SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
byniom
Posty: 430
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

ndz kwie 01, 2018 6:57 am

Prima A Prilis :)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 830
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn kwie 02, 2018 10:59 pm

fracz pisze:
ndz kwie 01, 2018 6:08 am
Udało mi się dokończyć pracę nad skryptami 3.0. Nowa wersja zachowuje wszystkie dotychczasowe funkcjonalności oraz wprowadza nowe:
  • wsparcie dla zdarzeń (np. czujki ruchu itp)
  • audyt (co, kto, kiedy włączał i wyłączał)
  • prototypowe wsparcie dla SUPLA, Zrób obiad thanks to @slawek, choć mam nadzieję że Żonę sobie zostawisz (aby to działało, wymagany jest zakup odpowiedniej lodówki)
Nowej paczki z aplikacją nie udostępniam na Githubie. Wpisując się w ostatnie trendy udostępniania otwartego oprogramowania, osoby zainteresowane nową wersją proszę o info na priv wraz z numerem seryjnym serwera, bym mógł przygotować paczkę działającą tylko na wskazanym sprzęcie.

Aktualizacja na supla.fracz.com będzie jutro.

prima aprilis :–)
szkoda, że tylko żart akurat audyt by mi się teraz bardzo przydał :(
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1140
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt kwie 03, 2018 5:23 am

:lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw kwie 05, 2018 4:44 pm

Jakiś czas temu miałem dziwne zawieszenie się jednego z modułów który steruje grzejnikami a mianowicie temperatura z 22 st spadła do 2,5 i tak się zawiesiła. Po odpięci zasilania wszystko wróciło do normy.
Zgodnie z harmonogramem grzejnik włączył się, w moim przypadku to tylko grzejnik i z racji, że przyglądam się temu jak to wszystko reaguje to dosyć szybko zareagowałem.
Ale gdyby stało się coś takiego na piecu to i ta moja reakcjia by była za późna :(.
I tak pomyślałem, że przydałaby się jakaś "kontrola" w przypadku gwałtownego skoku temperatury należy odbiornik wyłączyć/nie załączyć.
Jest to zastosowane w elektronicznych głowicach termostatycznych tzw "kontrola otwartego okna" a przy okazji u nas też mogłoby to wykrywać przeciągi :).
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1835
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pt kwie 06, 2018 6:53 am

A jak działa ta kontrola otwartego okna? Że jak jest za zimno to nie grzeje? ;)

Myślałem o ustawianiu maksymalnego czasu działania danego urządzenia i wymaganej przerwy jeśli został on osiągnięty, ale bardzo dużo warunków brzegowych jest do rozstrzygnięcia w takim podejściu.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt kwie 06, 2018 7:58 am

nic innego jak gwałtowny spadek temperatury.
Możesz jeszcze testować do puki jest chłodno czujnik może być na drugim końcu pokoju, otwórz okno na 5 min a potem zobacz jaka jest reakcja widać ją dobrze na wykresie. Napisałem 5 min żeby było widać na wykresie ale skrypty zareagują już po 1 minucie. Następuje gwałtowny skok temperatury, przynajmniej o jeden stopień.
Pozdrawiam
Wojtek
Jeki87
Posty: 85
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

pt kwie 06, 2018 9:33 am

Mam ostatnio problem z ustawieniem termostatu ,nie przechodzi procesu podgląd ,wiecznie myśli .
Jakaś podpowiedź ??
🤔🤔
Załączniki
Zrzutekranu_2018-04-06-11-26-37-547.jpeg
Zrzutekranu_2018-04-06-11-26-37-547.jpeg (242.72 KiB) Przejrzano 1797 razy
Jeki87
Posty: 85
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

pt kwie 06, 2018 9:36 am

🤔🤔
Załączniki
Zrzutekranu_2018-04-06-11-20-49-673.jpeg
Zrzutekranu_2018-04-06-11-20-49-673.jpeg (470.49 KiB) Przejrzano 1795 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1835
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pt kwie 06, 2018 10:16 am

@Jeki87 Czy masz kanał #5658 w kokpicie? Czy działa stamtąd?

@wojtas567 nie ogarnę tego. Jedyne co mogę zrobić to dać możliwość wprowadzenia "awaryjnej temperatury" po której przekroczeniu wyłącza wszystko. W stylu: grzej od 19 do 21, awaryjne: 12 i 28. Jak będzie 11.5 to mimoi wszystko nie zacznie grzać, dopiero od 12+. Natomiast jeszcze raz przypomniam że termostat zrealizowany w tej formie nie może być uzywany do zadań krytycznych. Wystarczy że nie będzie Internetu i nie wyłączy nawet jak się będzie paliło (a może nawet przede wszystkim wtedy :( ).
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt kwie 06, 2018 10:22 am

fracz pisze:
pt kwie 06, 2018 10:16 am

@wojtas567 nie ogarnę tego. Jedyne co mogę zrobić to dać możliwość wprowadzenia "awaryjnej temperatury" po której przekroczeniu wyłącza wszystko. W stylu: grzej od 19 do 21, awaryjne: 12 i 28. Jak będzie 11.5 to mimoi wszystko nie zacznie grzać, dopiero od 12+. Natomiast jeszcze raz przypomniam że termostat zrealizowany w tej formie nie może być uzywany do zadań krytycznych. Wystarczy że nie będzie Internetu i nie wyłączy nawet jak się będzie paliło.
Ja to nie mam problemu, tylko grzejnik w jednym pokoju co najwyżej będzie grzał.
Ale masz rację brak neta i wszystko daje w łeb :(, trzeba pomyśleć jak to zabezpieczyć.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”