Supla scripts 2.0

User avatar
fracz
Posts: 921
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Apr 14, 2018 10:07 am

Chodzi o katalog docker w supla-scripts
Sibikk
Posts: 200
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sat Apr 14, 2018 1:39 pm

Cześć i czołem.
Mam kilka problemów .
Otóż na RPI0 mam sterowanie zaworami wody ustawione jako rolety, jednak skrypt nie wykonuje poleceń na tych kanałach.
I druga sprawa, mam powiadomienie z czujnika zalania z ustawionymi akcjami, powiadomienia przychodzą tak jak trzeba ale nie pojawiają się akcje do wykonania, i teraz gdzie szukać problemu? Bo akcje są do wykonania na tych samych urządzeniach o których pisze wyżej, zasłoń (zakręć) zawór wody czy skrypty mają problem z kanałami na raspberry ? Czy mój telefon jakos blokuje- xiaomi :-)
User avatar
fracz
Posts: 921
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Apr 14, 2018 6:31 pm

Co do rolet - w skryptach można je całkowicie tylko zasłonić bądź odsłonić, nie ma %. Ale to chyba do zaworów wystarcza? Nikt nie zgłaszał mi że rolety nie działają a sam jeszcze żadnego kanału z tą funkcją nie mam.

Powiadomienie - trudno mi powiedzieć, nie spotkałem się z tym że nie było skonfigurowanych akcji. Sprawdź na innym telefonie?
Pawele
Posts: 23
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Wed Apr 18, 2018 7:21 pm

Czy będzie możliwe ustawienie opcji otwórz/zamknij bramę w oparciu o stan czujnika zamknięcia? Obecnie w supli np. harmonogram zamknięcia bramy nie zadziała kiedy jest już zamknięta (bo to spowodowałoby odwrotny stan tzn. zamkniętą bramę skrypt otworzy..)

Mam na myśli sceny, które po określonym czasie mogą wykonać daną akcję, np scena "wracam do domu" włączy światło i otworzy bramę a za X sekund odwróci akcję (zamknie bramę, wyłączy światło), jednak jest tam opcja "otwórz/zamknij" nie rozdzielona i w przypadku kiedy brama jest otworzona - skrypt ją zamknie (a po X czasie znów otworzy..) Umożliwienie osobnego działania "otwórz" i "zamknij" w oparciu o czujnik zamknięcia byłby bardzo przydatny w Twoich skryptach i dawał nowe możliwości ;)
Sibikk
Posts: 200
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Wed Apr 18, 2018 8:04 pm

Pawele wrote:
Wed Apr 18, 2018 7:21 pm
Czy będzie możliwe ustawienie opcji otwórz/zamknij bramę w oparciu o stan czujnika zamknięcia? Obecnie w supli np. harmonogram zamknięcia bramy nie zadziała kiedy jest już zamknięta (bo to spowodowałoby odwrotny stan tzn. zamkniętą bramę skrypt otworzy..)

Mam na myśli sceny, które po określonym czasie mogą wykonać daną akcję, np scena "wracam do domu" włączy światło i otworzy bramę a za X sekund odwróci akcję (zamknie bramę, wyłączy światło), jednak jest tam opcja "otwórz/zamknij" nie rozdzielona i w przypadku kiedy brama jest otworzona - skrypt ją zamknie (a po X czasie znów otworzy..) Umożliwienie osobnego działania "otwórz" i "zamknij" w oparciu o czujnik zamknięcia byłby bardzo przydatny w Twoich skryptach i dawał nowe możliwości ;)
Już możesz tak uczynić kolego, najpierw dodajesz zadania a następnie w tej samej scenie wykonaj z opóźnieniem wyłączasz/ zamykasz.
Attachments
Przechwytywanie121a.PNG
Przechwytywanie121a.PNG (41.19 KiB) Viewed 682 times
User avatar
fracz
Posts: 921
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Apr 18, 2018 8:34 pm

Będzie się dało to zrobić, gdy serwer będzie wspierał akcję "mądrego zamknięcia". Dziś rano o tym rozmawiałem z Przemkiem :-) https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/56
Pawele
Posts: 23
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Thu Apr 19, 2018 8:13 am

Sibikk wrote:
Wed Apr 18, 2018 8:04 pm
Pawele wrote:
Wed Apr 18, 2018 7:21 pm
Czy będzie możliwe ustawienie opcji otwórz/zamknij bramę w oparciu o stan czujnika zamknięcia? Obecnie w supli np. harmonogram zamknięcia bramy nie zadziała kiedy jest już zamknięta (bo to spowodowałoby odwrotny stan tzn. zamkniętą bramę skrypt otworzy..)

Mam na myśli sceny, które po określonym czasie mogą wykonać daną akcję, np scena "wracam do domu" włączy światło i otworzy bramę a za X sekund odwróci akcję (zamknie bramę, wyłączy światło), jednak jest tam opcja "otwórz/zamknij" nie rozdzielona i w przypadku kiedy brama jest otworzona - skrypt ją zamknie (a po X czasie znów otworzy..) Umożliwienie osobnego działania "otwórz" i "zamknij" w oparciu o czujnik zamknięcia byłby bardzo przydatny w Twoich skryptach i dawał nowe możliwości ;)
Już możesz tak uczynić kolego, najpierw dodajesz zadania a następnie w tej samej scenie wykonaj z opóźnieniem wyłączasz/ zamykasz.
Tylko w przypadku bramy tak to wygląda i akcja się wykona bez względu na poprzedni stan bramy :)

@fracz Dzięki za informacje ;) W wersji 2.2 będzie możliwość wprowadzenia pośredniego czujnika co w przyszłości również może być przydatne, np. "inteligentnie" domknąć lub otworzyć do końca w przypadku jakiegoś niepowodzenia przy otwieraniu/zamykaniu.
Attachments
brama.jpg
brama.jpg (33.38 KiB) Viewed 631 times
Sibikk
Posts: 200
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Apr 19, 2018 10:26 am

@pawele zwracam honor, źle zrozumiałem zapytanie :-)
tomek.gb
Posts: 5
Joined: Wed Feb 14, 2018 9:43 am

Thu Apr 26, 2018 6:27 pm

Koledzy (szczególnie @fracz z racji autorstwa rozwiązania), mam w głowie koncepcję, ale zastanawiam się czy Supla Scripts to "pociągnie".
Plan:
1) Kupuję moduły SRW-01 do sterowania 3 roletami w salonie.
2) Kupuję Sonoff TH16, wrzucam Suplę i podłączam termometr.

Czy w skryptach dam radę ustawić taki scenariusz: w salonie rośnie temperatura (np. latem) i jeżeli osiągnie np 24 stopnie to wybrane przeze mnie rolety się zamykają, żeby uniknąć dalszego nagrzewania pomieszczenia?

Przy okazji mam jeszcze pytanie: czy w skryptach da się ustawić % zamknięcia rolet (tak jak na harmonogramach na serwerze Supla)?

<EDIT> Ok tego drugiego pytania nie było. Niedokladnie przeczytałem wątek :-)
User avatar
fracz
Posts: 921
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Apr 29, 2018 12:05 pm

Powinno się dać to zrobic. Ustawiasz roletę jako urządzenie chłodzące i jak jest za ciepło to Ci ja zamknie a jak zimniej to otworzy. Tylko nie wiem czy pozwoliłem na wybór rolety jako urządzenia chłodzącego... Raczej nie ale nie powinno być problemu żeby to dodać.
Post Reply