SUPLA Air Conditioner

User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Aug 04, 2017 6:15 pm

fracz wrote:
Tue Aug 01, 2017 10:45 am
PID ma sens jeśli możesz ustawić moc grzania/chłodzenia. W momencie gdy masz do dyspozycji tylko "grzej" lub "nie grzej" to nie poszalejesz.
Piece laboratoryjne mają PID. Jest tam tylko stycznik , który załącza lub wyłącza grzałki i nie ma sterowania mocą grzania.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Aug 04, 2017 7:23 pm

To zależy od wymaganej dokładności.
Np. piec do analizy gazów ma PID-a sterującego PWM - SSR.
W klimie - wystarczający jest przekaźnik
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Aug 04, 2017 7:37 pm

slawek wrote:
Fri Aug 04, 2017 7:23 pm
To zależy od wymaganej dokładności.
Np. piec do analizy gazów ma PID-a sterującego PWM - SSR.
W klimie - wystarczający jest przekaźnik
Dałem tylko przykład, że można stosować PID bez regulacji mocy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Vallhalen
Posts: 126
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Sat Jul 13, 2019 7:16 am

A jeśli chodzi o klimatyzator ścienny do 30mkw pomieszczenia, da się kupić coś czym mógłbym w supli sterować ? W innych pomieszczeniach nie potrzebuje klimatyzowac.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
rumpelek
Posts: 23
Joined: Sun May 08, 2016 12:07 pm

Mon Aug 12, 2019 6:22 am

odkopuję i podbijam... :) Jestem na etapie wyboru klimatyzacji kanałowej i rekuperatora...
Czy da się to jakoś zgrać?
jesli chodzi o reku:
Włącz wyłącz to banał i w zasadzie bezsens - bo to ma chodzić cały czas - Marzą mi się sceny i regulacja mocy reku w zależności od pory dnia i dnia tygodnia... o czujniku co2 już nie marze nawet :DDD Nawet jeśli nie da rady PWM to chociaż 3 góra 4 prędkości...10% / 30% / 50% / 80% To już jest w zupełności spoko + gdyby pokazywało temp i wilgotność na wszystkich 4 kanałach (nawiew z zew. / nawiew w domu / wywiew na zew. / wywiew z domu) Można by wtedy ładnie liczyć sprawność urządzenia :)
Klimatyzacja: regulacja temperatury.... i ewentualnie zmiana trybów chłodzenie / grzanie / osuszanie (można klimę w auto przełączyć więc to nie wymóg najważniejszy)
Ktoś coś ma pomysł ? Domek powstaje nowy więc ma być smart! :) choć trochę... :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6901
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Aug 12, 2019 8:19 am

To jeszcze odległa przyszłość
Ale będzie dedykowany kanał do rekuperacji.
Post Reply