SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw sty 25, 2018 1:57 pm

Znalazłem problem i winnego :)
usunąłem jedno z urządzeń na którym był skonfigurowany termostat ale nie miał on się uruchomić o zadanej temperaturze.
Może warto dopisać jak już pojawiają się error to tak żeby można było coś z tego wywnioskować, no i jeżeli jeden termostat zostaje usunięty z chmury to inne powinny działać.
Pozdrawiam
Wojtek
andrzejano
Posty: 268
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

czw sty 25, 2018 9:28 pm

W kofiguracji voice w automate loguje wyświetlając wersje 2.5.3 zamiast 2.0.6 Rc..czy ta wersja jest już oficjalna?
becON
Posty: 27
Rejestracja: czw lis 16, 2017 12:02 am

pt sty 26, 2018 1:05 am

@fracz: Mnie również brakuje jednej możliwości w skryptach, a właściwie w samym termostacie (pisałem o tym chyba na 8 stronie w tamtym wątku), chociaż to też jest kwestia scen.

Brakuje mi niezależnego czasowego przełącznika profili, ale zawieszającego ich automatyczne działanie.

Mam ustawiony początek grzania dopiero na godzinę 0.30, ale gdy zdarza mi się wrócić do domu czasem wcześniej, np o 23.00 to i tak automat wyłącza grzanie o północy i włącza o 0.30
Termostat robi robotę ale ciężko jest pilnować automatu.

Moim zdaniem przełączanie profili powinno nas pytać o czas zmiany profilu, tak jak to robi przełącznik dolny.

Owszem, używam do włączania czasowego ogrzewania włącznika dolnego ale on w profilu "podtrzymanie temperatury" jest czasem włączony i wówczas potrzebna jest gimnastyka innymi przełącznikami.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt sty 26, 2018 7:23 am

michael pisze:
czw sty 25, 2018 1:52 pm
@fracz, a dałoby rade do scen wrzucić możliwość ustawiania konkretnego profilu?
Byłoby to fajne, ale musze pomyśleć jak to zrobić niskim kosztem. https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/26
andrzejano pisze:
czw sty 25, 2018 9:28 pm
W kofiguracji voice w automate loguje wyświetlając wersje 2.5.3 zamiast 2.0.6 Rc..czy ta wersja jest już oficjalna?
Coś tam jest nie tak. https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/25
becON pisze:
pt sty 26, 2018 1:05 am
Brakuje mi niezależnego czasowego przełącznika profili, ale zawieszającego ich automatyczne działanie.
Ten ficzur mi się podoba i już wymyśliłem jak to zrobić niskim kosztem. https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/28
wojtas567 pisze:
czw sty 25, 2018 1:57 pm
Może warto dopisać jak już pojawiają się error to tak żeby można było coś z tego wywnioskować, no i jeżeli jeden termostat zostaje usunięty z chmury to inne powinny działać.
W logach aplikacji na serwerze jest więcej info niż tylko "Slim applicatoin error". Jeżeli któryś z kanałów robi błąd, aplikacja wstrzymuje działanie termostatu na 5 minut i potem próbuje ponownie.


Dzięki za feedback!
kotar
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 07, 2017 8:33 pm

pt sty 26, 2018 6:06 pm

Witam serdecznie,
Na wstepie powiem z używam Supla Scripts i uwazam je za swietne uzupełnienie Clouda.

Zastanawiam się czy jest mozliwosc dodania dodatkowych regul i warunków logicznych do profili, tak aby oprocz urządzen grzejacych/ chlodzących zdefiniowac samodzielne czujniki i uwzgledniac je w logice.
Np.
Mam ustawione DGP jako chlodzenie i w zaleznosci od temperatury jest załączane bądz wyłączane ( temp nagrzenego powietrza w systemie) i zastanawiam nad tym aby uzgledniac jeszcze dodatkowo temperature w pomieszczeniach.
np

---Włącz jest temp pomieszczenia < 20
----- Sprawdz temp powietrze w kominka, (jesli wieksza od to wlacz,a jesli mniejsza to wylacz nawiew)
Badz warunki złożone


- Jesli choć jeden z ponizszych warunkow spełniony/ wszystkie warunki spelnione to( tu lista warunkow):
--zdefiniowana akcja


Moglby byc to dodatkowy Tab aby do regul moznabylo przypisac zdefiniowane profile
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt sty 26, 2018 6:57 pm

Wszystko co opisałeś jest możliwe, ale nie planuję aż tak rozwijać skryptów. Należy je traktować jako szybkie uzupełnienie braków w SUPLI. Wszystkie skryptowe ficzury doclowo znajdą się w SUPLI i nie trzeba będzie ze skryptów korzystać.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob sty 27, 2018 12:13 am

Zgłoszone błędy poprawione. Wersja 2.6.0 wydana.

Przed aktualizacją swoich instancji proszę zapoznać się z instrukcją aktualizacji na stronie wydania: https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... tag/v2.6.0

Oprócz scen czasowych, to wydanie zdecydowanie upraszcza dockerową instalację skryptów, analogicznie do tego jak są zorganizowane kontenery z Cloudem: https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... -docker.md

Happy scripting :-)
andrzejano
Posty: 268
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

sob sty 27, 2018 3:30 pm

Czy, jeśli scrypty zainstaluje na tym samym serwerze co cloude ,musze logować ,stworzyć innego użytkownika ?
Proszę o wskazówki wypełnienia .env dla tej sytuacji, tak jak w filmiku dla serwera cloude -dockera.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1692
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob sty 27, 2018 6:38 pm

W skryptach jest dużo uboższa konfiguracja niż w cloudzie. Tutaj masz instrukcję: https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... -docker.md
dawkor
Posty: 125
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

ndz sty 28, 2018 6:51 am

Mam pytanie, na filmiku na temat sterowania głosem masz podane na sam koniec ze podaje temp jak to zrobiłeś :D?
ODPOWIEDZ