SUPLA Scripts

Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pn wrz 24, 2018 8:53 am

Wojtku a dużo byłoby roboty i czy jest tp wogole możliwe aby przy sterowaniu bramą były generowane osobne linki do zamknięcia i otwarcia? O co mi chodzi? Otóż w obecnej sytuacji używając IFTTT dojeżdżam do domu i telefon wysyła żądanie do skryptów otworz/zamknij bramę wjazdowa ale problem jest gdy np.żona przyjechała 5 minut prędzej i bramy nie zamkneła wowczas moj telefon zamiast otworzyc bramę to ja zamyka.Podobna jest sytuacja gdy oboje wracamy razem wowczas jeden telefon otwiera a drugi praktycznie w tym samym czasie bramę zatrzymuje. Przecież supla cloud jak i skrypty wiedzą jaki stan jest bramy bo działa to na tej zasadzie choćby w harmonogramach.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
maras
Posty: 69
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

pn wrz 24, 2018 4:47 pm

{{7832|hi|bool:otwarte}}

czy przy takim ustawieniu powinienem dostawać info o otwarciu drzwi?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn wrz 24, 2018 5:57 pm

Ja mam tak
warunek taki: {{49|hi|bool:0,1}}
a powiadomienie głosowe: drzwi {{49|hi|bool:zamknięte,otwarte}}
Pozdrawiam
Wojtek
mihu
Posty: 135
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

śr wrz 26, 2018 10:15 pm

witam dodałem kilka czujników i w skryptach tam gdzie jest warunek wszystkie czujniki są drzwi bramy poczty a jak któryś zmienię na cieczy to go nie ma. można to poprawić ?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn paź 01, 2018 7:39 am

Witam
Mam problem z termostatem w supla scripts. Do tej pory używałem termostatów tylko do regulacji wilgotności w łazience i kuchni i działały ok na sonofach z softem od zybiego.
Dzis przyszedł mi zawór salus do grzejnika Podłączyłem go do sonofa z firmware incan easy. Ustawiłem nowy termostat ogrzewanie salonu, profil aktywny i temp od 5-23 st a mimo ze w pomieszczeniu mam 21 st to grzanie nie jest uruchamiane. Czekałem 5 min i dalej się nic nie zmienia. Gdy w supla script w zakładce PODGLĄD ręcznie włączę ogrzewanie to startuje, gdy przełączę na "wróć do sterowania automatycznego" to wyłącza się ogrzewanie mimo iz temp w pomieszczeniu jest niższa niz ustawiona w supla scripts
Co może być nie tak? Czy firmware wgrany w sonofa ma jakieś znaczenie?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1034
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn paź 01, 2018 7:42 am

Źle masz skonfigurowany termostat. Przy takiej konfiguracji grzanie załączy się dopiero gdy temperatura spadnie poniżej 5 st. C
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn paź 01, 2018 8:36 am

dzięki michael, ustawiłem od 21 do 23 i teraz jest ok

a mam jeszcze takie pytanie, jeśli w aplikacji supli na telefonie wyłączę lub włączę kanał ogrzewanie to profil w supla script ktory steruje tym samym kanałem jest wtedy dezaktywowany?
Awatar użytkownika
denat
Posty: 9
Rejestracja: pn paź 01, 2018 6:17 am

pn paź 01, 2018 10:30 am

Witam jestem początkujący. Kupiłem ZAMEL SRW-1.
Wszytsko piekne działa po podłączeniu.
Ale zainteresowany faktem powiadomień chciałem w supla script zeby dostać powiadomienia o ruchu rolet.
Kiedy w warunku wpisze znak "{" nie podpowiada mi się nic.
Natomiast wpisany na czysto kod z przykladu {{1|on|bool}} generuje mi blad
Błąd
Error when communicating with Supla API: HTTP: 404

Supla Script widzi ZAMELA bo mam go dostępnego w liście wyboru przy na przykład tworzeniu sceny.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1670
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn paź 01, 2018 8:28 pm

dawidd pisze:
pn paź 01, 2018 8:36 am
dzięki michael, ustawiłem od 21 do 23 i teraz jest ok

a mam jeszcze takie pytanie, jeśli w aplikacji supli na telefonie wyłączę lub włączę kanał ogrzewanie to profil w supla script ktory steruje tym samym kanałem jest wtedy dezaktywowany?
Termostat skryptowy nie analizuje obecnego stanu kanału, reaguje tylko na temperatury i wie tylko o zmianach, które zostaną wprowadzone przez termostat.

Przykłady przy Twoim ustawieniu zakresu 21-23:
  1. Jest 22 stopnie i termostat nie grzeje. Włączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> będzie grzało aż nie wyłączysz sam (termostat myśli się się nie grzeje a mimo to cały czas jest ciepło ponad 21).
  2. Jest 22 stopnie i termostat grzeje. Wyłączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> nie będzie się już grzało wcale (termostat myśli że się grzeje ale temperatura 23 nigdy nie będzie osiągnięta).
denat pisze:
pn paź 01, 2018 10:30 am
Witam jestem początkujący. Kupiłem ZAMEL SRW-1.
Wszytsko piekne działa po podłączeniu.
Ale zainteresowany faktem powiadomień chciałem w supla script zeby dostać powiadomienia o ruchu rolet.
Kiedy w warunku wpisze znak "{" nie podpowiada mi się nic.
Natomiast wpisany na czysto kod z przykladu {{1|on|bool}} generuje mi blad
Błąd
Error when communicating with Supla API: HTTP: 404

Supla Script widzi ZAMELA bo mam go dostępnego w liście wyboru przy na przykład tworzeniu sceny.
Czy może pomóc ktoś kto ma rolety? Ja nie wiem do końca jak to tam działa :lol:
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt paź 02, 2018 4:53 am

Dzięki za to wyjaśnienie
Czyli rozumiem ze np w takiej sytuacji:
"Jest 22 stopnie i termostat grzeje. Wyłączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> nie będzie się już grzało wcale (termostat myśli że się grzeje ale temperatura 23 nigdy nie będzie osiągnięta)."
ponownie włączę manualnie /w suplii temp osiągnie 23 st to czy termostat wyłączy ogrzewanie? Wróci automatyka?
ODPOWIEDZ