SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1117
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 15, 2019 10:30 am

W usuwaniu profilu
Clip_4.jpg
Clip_4.jpg (8.5 KiB) Przejrzano 883 razy
nie pojawia się okno dialogowe potwerdzające usunięcie profilu - jak klikniemy nawet niechcący "USUŃ " profil znika na zawsze .
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz gru 15, 2019 9:00 pm

Dlatego przycisk jest czerwony :twisted:
Shenko
Posty: 3
Rejestracja: wt gru 17, 2019 6:59 am

wt gru 17, 2019 7:16 am

Witam.

Piszę tutaj w dwóch sprawach dotyczących funkcjonalności Termostatu w Supla Scripts

1. Chciałem zapytać co sądzicie o potencjalnym dodaniu dodatkowego warunku, mianowicie - priorytetu?

Mając nawet dwa priorytety bylibyśmy w stanie wykonać o wiele przystępniejsze sterowanie termostatem.

Nie mam pojęcia jak bardzo zmieniłoby to kod i jak wiele pracy by to wymagało.

O co mi dokładnie chodzi?

Wyobraźmy sobie ustawienie profilu Nocny, który ma priorytet 0 , najniższy. Jest on ciągle aktywny.
Jednak dodajemy sobie inne profile np. Dzienny, który ma priorytet 1 . Pokrywa się on czasowo z profilem Nocny, jednak ze względu na priorytet, jest uznawany za nadrzędny i to on jest aktywowany. Oprócz tego dodatkowy profil Śniadanie, który pokrywa się z obydwoma powyższymi profilami czasowo, jednak ma priorytet 2 i jest uznawany za "ważniejszy" i to on jest aktywowany.

Dlaczego o to pytam? Myślę o wykorzystaniu wielu różnych zmian temperatury, a dodawanie warunku od-do jest lekko irytujące, gdy można by pokryć czasowo profile, nadając im priorytety. Ustawilibyśmy sobie wtedy tylko ogólne warunki jako nadrzędne, np. profil dzienny i nocny na priorytecie 0, a później możemy sobie dodawać ważniejsze profile, które po dezaktywowaniu wracają do profilów dzienny/nocny automatycznie.

Ktoś w ogóle o czymś takim myślał?


2. W profilach na stronie skryptów po dodaniu nowego profilu i ustalenia jego harmonogramu, możemy w liście profili - pod jego nazwą - zobaczyć, że jest aktywny. Przewidywał ktoś możliwość dezaktywacji danego profilu na życzenie?

Utworzylibyśmy np. 5 profili, dwa byśmy dezaktywowali. Później jak byłyby jakieś zmiany, po prostu dezaktywowalibyśmy inne profile, a aktywowali te, które przygotowaliśmy wcześniej.


Gdy obecnie przeglądałem skrypty nie widziałem powyższych opcji. Może jestem po prostu dureń.

Pozdrawiam.

EDIT. Jeżeli wysłałem post w złym temacie, proszę o przeniesienie.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt gru 17, 2019 8:59 am

Bardzo dobrze sobie radzisz i wszystko znalazłeś. Opisywanych przez Ciebie opcji nie ma, a są to dobre pomysły. Niestety w najbliższym czasie nie planuję inwestować czasu w skryptowy termostat ze względu na pracę przy scenach i rozwoju głównej gałęzi supli, więc musisz niestety skonfigurować profile na podstawie tego co jest.
Shenko
Posty: 3
Rejestracja: wt gru 17, 2019 6:59 am

śr gru 18, 2019 6:27 am

Dziękuję za odpowiedź.

Mam nadzieję, że w przyszłości możemy spodziewać się tego typu funkcjonalności.

[Edit]

Jeżeli chodzi o sceny, myślał ktoś o dodaniu opcji dla termostatu - powrotu do profilu wynikającego z harmonogramu, jako scenę?
Pablo1
Posty: 9
Rejestracja: śr lis 27, 2019 12:54 pm

czw gru 19, 2019 8:41 am

Witam.
Mam pytanie dotyczące działania termostatu na własnej instancji supla-script.

Z tego co rozumiem skrypt sprawdza stan czujnika w odstępach 5 minutowych. Chciałbym to zmniejszyć do 30 sekund, gdzie w kodzie mógłbym to zmienić?
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

wt gru 31, 2019 2:38 pm

Panowie, zaczynam dopiero przygodę z Suplą Script więc moje pytanie może być banalne ale mam mały problem :) Mam dodane testowe powiadomienie i jako tako ono działa, w sensie pokazuje się ale brakuje dźwięku, wibracji, diody i wybudzenia pomimo tego, że to wszystko jest zaznaczone. Czy brakuje mi jakichś uprawnień i Android to blokuje? Android 8.0.
eradek
Posty: 38
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

pt sty 31, 2020 7:13 pm

Witam, mam problem ze scenami termostatu. Scena wygląda tak, że zmienia profil termostatu na profil 'Grzej' i po upływie czasu ma zmienić profil na 'Nie Grzej'. Niestety po upływie czasu profil termostatu się nie zmienia, wszystkie logi wskazują na to, że profil został zmieniony jednak tak się nie dzieje, czy ktoś jeszcze zaobserwował taki problem?
miko1282
Posty: 417
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

wt lut 04, 2020 9:52 am

Czy można robić jakieś pętlę na scenach ? Chciałbym aby pętla działała przez no godzinę, i co 2 sekundy ,,klikała" kolor losowy na diodach rgb
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lut 04, 2020 10:13 am

Nie można.

Możesz napisać sobie cos takiego w bashu, co zawoła direct link z supli w ten sposób ;)
ODPOWIEDZ