2020-09-02_16-16-09.png (55.1 KiB) Przejrzano 191 razy
Rezystory muszą zostać tak dobrane aby moc diody w trakcie nadawania była jak największa (nie wyższa niż zalecana w nocie katalogowej ale do niej zbliżona). Osiągniemy wtedy największy zasięg urządzenia.

Samo urządzenie wygląda następująco:
IMG_6968.jpg
IMG_6968.jpg (440.85 KiB) Przejrzano 191 razy
Urządzenie jest podpięte pod instalację 230V klimatyzatora:
IMG_6973.jpg
IMG_6973.jpg (877.4 KiB) Przejrzano 191 razy
Zamknięte w obudowie Obudowa KM-84:
IMG_6975.jpg
IMG_6975.jpg (905.76 KiB) Przejrzano 191 razy
Raczej nie rzuca się w oczy z dołu:
IMG_6976.jpg
IMG_6976.jpg (447.03 KiB) Przejrzano 191 razy
W aplikacji SUPLA wygląda to tak:
IMG_6977.png
IMG_6977.png (170.03 KiB) Przejrzano 191 razy
Biblioteka do obsługi klimatyzacji zawiera w sobie predefiniowane operacje dla całej masy różnych klimatyzatorów.
W kodzie w metodzie setup należy zmienić poniższą linię wpisując klimatyzator, który posiadamy. Lista jest dosyć długa także prawdopodobnie każdy swój znajdzie ale uwaga mam klimatyzatory firmy AUX a działa na sofcie Electra.
W przykładach z biblioteki IR jest program CommonAcControl, który iteruje po wszystkich wspieranych modelach AC i próbuje szczęścia.
Możecie go wgrać jako pierwszy i odpalić. Na serialu wyrzuca on typ klimatyzatora który aktualnie sprawdza. Jak wasz klimatyzator ożyje w którejś iteracji to należy taki model wpisać w tej linii

Kod: Zaznacz cały

ac.next.protocol = decode_type_t::ELECTRA_AC;
W zasadzie jeśli chodzi o kod to tyle bo jest wpięty tam wifiManager więc po pierwszym uruchomieniu rozgłosi się sieć SuplaAC po połączeniu do której będziemy mogli uzupełnić parametry serwera, wifi itp. W sumie wybór klimatyzacji też by można do tego wrzucić ale nie miałem czasu :)

Biblioteka, kod, i projekt płytki z EasyEDA w załączniku. Wiadomo, że bibliotekę IR wrzucamy tam gdzie arduino trzyma biblioteki ;)

A jeszcze ważne że działa to na nowej bibliotece SuplaDevice (gałąź master z repozytorium klew'a czy mastera klew'a ;))
Załączniki
projekt.zip
(804.49 KiB) Pobrany 24 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1131
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr wrz 02, 2020 5:16 pm

Niestety moja klima nie ma pilota ir, smuteczek :(
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr wrz 02, 2020 5:52 pm

klew pisze:
śr wrz 02, 2020 5:16 pm
Niestety moja klima nie ma pilota ir, smuteczek :(
Może ma wifi na ESP 😜
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1131
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr wrz 02, 2020 6:38 pm

Beku pisze:
śr wrz 02, 2020 5:52 pm
klew pisze:
śr wrz 02, 2020 5:16 pm
Niestety moja klima nie ma pilota ir, smuteczek :(
Może ma wifi na ESP 😜
Myślę że prędzej jakiś Modus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”