SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

śr cze 12, 2019 11:34 am

akszyn pisze:
śr cze 12, 2019 8:09 am
Vallhalen pisze:
śr cze 12, 2019 6:20 am
Jeden tutek: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
drugi tutek : https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ (ten cie interesuje pewnie bardziej) Od razu powiem ze "jeszcze" nie ma w sprzedaży zestawów DIY.
Po obejrzeniu tych tutoriali zastanawiam się jak by to miało działać na fotodiodzie (czyli chyba popularnej diodzie LED) ten licznik impulsów odnośnie kontroli czy urządzenie jest włączone czy nie, aby kontrolować stan w w supli a nie zużycie energii elektrycznej bo wtedy to pewnie musiał bym mieć 2 wemosy jeden do przekaźnika z aktualnym softem typu gate a drugim z counterem ?
Jesteś w błędzie- (o drugim tutorialu bede mowil) - po to jest informacja o tym ile mrugnięć to jest 1 kWh na danym liczniku - fotorezystor zbiera ilosc mrugnięć i stad wiadomo jakie jest zuzycie. Zwykle z tego co widze to jest 1000 mrugniec a u mnie w liczniku na przykład jesli sie nie myle jest 6000 mrugniec na kWh. Te tutoriale podają kompletne rozwiązania.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

śr lip 03, 2019 10:28 am

Witam,

Mam na RPI3 dockerowe Supla-Could (2.3.7) oraz Supla-Scripts (3.1.1), wszystko ładnie działa po sieci lokalnej, tylko nie mogę zmniejszyć czasu reakcji skryptów na zmianę warunków (np. dla funkcji termostat).
Zmieniłem wpisy "apiCache" na false oraz "thermostat" na 1 w plikach config.json oraz config.sample.json ale zmiana na zadane warunki następuje po 5 minutach.
Co mam jeszcze zrobić żeby reakcja na warunki następowała z częstotliwością 60 sekund lub szybciej?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 545
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw lip 04, 2019 10:14 am

@fracz nie myślałeś może by dodać dodatkowe pole które by przedstawiało wartości z ustawionego warunku?
Screenshot_2019-07-04 Włącz pompę solaru - sceny - SUPLA Scripts.png
Screenshot_2019-07-04 Włącz pompę solaru - sceny - SUPLA Scripts.png (17.36 KiB) Przejrzano 1224 razy
Czyli byłoby

Kod: Zaznacz cały

ON and 21,12 > 35,23 and 20,23 < 33 
W niektórych przypadkach pomogłoby to z korygowaniem błędu oraz podgląd co jest spełnione a co nie.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1832
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw lip 04, 2019 12:17 pm

Wklej sobie to w polu "Odpowiedź" po zamianie andów na klamry, to dostaniesz podgląd. Skrypty są dla upartych :lol:

Czyli tak:

Kod: Zaznacz cały

{{ state(2123).on }} {{ state(21222).temperature }} > {{ state(212).temperature + 15 }}
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

wt lip 16, 2019 6:17 pm

fracz pisze:
pn wrz 03, 2018 6:14 pm
Jakiś czas temu dodałem do skryptów śmieszną funkcjonalność, ale ze względu na dziecinne zastosowanie wstrzymywałem się z jej publikacją. Tymczasem kolega @kaowiec zasugerował mi, że można to wykorzystać mądrzej, więc wrzucam :)

W odpowiedzi sceny/powiadomienia można od teraz wykorzystać także nową składnię: w podwójnych nawiasach kwadratowych można wstawić adres URL, który zostanie wywołany a jego rezultat wstawiony we wskazanym miejscu.

Kod: Zaznacz cały

[[https://costam.pl/blabla]]
Mój przykład wykorzystania (wydaje mi się, że kiedyś @michael coś takiego proponował): dodanei do porannego powiadomienia "złotej myśli". Od razu powiem że taka złota myśl przeczytana przez panią z Google brzmi słabo, ale przynajmniej jest śmianie co rano przy śniadaniu :lol:

W tym celu przygotowałem malutki skrypt który pobiera i zwraca taką złotą myśl: https://supla.fracz.com/helpers/zamyslenie.php

Odpowiedź mojego powiadomienia:

Kod: Zaznacz cały

Na zewnątrz jest {{8756|temperature|number:0}}°C. Złota myśl na dziś: [[https://supla.fracz.com/helpers/zamyslenie.php]]
Warto uważać,bo fraza typu

Kod: Zaznacz cały

[[http://google.pl]]
Zwróci cały kod HTML strony w odpowiedzi.

@Kaowiec wpadł na pomysł, by taką funkcojonalność wykorzystać w formie webhooków które powiadomią coś innego (chyba coś związanego z jabłkami, ale nie wiem :-D). W celu zapobieżenia rekurencyjnym wywołaniom odpowiedź z każdego URLa jest cachowana na jedną minutę.

Ficzur traktuję prototypowo, nie wykluczam jego wywalenia jak będzie stwarzać problemy. Póki jest dostępny w v2.8.2.
@fracz czy można ten "ficzur" jakoś u siebie zastosować do softu bramowego autorstwa zibiego na wemosa https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/3 ... v2.5.3.rar aby po aktywacji na telefonie wyskakiwała ta złota myśl jako pop up lub powiadomienie w górnej belce (android) tylko ze nie bardzo wiem jak to zrobic i gdzie dokładnie
Ostatnio zmieniony ndz lip 21, 2019 6:50 am przez akszyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
andrej
Posty: 37
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

sob lip 20, 2019 8:02 pm

Witam forumowiczów SUPLI z którą jestem już dwa lata lecz post piszę pierwszy, mam kilkanaście urządzeń które sam zmontowałem i na razie do poprawnego działania supli starczyło mi czytanie forum lecz od kilku dni męczę się z AUTOMATE które działało bez problemów lecz teraz wyłączył mi się flow supla scripts configurator kiedy próbuję go włączyć wszystko robię po kolei i po wpisaniu kodu i nadaniu nazwy wyświetli się powiadomienie wersja supla sripts 3.1.1 i nazwa urządzenia kiedy powiadomienie zniknie flow się wyłączy.Na koncie w miejscu kodu jest powiadomienie ,, Super! Twoje urządzenie xxx może już korzystać integracji dostarczanych przez Automate." Klucz dostępu jest wygenerowany można włączyć supla voice i notifications lecz nie działają powiadomienia głosowe. Wojtku proszę o pomoc a może ktoś już się z takim przypadkiem się spotkał ?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1832
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob lip 20, 2019 8:12 pm

Do powiadomień głosowych trzeba mieć włączone text-to-speech od Google (przetwarzanie tekstu na mowę). Po zainstalowaniu warto zrestartować telefon.
andrej
Posty: 37
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

sob lip 20, 2019 8:33 pm

fracz pisze:
sob lip 20, 2019 8:12 pm
Do powiadomień głosowych trzeba mieć włączone text-to-speech od Google (przetwarzanie tekstu na mowę). Po zainstalowaniu warto zrestartować telefon.
dzięki za szybką odpowiedż
mam to włączone ponad rok wszstko działało i zawsze na ekranie telefonu w informacji Automate running wyświetlało się 4 a teraz 3
andrej
Posty: 37
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

ndz lip 21, 2019 6:11 pm

andrej pisze:
sob lip 20, 2019 8:33 pm
fracz pisze:
sob lip 20, 2019 8:12 pm
Do powiadomień głosowych trzeba mieć włączone text-to-speech od Google (przetwarzanie tekstu na mowę). Po zainstalowaniu warto zrestartować telefon.
dzięki za szybką odpowiedż
mam to włączone ponad rok wszstko działało i zawsze na ekranie telefonu w informacji Automate running wyświetlało się 4 a teraz 3
wszzystko działa jednak coś było pokręcone w tej zamianie tekstu na mowę sam niewiem co bo wszystko ustawiałem od nowa dzięki Wojtku ;)
xperiahru
Posty: 1
Rejestracja: ndz sie 04, 2019 5:41 pm

ndz sie 04, 2019 6:00 pm

Witam chciałem zintegrować Supla Scripts z Supla ale po wklejeniu tokena podaję login i hasło to pojawia mi się komunikat -> Error when communicating with Supla API: i nic się nie dzieje. Suple i Suple Scripts mam zainstalowane na dwóch rożnych RPI3 w lanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”