SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1038
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pt lis 03, 2017 5:01 pm

A da się dodać komendy glosowe do obsługi termostatu? ;)
- włącz termostat
- wyłącz termostat
- podnieś temperaturę o 2 stopnie
Itp.? :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob lis 04, 2017 8:50 pm

Myślałem o tym żeby wprowadzić trochę "inteligencji" do komend głosowych. Mam na myśli to, że jeśli mamy kanał o nazwie "światło w łazience" i powiemy "włącz światło w łazience" to taka akcja powinna się wykonać pomimo tego że nie zdefiniowaliśmy takiej komendy głosowej. Będzie trzeba sobie tylko odpowiednio ponazywać kanały a skrypty już załatwią resztę. Muszę je tylko nauczyć odpowiednich wyzwalaczy typu włącz, wyłącz, zaświeć, zgaś, otwórz, zamknij itd.

Idąc dalej, można to też podciągnąć pod termostat. O taką możliwość dostałem już pytanie na priv od @andrzejano. Pozwolę sobie wrzucić tutaj moją odpowiedź z wątpliwościami:
Pomysł mi się podoba ale nie do końca wiem jak to miałoby działać.

Użytkownik ma wiele termostatów, wewnątrz niego ma wiele profilów które sterują wieloma pomieszczeniami. Więc wybór tego wszystkiego przez komendę głosową będzie ciężki, bo będzie "włącz profil XXX w termostacie YYY". Albo "Ogrzewaj pomieszczenie XXX w termostacie YYY na ZZ minut".

Jeśli by się udało tak że nazwy profilów / pomieszczeń się nie powtarzają, to nie trzeba by specyfikować termostatu. Tylko np. komenda "Termostat włącz noc" włączałby profil Noc w jednym z termostatów użytkownika.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn lis 06, 2017 2:16 pm

Za pomocą aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ure.action można wykonać dowolną scenę przez narysowanie zdefiniowanego gestu na ekranie. Wystarczy jako akcję do dodawanego gestu wybrać "Open URL" i podać publiczny adres sceny :-)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 11, 2017 6:27 pm

Odpaliłem sobie sterowanie grzejnikami i w termostatach w profilu brakuje mi warunku "włącz grzanie jeżeli jest zamknięte okno"
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob lis 11, 2017 11:30 pm

wojtas567 pisze:
sob lis 11, 2017 6:27 pm
Odpaliłem sobie sterowanie grzejnikami i w termostatach w profilu brakuje mi warunku "włącz grzanie jeżeli jest zamknięte okno"
Skromne masz wymagania :lol: ale napędzają projekt ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1038
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

ndz lis 12, 2017 8:25 am

wojtas567 pisze:
sob lis 11, 2017 6:27 pm
Odpaliłem sobie sterowanie grzejnikami i w termostatach w profilu brakuje mi warunku "włącz grzanie jeżeli jest zamknięte okno"
Również o tym myślałem, ale to będziemy chyba musieli poczekać na obsługę zdarzeń w Supli ;) tak czy tak instalację już dzisiaj pod tym kątem warto sobie przygotować ;)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 12, 2017 9:10 am

slawek pisze:
sob lis 11, 2017 11:30 pm
Skromne masz wymagania :lol: ale napędzają projekt ;)
na początek chciałbym chociaż uruchomić to co mam już w starej instalacji :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 12, 2017 10:19 am

Nie pokazuje też stanu okna otwarte/zamknięte i brak jest ikonki
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz lis 12, 2017 10:25 am

michael pisze:
ndz lis 12, 2017 8:25 am
wojtas567 pisze:
sob lis 11, 2017 6:27 pm
Odpaliłem sobie sterowanie grzejnikami i w termostatach w profilu brakuje mi warunku "włącz grzanie jeżeli jest zamknięte okno"
Również o tym myślałem, ale to będziemy chyba musieli poczekać na obsługę zdarzeń w Supli
Akurat do tego są zdarzenia niepotrzebne. Profil musiałby mieć dodatkowy warunek aktywacji - oprócz temperatury. Zrabialne na obecnym etapie. Ale póki co pracujemy ostro nad Cloud v2.2, więc implementacja skryptów się nieco zatrzymała ;)

I tak - nowych ikonek w skryptach też jeszcze nie ma.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 12, 2017 10:40 am

Dzięki za info
Czyli czekamy :)
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ