DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Aug 23, 2016 12:08 pm

Ja używam tego modułu do załączenia światła. Moduł jest cały czas włączony do prądu. Funkcję zał-wył światła przejmuje wejście button. Do niego podpięty jest wyłącznik światła. Trzeba tylko przy pierwszym uruchomieniu modułu przestawić opcję ze switch na button
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
pzygmunt
Posts: 5661
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Aug 23, 2016 12:09 pm

Często prowadzi się trzy żyły do żarówki i jedna jest niewykorzystywana. Wtedy przy jej pomocy można rozwiązać problem. Inne rozwiązanie do zasilanie z puszki obok o ile taka występuje. Włączanie/wyłaczanie światła działa przez WiFi lub manualnie przy wykorzystaniu zwykłego włącznika światka monostabilnego lub bistabilnego.
tomekkoko
Posts: 1
Joined: Tue Aug 23, 2016 11:56 am

Tue Aug 23, 2016 12:27 pm

Gratuluje projektu!
Rozumiem dwa przekaźniki do załączania dwóch obwodów?
Wejścia sensor służą do przełączników?
Wejście buton do przełącznika tzw. dzwonkowego?
Jeśli wykorzystałeś przekaźniki NO/NC to warto by może wyprowadzić wszystkie wyjścia. Można by w przyszłości wykorzystać go jako wyłącznik "schodowy".
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Tue Aug 23, 2016 1:51 pm

siutek wrote:a ja mam pytanie z nieco innej beczki:
Jak rozumiem, ta płytka znajdzie zastosowanie np pod gniazdkiem. A co z tradycyjnymi włącznikami znajdującymi się w ścianach?? Przecież zamknięcie obwodu (czyli podłączenie do prądu niniejszej płytki by mogła pracować i "czekać na rozkazy") spowoduje włączenie światła. Jest na to jakiś lek??
przełącznik dzwonkowy
User avatar
pzygmunt
Posts: 5661
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Aug 23, 2016 2:00 pm

Zwykły przełącznik też działa
maciekelga
Posts: 52
Joined: Tue Aug 23, 2016 10:46 am

Tue Aug 23, 2016 2:24 pm

Jest opcja na 2 wejścia do wyzwalania 2 przekaźników, każdy do osobnego?
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Aug 23, 2016 2:28 pm

maciekelga wrote:Jest opcja na 2 wejścia do wyzwalania 2 przekaźników, każdy do osobnego?
Trzeba chyba z "pzygmuntem" gadać i wykorzystać do tego wejścia sensor1 i sensor2, a button zostawić do zał. AP
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Tue Aug 23, 2016 2:50 pm

pzygmunt wrote:Zwykły przełącznik też działa
czyli ustawiasz go jako czujnik ?

rozwarty wyłączone zwarty włączone tak ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5661
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Aug 23, 2016 2:53 pm

W konfiguracji przez www (192.168.4.1) należy ustawić "Button type" na "Switch" i wtedy obsługuje standardowy włącznik światła (bistabilny)
alv
Posts: 74
Joined: Sat Jul 09, 2016 11:36 am

Tue Aug 23, 2016 3:51 pm

To jest to czego potrzebuję! Czy nie chcesz sprzedać gotowych kilku sztuk?
Post Reply