SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1428
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn gru 07, 2020 10:44 pm

Nie powinno pytać o użytkownika i hasło, przy push tak, ale nie przy clone

Kod: Zaznacz cały

git clone https://github.com/fracz/supla-scripts.git
sziomal
Posty: 9
Rejestracja: wt lis 24, 2020 8:44 pm

wt gru 08, 2020 6:07 am

witam
Udało się zainstalować.
po wejściu na stronę www prosi o hasło i login żeby się zalogować.
W jaki sposób ustawić to ?
sziomal
Posty: 9
Rejestracja: wt lis 24, 2020 8:44 pm

wt gru 08, 2020 6:14 am

Ok wszystko się udało zalogowałem za pomocą tokena.
Super działa.
Czy wie ktoś może jak zmienić czas odświeżania. To znaczy w suple script, po ustawieniu sceny wykonywana jest ona z najmniejszy czasem 10 minut. Czy wie ktoś jak to zmienić ?
Nowy11
Posty: 28
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

śr gru 09, 2020 6:25 pm

Hej ,jak dodać w tej scenie
{{time() > '06:00' and time() < '22:00' and state(10622).temperature >= 40}} by temperatura była większą lub równe 40 a nie większą niż 45 ?
srdz
Posty: 57
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

wt gru 15, 2020 11:22 am

Cześć.
Mam taką prostą scenę:
zmiana stanu kanału {{state(1181).humidity > 80}}
warunku spełnienia brak

Krótko mówiąc - jeżeli na sonoff th10 z SI7021 wilgotność przekroczy 80%, to basic, do którego podłączony jest wiatrak w łazience uruchamia się, następnie po 900 sekundach ma się wyłączyć.

Dzieję się tak, jak powinno, ale po 15 minutach wiatrak się wyłącza i zaczyna się cyrk - włącza się na kilka sekund i znowu wyłącza.
W logu wygląda to tak:
Wczoraj o 22:0514 grudnia 2020 22:05:02 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie
Wczoraj o 22:04 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie
Wczoraj o 22:04 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 22:03 Wykonanie

Macie jakiś pomysł ? Dziękuję z góry.

Dodam, że podczas trwania cyrku wiatrak potrafi odpalić się również wtedy, gdy już wilgotność jest poniżej 80%
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt gru 15, 2020 11:30 am

srdz pisze:
wt gru 15, 2020 11:22 am
Cześć.
Mam taką prostą scenę:
zmiana stanu kanału {{state(1181).humidity > 80}}
warunku spełnienia brak

Krótko mówiąc - jeżeli na sonoff th10 z SI7021 wilgotność przekroczy 80%, to basic, do którego podłączony jest wiatrak w łazience uruchamia się, następnie po 900 sekundach ma się wyłączyć.

Dzieję się tak, jak powinno, ale po 15 minutach wiatrak się wyłącza i zaczyna się cyrk - włącza się na kilka sekund i znowu wyłącza.
W logu wygląda to tak:
Wczoraj o 22:0514 grudnia 2020 22:05:02 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie
Wczoraj o 22:04 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie
Wczoraj o 22:04 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 22:03 Wykonanie

Macie jakiś pomysł ? Dziękuję z góry.

Dodam, że podczas trwania cyrku wiatrak potrafi odpalić się również wtedy, gdy już wilgotność jest poniżej 80%
A to nie działa tak, że dopóki jest powyżej 80%, to będzie się wyzwalać akcja?
Może uzależnij wyłączenie od spadku wilgotności do poziomu poniżej 75%?

Albo dodaj sobie "wirtualny przekaźnik", który będzie robił za zmienną (trzeba w sofcie na któryms sonoffie dodać kanał z wirtualnym przekaźnikiem). Wtedy konfigurujesz to tak:
1. Jeśli wilgotność >80%, to włącz wirtualny przekaźnik
2. Jeśli wilgotnośc <75% to wyłącz wirtualny przekaźnik
3. W reakcji na załącznie wirtualnego przekaźnika, włącz wiatrak na 900 s

Wadą czasowego załączenia jest to, że po 900s wiatrak się wyłączy i jeśli wilgotność nie spadła poniżej zadanego progu, to wiatrak już się nie włączy, pomimo tego, że możesz mieć poziom 95%.

Alternatywnie: w jaki sposób ustawiasz te 900 s działania wiatraka? Jeśli jako opóźniona akcja w scenie, to to jest źródło Twojego problemu. Ustaw wiatrak jako przełącznik schodowy i ustaw czas 900 s po stronie cloud. Następnie możesz włączać przekaźnik, gdy przekroczy 80%.
srdz
Posty: 57
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

wt gru 15, 2020 2:33 pm

Sam sie dziwie, ze nie wpadlem na alternatywne roz
klew pisze:
wt gru 15, 2020 11:30 am
srdz pisze:
wt gru 15, 2020 11:22 am
Cześć.
Mam taką prostą scenę:
zmiana stanu kanału {{state(1181).humidity > 80}}
warunku spełnienia brak

Krótko mówiąc - jeżeli na sonoff th10 z SI7021 wilgotność przekroczy 80%, to basic, do którego podłączony jest wiatrak w łazience uruchamia się, następnie po 900 sekundach ma się wyłączyć.

Dzieję się tak, jak powinno, ale po 15 minutach wiatrak się wyłącza i zaczyna się cyrk - włącza się na kilka sekund i znowu wyłącza.
W logu wygląda to tak:
Wczoraj o 22:0514 grudnia 2020 22:05:02 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie
Wczoraj o 22:04 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie opóźnionej akcji
Wczoraj o 22:04 Wykonanie
Wczoraj o 22:04 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 22:03 Wykonanie

Macie jakiś pomysł ? Dziękuję z góry.

Dodam, że podczas trwania cyrku wiatrak potrafi odpalić się również wtedy, gdy już wilgotność jest poniżej 80%
A to nie działa tak, że dopóki jest powyżej 80%, to będzie się wyzwalać akcja?
Może uzależnij wyłączenie od spadku wilgotności do poziomu poniżej 75%?

Albo dodaj sobie "wirtualny przekaźnik", który będzie robił za zmienną (trzeba w sofcie na któryms sonoffie dodać kanał z wirtualnym przekaźnikiem). Wtedy konfigurujesz to tak:
1. Jeśli wilgotność >80%, to włącz wirtualny przekaźnik
2. Jeśli wilgotnośc <75% to wyłącz wirtualny przekaźnik
3. W reakcji na załącznie wirtualnego przekaźnika, włącz wiatrak na 900 s

Wadą czasowego załączenia jest to, że po 900s wiatrak się wyłączy i jeśli wilgotność nie spadła poniżej zadanego progu, to wiatrak już się nie włączy, pomimo tego, że możesz mieć poziom 95%.

Alternatywnie: w jaki sposób ustawiasz te 900 s działania wiatraka? Jeśli jako opóźniona akcja w scenie, to to jest źródło Twojego problemu. Ustaw wiatrak jako przełącznik schodowy i ustaw czas 900 s po stronie cloud. Następnie możesz włączać przekaźnik, gdy przekroczy 80%.
Dziwie sie, ze nie wpadlem na alternatywne rozwiazanie ;)
Dzieki za podpowiedz.
Wystarczy, ze bedzie to automat schodowy, bo wilgotnosc i tak spada zawsze ponizej 80% po 20 minutach.
Następnie możesz włączać przekaźnik, gdy przekroczy 80%.
Czy w takiej sytuacji dodanie wyzwalacza czasowego zda egzamin ? Np. co 10 minut (jest to minimum u fracza w scenach).
Czyli: przekracza 80%, odpala sie automat schodowy na 900 s. Gdy sie wylaczy to po kilku minutach (maksymalnie 10) znow sprawdzi czy jest powyzej 80% i ew. odpali automat schodowy drugi raz ?
Dziekuje.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr gru 16, 2020 8:40 am

srdz pisze:
wt gru 15, 2020 2:33 pm
Następnie możesz włączać przekaźnik, gdy przekroczy 80%.
Czy w takiej sytuacji dodanie wyzwalacza czasowego zda egzamin ? Np. co 10 minut (jest to minimum u fracza w scenach).
Czyli: przekracza 80%, odpala sie automat schodowy na 900 s. Gdy sie wylaczy to po kilku minutach (maksymalnie 10) znow sprawdzi czy jest powyzej 80% i ew. odpali automat schodowy drugi raz ?
Dziekuje.
Od niedawna w skryptach fracza są dostępne wyzwalacze na podstawie zmiany stanu kanału. Także nie musisz tego robić na bazie wyzwalacza czasowego co 10 min.

Jeśli zrobisz to za pośrednictwem wirtualnego przekaźnika, to wiatrak załączy się tylko raz po przekroczeniu zadanej wartości wilgotonści. Potem musi spaść poniżej progu, aby mógł zadziałać jeszcze raz.

Także może lepiej jest robić bez pośrednictwa wirtualnego przekaźnika. Wtedy jak jest powyżej 80%, to będzie co chwilę szedł sygnał do wiatraka, aby się krecił przez zadany czas. W ten sposób wiatrak będzie chodził stale, gdy jest powyżej 80% (bo pomiar wilgotności będzie się cały czas zmieniał i warunek >80% będzie spełniony).
lukfud
Posty: 774
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob gru 19, 2020 3:09 pm

fracz pisze:
pt wrz 22, 2017 8:59 pm
Wojtku,
Dlaczego wykonywanie linków z esp działa na własnych instancjach a na Twoim serwerze już nie?

Kod: Zaznacz cały

WiFiClientSecure client;
client.setInsecure();
client.setBufferSizes(1024, 256);
if (!client.connect(dl_host, dl_port.toInt())) {
  Serial.println("\n\r# dl connection failed");
  return;
}
client.print(String("GET ") + dl_url.c_str() + " HTTP/1.1\r\n" + "Host: " + dl_host.c_str() + "\r\n" + "User-Agent: ESP8266\r\n" + "Connection: close\r\n\r\n");
Pablo112
Posty: 8
Rejestracja: czw lis 16, 2017 10:47 am

wt gru 22, 2020 2:28 pm

Prośba do kolegi Fracz czy mógłbyś w obsłudze SRW-01 dodać otwórz 3,9% ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”