Bezprzewodowy pomiar temperatury

Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt paź 03, 2017 3:36 pm

Jako że miałem wolna chwile i w końcu zająłem się tematem który już przez forum się przetaczał kilka razy ale chyba się rozwiązania nie doczekał. wygląda to następująco:

z wstępnych testów wynika ze wemos na w pełni naładowanym ogniwie li-ion z podpiętym dht-22 wytrzymuje spokojnie jakieś 12-14 godz
wiec dostał panele solarne i jest w pierwszym dniu testu pogodę mamy fatalną wiec to bardzo dobry moment...
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt paź 03, 2017 3:37 pm

poprawione 29.10.2017

poniższy schemat sie nie sprawdził proszę na nim nie bazować
Załączniki
termometr solarny.jpg
termometr solarny.jpg (61.4 KiB) Przejrzano 12896 razy
Ostatnio zmieniony ndz paź 29, 2017 9:22 pm przez maffiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt paź 03, 2017 3:38 pm

foto
Załączniki
IMG_4930.JPG
IMG_4930.JPG (3 MiB) Przejrzano 12896 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 03, 2017 3:48 pm

DHT22 na dworze szybko "umrze".
Do tego pomysłu jeżeli masz tylko robić pomiar temperatury i wilgotności to znacząco wydłużysz czas pracy jeżeli uaktywnisz funkcję deep sleep.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt paź 03, 2017 4:12 pm

czyżby dht nie lubił wilgotności ;p zrobimy mu jakiś domek to może nie umrze
nie ukrywam ze idealny by był sensor który ma dodatkowo pomiar ciśnienia
deep sleep - rozwiń myśl proszę
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 03, 2017 4:21 pm

Bez domku to wytrzyma do pierwszej kropli deszczu.
Tu masz schemat:
scheme-full.jpg
scheme-full.jpg (74.45 KiB) Przejrzano 12875 razy
ESP ma tzw głębokie usypianie i wtedy pobór prądu jest w uA a nie jak pracuje ok 200mA,
wybudzasz go np co 5 min żeby odczytał czujniki wysłął dane na chmurę i poszedł spać :) na kolejne 5 min.
Testowałem to ale bez baterii słonecznej to na takiej bateryjce ESP01 wytrzymywał ok miesiąca.
Ale to i tak mało doszedłem do wniosku że poprowadzenie kabelka telefonicznego jest dużo łatwiejsze niestety :(
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 03, 2017 4:30 pm

A zapomniałem dopisać, DHT jest bardzo wrażliwy na wodę, i u mnie zastąpiłem go nieporównywalnie lepszym BME280 pracuje od styczna za oknem i nadal działa a ma jeszcze ciśnienie, jedyny mankament że jest na i2c no a w supli ani i2c ani BME nie jest obsługiwane.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt paź 03, 2017 4:57 pm

od strony programowej jestem noga wiec potrzeba mądrych głów od softów aby to miało ręce i nogi pomijając usypianie bo zobaczymy jak to wyjdzie po kilku dniach użytkowania ale wsparcie dla BME by sie przydało mam jeszcze kilka pomysłów na rozwiniecie tego ale to później i z tym tez sam nie poradzę
byniom
Posty: 375
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

wt paź 03, 2017 5:00 pm

Na czym polega ten deep sleep ? Programowo to musi być jakoś uruchomione ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 03, 2017 5:07 pm

powyżej jest schemat
a komenda z arduino mniejwięcej coś w tym stylu :
ESP.deepSleep(10 * 60 * 1000 * 1000, WAKE_RF_DEFAULT);
//ESP.deepSleep(60 * 1000 * 1000); //1 minuta
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ