SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

ndz lis 01, 2020 1:26 am

Wprowadziłem kilka poprawek do skryptów. Daty w logach powinny już wysweitlać się poprawnie. Powinno to też działać szybciej. Ktoś też opisywał że czasem warunek scen nie był spełniony dla opóźnionych akcji, pomimo że był - nie mogę tego znaleźć, ale potweirdzam że problem istniał i już jest naprawiony. Dzięki za zgłoszenia.
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lis 01, 2020 5:23 am

dalej nie chodzi to dobrze :

1) od dwóch dni dalej nie chodzi to : wyzwalania w oparciu o czas opisane tu : viewtopic.php?p=79225#p79225

2) Mam prostą scenę :
- wyzwalanie : {{state(4021).on}}
- warunek : {{state(4021).on}}
- Akcje : uruchomienie sceny "ZAPAL wszystkie swiatla na parterze jesli jestesmy w domu" (ta scena ma w sobie warunki : sunset, czy tez sprawdzanie czy są zamkniete rolety, ....)

i cały czas pisze że warunek nie spełniony. Tyle ze co tu ma byc nie spełnione ? naciskam przycisk ID4021 , no to jest przeciez ON (zresztą jak akurat mam otwartą tą scenę w przeglądarce , to widze ,ze warunek i wyzwalanie zmienia kolor na zielony), Warunki sceny są spełnione (bo jak odpalam scenę "ZAPAL wszystkie swiatla na parterze jesli jestesmy w domu" to mi sie swiatła włączają.

patrz ponizej , historia kanałów wygląda ok , natomiast sceny mają niespełniony warunek. Szczególnie ciekawy jest przypadek z 06:09 kiedy historia kanału jest ON, a w logach jakby sie wogole nic nie wyzwoliło
......
Załączniki
1.png
1.png (74.87 KiB) Przejrzano 490 razy
2.png
2.png (326.53 KiB) Przejrzano 490 razy
lukfud
Posty: 774
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 01, 2020 8:02 am

fracz pisze:
ndz lis 01, 2020 1:26 am
Wprowadziłem kilka poprawek do skryptów. Daty w logach powinny już wysweitlać się poprawnie. Powinno to też działać szybciej. Ktoś też opisywał że czasem warunek scen nie był spełniony dla opóźnionych akcji, pomimo że był - nie mogę tego znaleźć, ale potweirdzam że problem istniał i już jest naprawiony. Dzięki za zgłoszenia.
hej, przed chwilą zaktualizowałem instancję i już się nie podnosi, co chwilę się restartuje

Kod: Zaznacz cały

The encryption key already exists. No changes made.
Cache has been cleared successfully
Database backup has been saved to supla-scripts-20201101075856.sql.gz.
Phinx by Rob Morgan - https://phinx.org. 0.8.1

using config file ./backend/database/phinx-config.php
using config parser php
using migration paths 
 - /var/www/backend/database/migrations
using seed paths 
warning no environment specified, defaulting to: db
using adapter mysql
using database suplascripts

 == 20201031102553 StateLogsIndexes: migrating

                                                                               
  [PDOException]                                                               
  SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1280 Incorrect index nam  
  e 'userId'     
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

ndz lis 01, 2020 8:37 am

lukfud pisze:
ndz lis 01, 2020 8:02 am
hej, przed chwilą zaktualizowałem instancję i już się nie podnosi, co chwilę się restartuje

Kod: Zaznacz cały

The encryption key already exists. No changes made.
Cache has been cleared successfully
Database backup has been saved to supla-scripts-20201101075856.sql.gz.
Phinx by Rob Morgan - https://phinx.org. 0.8.1

using config file ./backend/database/phinx-config.php
using config parser php
using migration paths 
 - /var/www/backend/database/migrations
using seed paths 
warning no environment specified, defaulting to: db
using adapter mysql
using database suplascripts

 == 20201031102553 StateLogsIndexes: migrating

                                                                               
  [PDOException]                                                               
  SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1280 Incorrect index nam  
  e 'userId'     

Dzięki, naprawione w 4.1.3 - spróbuj zaktualizować jeszcze raz.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

ndz lis 01, 2020 9:04 am

wsosniak pisze:
ndz lis 01, 2020 5:23 am
dalej nie chodzi to dobrze :

1) od dwóch dni dalej nie chodzi to : wyzwalania w oparciu o czas opisane tu : viewtopic.php?p=79225#p79225

2) Mam prostą scenę :
- wyzwalanie : {{state(4021).on}}
- warunek : {{state(4021).on}}
- Akcje : uruchomienie sceny "ZAPAL wszystkie swiatla na parterze jesli jestesmy w domu" (ta scena ma w sobie warunki : sunset, czy tez sprawdzanie czy są zamkniete rolety, ....)

i cały czas pisze że warunek nie spełniony. Tyle ze co tu ma byc nie spełnione ? naciskam przycisk ID4021 , no to jest przeciez ON (zresztą jak akurat mam otwartą tą scenę w przeglądarce , to widze ,ze warunek i wyzwalanie zmienia kolor na zielony), Warunki sceny są spełnione (bo jak odpalam scenę "ZAPAL wszystkie swiatla na parterze jesli jestesmy w domu" to mi sie swiatła włączają.

patrz ponizej , historia kanałów wygląda ok , natomiast sceny mają niespełniony warunek. Szczególnie ciekawy jest przypadek z 06:09 kiedy historia kanału jest ON, a w logach jakby sie wogole nic nie wyzwoliło
......
1 - już powinno być ok
2 - próbuję to powtórzyć na swoich scenach i mi się nie udaje, tj. działa to tak jak się spodziewam. Ale daj mi jeszcze chwilę
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lis 01, 2020 9:34 am

fracz pisze:
ndz lis 01, 2020 9:04 am
.....
1 - już powinno być ok
2 - próbuję to powtórzyć na swoich scenach i mi się nie udaje, tj. działa to tak jak się spodziewam. Ale daj mi jeszcze chwilę
1 - tak rzeczywiscie , juz mi sie sceny wywołują zgodnie z zadanym czasem - dzięki !
2 - Nie wiem czy to nie jest jakoś powiązane z tym co pisał @pzygmunt "Generalnie problem polegał na tym, że wiele czujników (urządzenia wykonawcze) ma źle zaimplementowaną ich obsługę tj. wysyła nawet kilka razy na sekundę informację" i pewno ten mój kanał pod ten temat podchodzi , bo to jest sonoff touch 2CH z oprogramowaniem muliboard od @espablo. I rzeczywiscie , przed tymi wczorajszymi Waszymi zmianami, to było widac tak, ze on co kilka minut wysyłał ten sam stan np OFF i to było widać w HISTORIA KANAŁÓW.

Dodatkowo jeszcze :
- juz wogóle nie mam komunikatów "BŁAD !! SLIM APPLICATION ERROR"
- ale jeszcze cały czas pojawia mi sie ten przypadek w logach (pomimo ze numer kanału jest nieistniejący). Pomimo ze nr kanału jest nieistniejący to raczej nie powinienem miec tego w logach wogóle - nie ? : viewtopic.php?p=79212#p79212
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

ndz lis 01, 2020 9:35 am

@wsosniak, aktualnie nie wiem o co chodzi w 2 - muszę trafić na podobną sytuację. Podobnie gdy użyję nieistniejący ID kanału - u mnie taki wyzwalacz nigdy nie powoduje wpisu w logach. Obserwuję temat.
lukfud
Posty: 774
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 01, 2020 10:43 am

fracz pisze:
ndz lis 01, 2020 8:37 am
Dzięki, naprawione w 4.1.3 - spróbuj zaktualizować jeszcze raz.
Teraz tak, skrypty się uruchomiły, ale nadal nie działa historia.. ;)
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lis 01, 2020 11:27 am

fracz pisze:
ndz lis 01, 2020 9:35 am
@wsosniak, aktualnie nie wiem o co chodzi w 2 - muszę trafić na podobną sytuację. Podobnie gdy użyję nieistniejący ID kanału - u mnie taki wyzwalacz nigdy nie powoduje wpisu w logach. Obserwuję temat.
ta sytuacja z tym nieistniejącym kanałem ktory wyzwala sceny występuje 1-2 razy na dzien . To tak od razu sie nie pojawiło u mnie kiedy w scenie zmieniłem numer kanału z 4020 na 9994020. Na początku tez myślałem ze to jest dobry sposób żeby scenę UNIEKATYWNIĆ na jakiś cxas .Ale po jakimś czasie w logach zauważyłem te pojedyncze wyzwolenia tej sceny , których wogóle nie powinno być.

Co do punktu 2- jesli będziesz potrzebował pooglądać moje kanały/sceny to na PW podeśle CI mój login do SUPLI i do Twoich skryptów , bo jak znając życie , to u Ciebie będzie wszystko chodzić :)
slavo_s2k
Posty: 61
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

ndz lis 01, 2020 3:57 pm

szym3k pisze:
pn paź 26, 2020 10:33 am
slavo_s2k pisze:
ndz paź 25, 2020 8:23 pm
Też próbuję, ale nie udało się, jak to finalnie zrobiłeś? u mnie wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

[~] #  git clone https://github.com/fracz/supla-scripts.git
-sh: git: command not found
Zainstalowałem git-a i teraz mam taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

[~] # git clone https://github.com/fracz/supla-scripts.git
Cloning into 'supla-scripts'...
fatal: unable to find remote helper for 'https'
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”