DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

Post Reply
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sat Aug 20, 2016 2:25 pm

---->>Najnowsza wersja tego modułu jest tutaj: viewtopic.php?f=33&t=2188<<-----
esp.jpg
esp.jpg (1.3 MiB) Viewed 29483 times
Witam
Chciałbym się wam pochwalić moim wykonaniem modułu SUPLA do puszki podtynkowej. Szukałem oczywiście czegoś gotowego, ale niestety to co znałem nie bardzo mi się podobało. Postanowiłem wykonać coś samemu. Główne wyzwania to oczywiście mało miejsca i zasilanie. Znalazłem w necie przetwornicę z ~230V na 5V o odpowiednich wymiarach taka jak ta LINK.
Wg. schematu poniżej zaprojektowałem płytkę PCB, która mieści się w puszce.
Supla_3.png
Supla_3.png (86.32 KiB) Viewed 29483 times
Pierwotnie miał być tylko jeden przekaźnik do sterownia oświetleniem, ale tak się rozpędziłem z tym "rysowaniem", że udało mi się zmieścić jeszcze jeden przekaźnik. Wystarczyło miejsca również na większość potrzebnych złączek i przyłączy. ;)
Zaprojektowałem płytkę tak aby złącza tzw wysoko prądowe znajdowały się po jednej stronie od spodu płytki, a mało prądowe (RS232, Flash, Sensory, Button, Temp.) po drugiej.
20160820_152041_1471699669949.jpg
Wymiary płytki to 5x5cm
20160820_152041_1471699669949.jpg (1.31 MiB) Viewed 29483 times
Jako ESP8266 wykorzystałem ESP-07. Można także wykorzystać ESP-12 ponieważ pinologia jest taka sama. ESP-12 jest odrobinę dłuższy i bardziej wystaje poza obrys płytki. Obawiałem się trochę tej przetwornicy i nie wiedziałem jak będzie się zachowywał moduł ESP oraz przekaźniki. Zasilanie wygląda stabilnie i nie powoduje żadnych zakłóceń w pracy całego układu.
Układ zmontowany działa "od strzału". :D
Zamieściłbym jeszcze kilka zdjęć, ale są jakieś ograniczenia na forum i nie mogę ich dołączyć.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
User avatar
wojtas567
Posts: 862
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Aug 20, 2016 2:49 pm

Witam
bardzo ładnie wygląda
Gdzie płytki robiłeś?
a może masz na zbyciu?
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posts: 1047
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm
Contact:

Sat Aug 20, 2016 3:32 pm

SUUPER!!!
Czy z modułem ESP-12 też zmieści się do standardowej puszki?
I też jestem zainteresowany kupnem płytki.

P.S.
Tylko jeszcze RESET poprzez rezystor 10k do +3,3V
Last edited by Zybi on Sat Aug 20, 2016 4:56 pm, edited 1 time in total.
Szukasz alternatywnego firmware do Supli - zapraszam tu: https://github.com/zchmielak/ESP8266/tree/master/Zybi
slawek
Posts: 1420
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Aug 20, 2016 4:07 pm

Super!!!
Czy testowałeś je "w ścianie"? - chodzi mi o zakłócenia...
Też jestem zainteresowany płytkami...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sat Aug 20, 2016 5:18 pm

Zybi wrote: Czy z modułem ESP-12 też zmieści się do standardowej puszki?

Tylko jeszcze RESET poprzez rezystor 10k do +3,3V
Tak, zmieści się spokojnie. ESP-12 jest niecałe 2 mm dłuższe.
Rezystor można jeszcze dolutować, ale już nie smd tylko zwykły przewlekany (bez niego też daje radę).
20160820_1859422.jpg
Po lewej ESP-07, po prawej ESP-12
20160820_1859422.jpg (47.91 KiB) Viewed 29470 times
I jeszcze kilka fotek
20160820_152307_1471699668664.jpg
20160820_152307_1471699668664.jpg (108.4 KiB) Viewed 29470 times
20160820_152234_1471699668926.jpg
20160820_152234_1471699668926.jpg (123.85 KiB) Viewed 29470 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sat Aug 20, 2016 5:24 pm

slawek wrote:Super!!!
Czy testowałeś je "w ścianie"? - chodzi mi o zakłócenia...
U mnie w ścianie pracuje bez problemu, ale router mam w tym samym pomieszczeniu oddalony ok 3m.
20160820_152400_1471699667642.jpg
20160820_152400_1471699667642.jpg (130.5 KiB) Viewed 29460 times
20160821_1159162.jpg
Dodany rezystor 10k pomiędzy RESET a +3,3V
20160821_1159162.jpg (169.61 KiB) Viewed 29439 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
User avatar
nowy1
Posts: 310
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Mon Aug 22, 2016 5:30 am

czy wraz z modułem da rade umieści włącznik w puszce ?
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Mon Aug 22, 2016 8:07 am

nowy1 wrote:czy wraz z modułem da rade umieści włącznik w puszce ?
Da radę pod warunkiem, że puszka jest tzw. głęboka czyli 60x65mm, ale niektóre puszki są zwężane od dołu czyli zmniejsza się im średnica na dnie i z tymi może być problem (mam taką u teściów :roll: ).
Poniżej kilka fotek w puszce głębokiej
Attachments
20160822_090715_1471852188588_resized.jpg
20160822_090715_1471852188588_resized.jpg (62.48 KiB) Viewed 29411 times
20160822_090504_1471852191184_resized.jpg
20160822_090504_1471852191184_resized.jpg (54.57 KiB) Viewed 29411 times
20160822_090410_1471852193330_resized.jpg
20160822_090410_1471852193330_resized.jpg (72.98 KiB) Viewed 29411 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
maciekelga
Posts: 51
Joined: Tue Aug 23, 2016 10:46 am

Tue Aug 23, 2016 10:51 am

Cześć,
bardzo fajnie wyszła płytka, fajnie dało się upakować.
Jest kilka interesujących mnie kwestii:
1. Jak ze stabilnością ESP? Nie zawiesza się po długim czasie? Nie zakłóca się od innych urzadzeń? Jednak pasmo wifi jest dość zapchane w dzisiejszych czasach..
2. Interesowała by mnie płytka do której można podłączyć 2 fizyczne przyciski? Jest szansa na takową? Ewentualnie udostępnisz pliki Eagle?
Chciałbym zmodyfikować ją do uproszczonej wersji.
Tzn. wyrzucic wszystkie niepotrzebne peryferia, zostawić tylko ESP, przekaźniki, dorobić drugie wejście fizyczne na przycisk, ewentualnie dorzucić pomiar prądu po stronie 230V.
siutek
Posts: 3
Joined: Mon Mar 07, 2016 2:51 pm

Tue Aug 23, 2016 11:41 am

a ja mam pytanie z nieco innej beczki:
Jak rozumiem, ta płytka znajdzie zastosowanie np pod gniazdkiem. A co z tradycyjnymi włącznikami znajdującymi się w ścianach?? Przecież zamknięcie obwodu (czyli podłączenie do prądu niniejszej płytki by mogła pracować i "czekać na rozkazy") spowoduje włączenie światła. Jest na to jakiś lek??
Post Reply