SUPLA Scripts

Ara2
Posty: 3
Rejestracja: śr lis 20, 2019 4:17 pm

ndz lis 01, 2020 8:39 pm

fracz pisze:
pt paź 30, 2020 7:21 pm
Ara2 pisze:
czw paź 29, 2020 5:35 pm
Od jakiegoś czasu próbuję wykorzystać funkcjonalność "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" ale niestety to nie działa poprawnie. Z niewiadomego powodu następuje wyzwolenie sceny mimo że kanał nie zmienił stanu. W moim przypadku zostają wyłączone światła które zależą od tego kanału a światło na kanale świeci dalej. Nie dzieje się to zawsze ale często. Szczególnie pierwsze załączenia trwaj ok 2-3 min.
Nie rozumiem Twojego opisu. Wyzwolenie sceny może następować gdy kanał zmieni stan lub gdy używany w wyzwalaczu kanał będzie połączony/odłączony od sieci (nawet na moment). Nie rozumiem również gdzie występuje to opóźnienie.
Coś powoduje że kanał zmienia stan ale nie jest to prawda. Zapis z loga informuje że nastąpiła zmiana stanu tego kanału i scena się wykonuje ale kanał w rzeczywistości jest dalej ON i nie zmienił stanu. Urządzenie jest połączone z siecią siła sygnału 100%. Może problem leży gdzie indziej ale ciężko to zdiagnozować. Po skasowaniu sceny (przydałaby się możliwość deaktywacji) ręczne załączania grupy i poszczególnych kanałów przebiega prawidłowo.

Sceny są proste w zależności od stanu jednego kanału ON/OFF załączają lub wyłączają się inne kanały ( oświetlenie ogrodu ). Pisząc o załączeniu kanału i czasie 2-3min chodzi o samoczynnej zmianie stanu kanału i zgaszeniu reszty kanałów.

Jeżeli chciałbyś szczegółowo przeanalizować problem mogę przesłać logi i zapisy w scenach.

Edit 09.11.2020
@fracz jest pewna zmiana w zachowaniu skryptów. Na dzień dzisiejszy nie występuje już problem samoczynnej zmiany stanu kanału i wyzwalacz pracuje prawidłowo. Problem pojawił się w spełnieniu warunku. Mimo takiego samego wpisu co w wyzwalaczu z logów wynika, że warunek jest niespełniony i scena się nie wykonuje. Dziwne w tym wszystkim jest to, że dzieje się to nie zawsze.
Screenshot_20201109-170448~2.png
Screenshot_20201109-170448~2.png (322.94 KiB) Przejrzano 692 razy
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2020 4:14 pm przez Ara2, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 972
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt lis 03, 2020 8:22 pm

Xoggo pisze:
ndz paź 18, 2020 5:07 pm
Panowie może coś podpowiecie.
Czujnik HC-SR04, robi za czujnik obecności pojazdu, w oparciu o wirtualny sensor. W skryptach mam powiadomienia Push o braku/obecności pojazdu. Scena zbudowana na takim samym wyzwalaniu jak i warunki tj.

Kod: Zaznacz cały

 {{state(8608).hi}}
I analogicznie:

Kod: Zaznacz cały

 {{not state(8608).hi}}
Możesz opisać jak to u Ciebie działa - w sensie co od czego jest zależne?? Masz to zrobione tylko poprzez skrypty i czujnik czy potrzebny jest program na jakimś ESP??
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 972
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt lis 10, 2020 11:57 am

fracz czy coś działasz może w kierunku tego aby na prywatnych instancjach zaczęła działać historia kanałów??
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 179
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt lis 10, 2020 10:13 pm

PuteR pisze:
wt lis 03, 2020 8:22 pm
Możesz opisać jak to u Ciebie działa - w sensie co od czego jest zależne?? Masz to zrobione tylko poprzez skrypty i czujnik czy potrzebny jest program na jakimś ESP??
Mam ESP i podłączony do niego czujnik HC-SR04, który jest podwieszony na suficie miejsca postojowego w garażu.
Ustawione jest wywołanie gdy odległość jest mniejsza niż 1,9 metra.
Powiem tak, skrypty nie radziły sobie z tym w żaden sposób, zbudowana scena z takim samym wyzwalaczem i warunkiem potrafiła mi ni z gruchy ni z pietruchy, nawet w nocy o północy miałczeć, że pojazd opuścił miejsce i po chwili wrócił.
Dałem sobie spokój ze scenami, póki na sensorach jeszcze nie działają stabilnie.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 864
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lis 18, 2020 1:35 pm

Czym spowodowane są te przerwy w wykresach? Historia pomiarów jest kompletna, zapis co 10 minut.
przerwy_w_historii.jpg
przerwy_w_historii.jpg (134.31 KiB) Przejrzano 561 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
YoMan
Posty: 52
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

wt lis 24, 2020 10:12 pm

Cześć,

przeglądam forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale ... 170 stron ... mogłem przegapić ...;)

Zauważyłem u mnie pewien błąd funkcjonalny działania termostatu i pytanie czy tak ma być czy coś źle robię:

1. ustawiłem termostat z zadanymi ustawieniami
2. ustawiłem scenę opartą na tym samym termometrze z warunkiem temperatury

po osiągnięciu zadanych wartości termostat uruchamia wskazane urządzenie/moduł i scena też uruchamia to, co ma wskazane. Po pewnej chwili następuje brak prądu (przekaźniki wracają do stanu off) lub ręczne wyłączenie modułu z poziomu aplikacji lub www. Po chwili (10 min - czas odświeżania SUPLA scripts) scena wyłapuje zadany warunek (za niska temperatura) i uruchamia wskazane urządzenie natomiast termostat wskazuje "Grzanie" i nic nie uruchamia.

Czy tak to "ma działać" czy coś jest nie tak? Przyjąłem, że termostat działa tak jak sceny tylko ujęty w nieco inne ramy graficzne i co jakiś czas powinien sprawdzać warunek temperatury i ponawiać uruchomienie wskazanego urządzenia/modułu ale niestety tak to u mnie nie działa.

Jakaś podpowiedź/wskazanie właściwego wątku?
W poniższej sytuacji wymusiłem brak prądu o 22:49 stan po ok. 15-20 minutach

Ustawienia termostatu
Screenshot_2020-11-24 Profile - LIM - SUPLA Scripts.png
Screenshot_2020-11-24 Profile - LIM - SUPLA Scripts.png (9.4 KiB) Przejrzano 456 razy

Działanie termostatu
Screenshot_2020-11-24 LIM - termostaty - SUPLA Scripts.png
Screenshot_2020-11-24 LIM - termostaty - SUPLA Scripts.png (17.3 KiB) Przejrzano 456 razy

Prawidłowe (moim zdaniem) działanie sceny jako termostatu:
Screenshot_2020-11-24 Teslim - sceny - SUPLA Scripts(1).png
Screenshot_2020-11-24 Teslim - sceny - SUPLA Scripts(1).png (37.26 KiB) Przejrzano 456 razy

EDIT: Chyba o północy termostat ruszył ... zauważyłem dopiero ok 0:45
YoMan
tomkowski
Posty: 151
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob lis 28, 2020 11:58 am

Cześć,

Istnieje możliwość ustawienia automatu schodowego jako wyzwalacza sceny?
Moduły zdefiniowane w taki sposób nie pojawiają mi się na liście podpowiedzi.
Ręczne wpisanie ID modułu w warunek powoduje, że jest on sprawdzany poprawnie - pomimo tego - po spełnieniu warunku wyzwalacza i warunku wywołania sceny - sama scena nie jest wykonywana:/
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

czw gru 03, 2020 11:31 am

@YoMan - termostat jest celowo napisany w sposób "nieupierdliwy", tj. jeśli coś spoza jego władania (człowiek, zanik zasilania) zdecyduje, że stan powinien być inny, to nie zareaguje dopóki stan nie zmieni się niejako "dwukrotnie". Tj w sytyuacji opisanej przez Ciebie: Termostat decyduje żeby grzać i włącza, potem następuje zanik prądu lub manualne wyłączenie -> termostat nie robi z tymi nic. Akceptuje to, że ktoś "ważniejszy i mądrzejszy" zmienił stan i grzecznie czeka na - mimo wszystko - osiągnięcie temperatury, nie podejmując już kolejnych kroków. Zakłada, że jeśli ktoś manualnie wyłączył to manualnie też włączy i temperatura kiedyś osiągnie zadaną - wtedy termostat zareaguje i sam sobie wyłaczy urządzenie i wróci do normalnego pilnowania.

Są to względy bezpieczeństwa - jeśli kanał jest wyłączany z powodu warunków zewnętrznych, to nie może na siłę włączać się sam znowu (tak uważam).

Rozwiązaniem tej sytuacji jest wrzucenie firmwaru, który pamięta ostatni stan i po zaniku zasilania do niego powraca a nie zawsze off (o ile to jest bezpieczne), albo wyłaczenie i włączenie termostatu po takiej sytuacji.

@tomkowski - automaty schodowe w skryptach nie są jeszcze wspierane.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 442
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw gru 03, 2020 12:03 pm

@fracz, podpowiedz proszę. Po zmianie urządzeń grzewczych, pozostał mi w termostacie jeden, stan: wyłączony (rozłączony).
Jak się go "pozbyć"? W pomieszczeniach nie jest użyty.
obraz_2020-12-03_130333.png
obraz_2020-12-03_130333.png (7.16 KiB) Przejrzano 309 razy
Korzystając z okazji, mam pytanie/propozycję.
Jest szansa na dodanie "głównego" urządzenia grzewczego. Załączałby się gdy przynajmniej jeden w pomieszczeniach jest włączony. Przykład użycia: grzewcze w pokojach to elektrozawory pętli podłogówki, główny to w uproszczeniu piec.
e-talking............
sziomal
Posty: 9
Rejestracja: wt lis 24, 2020 8:44 pm

pn gru 07, 2020 9:56 pm

Witam próbuje zainstalować supla script na własnym serwerze za pomocą docker. Po wpisaniu git clone https://github.com/fracz/supla-scripts.git konsola prosi o hasło i login do github. Gdy wpisuje mój login i hasło wyskakuje błąd autoryzacji. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”