DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

fr3sh
Posts: 8
Joined: Mon Oct 10, 2016 1:38 pm

Thu Oct 27, 2016 11:05 am

Espablo wrote:
fr3sh wrote:Pytanko dlaczego zmieniłeś stabilizator napięcia na MCP1825T jest o wiele droższy od 1117. Coś z nim było nie tak?
Bardzo ładnie @Zybi wyjaśnił to w tym poście viewtopic.php?f=11&t=282&p=3239&hilit=luani#p3239

W TME porównując ceny jednego i drugiego, różnica wynosi ok 2zł. Nie jest to chyba wielka różnica. Poza tym przetwornica, która jest tu zastosowana posiada "plac" na 1117. Fizycznie go tam nie ma, ale jest na to przygotowany, więc można dać taki albo taki.
Przewidziałem to wcześniej :lol:
Jeśli porównujesz REG1117 http://www.tme.eu/pl/details/reg1117-3. ... struments/ z
MCP1825T-3302E/DC http://www.tme.eu/pl/details/mcp1825t-3 ... ochip-tech

To nawet powiedziałbym że na korzyść MCP

Ale patrz teraz
LD1117S33TR http://www.tme.eu/pl/details/ld1117s33t ... ectronics/
Dodatkowo jest LDO.
Chyba szkoda przepłacać co? Czy naprawdę potrzebny jest restart układu w esp7 bądź esp12?
User avatar
Espablo
Posts: 1378
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Oct 27, 2016 11:46 am

Chyba nie przeczytałeś do końca tego co napisałem. Jak chcesz instalować stabilizator z serii LM1117, to niema problemu.
Zobacz na zdjęciu zaznaczyłem miejsce na ten stabilizator. Montujesz tutaj 1117, a MCP1825T już nie trzeba.
Attachments
przetwornica_1.jpg
przetwornica_1.jpg (273.89 KiB) Viewed 2035 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
fr3sh
Posts: 8
Joined: Mon Oct 10, 2016 1:38 pm

Thu Oct 27, 2016 12:17 pm

Spoko, przeczytałem do końca i doskonale to zrozumiałem (bez napinki). Z ciekawości zapytałem czy jest jakiś głębszy powód który może przeoczyłem :mrgreen: .
A możesz powiedzieć jeszcze jakiego kondensatora użyłeś w projekcie 1 C2 10uF/10V ceramiczny czy tantalowy?
Przekaźniki kupowałeś też w tme?
Ciekawi mnie jeszcze czym lutujesz SMD?
User avatar
Espablo
Posts: 1378
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Oct 27, 2016 12:51 pm

fr3sh wrote:Spoko, przeczytałem do końca i doskonale to zrozumiałem (bez napinki). Z ciekawości zapytałem czy jest jakiś głębszy powód który może przeoczyłem :mrgreen: .
A możesz powiedzieć jeszcze jakiego kondensatora użyłeś w projekcie 1 C2 10uF/10V ceramiczny czy tantalowy?
Przekaźniki kupowałeś też w tme?
Ciekawi mnie jeszcze czym lutujesz SMD?
Zakupy robię różnie. TME nie wszystko ma, czasami allegro i lispol, nie ma zasady.
Kondensator elektrolityczny np. taki: http://www.tme.eu/pl/details/sc1c106m04 ... 5c/samwha/
Pytasz o lutownicę czy cynę :) :?:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
fr3sh
Posts: 8
Joined: Mon Oct 10, 2016 1:38 pm

Thu Oct 27, 2016 1:20 pm

Nie czepiam się a jedynie pytam. Nie lepiej użyć ceramicznego? Trochę mniejszy i minimalnie lepszy ;)
http://www.tme.eu/pl/details/cl31f106zp ... 6/samsung/

Pytam o "lutownicę". Chyba że masz jakąś nagrzewarkę do lutowania elementów SMD?
W wersji 2.0 widzę że zastosowałeś bezpiecznik. Jaki?
User avatar
Espablo
Posts: 1378
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Oct 27, 2016 1:29 pm

fr3sh wrote:Nie czepiam się a jedynie pytam. Nie lepiej użyć ceramicznego? Trochę mniejszy i minimalnie lepszy ;)
http://www.tme.eu/pl/details/cl31f106zp ... 6/samsung/

Pytam o "lutownicę". Chyba że masz jakąś nagrzewarkę do lutowania elementów SMD?
W wersji 2.0 widzę że zastosowałeś bezpiecznik. Jaki?
Stacja lutownicza 937D
Bezpiecznik taki: http://www.tme.eu/pl/details/rfs-0.4a/b ... 1-0400-01/
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posts: 1324
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Nov 02, 2016 6:32 pm

Espablo wrote:Pytanko takie, czy dałoby się skonfigurować soft tak aby wykorzystać wolny pin GPIO15 do podłączenia tej diody LED? Znalazłem w necie sposób jak wykorzystać ten pin, a schemat zamieściłem tutaj viewtopic.php?f=9&t=255. Wykorzystałbym to w nowej wersji PCB.
Sprawdziłem, GPIO15 daje się oprogramować jako np. LED_RED_PORT
User avatar
Espablo
Posts: 1378
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Nov 02, 2016 6:43 pm

Zybi wrote: Sprawdziłem, GPIO15 daje się oprogramować jako np. LED_RED_PORT
Rewelacja! Jak przyjdą płytki to będziemy testować!
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
wwpiotr
Posts: 26
Joined: Fri Nov 04, 2016 9:14 am

Fri Nov 04, 2016 10:31 am

Jako że dodałem post odnośnie chęci zakupu płytek, a później przeczytałem o niezaśmiecaniu więc edytuje na inne pytanie które mnie nurtuje.

Czy jest możliwość połączenia dwóch rozwiązań, naszego ESP8266 oraz dotykowego przełącznika szklanego. Jest tam jednak dość ciasno, zamówiłem aby sprawdzić wymiary puszki.
Attachments
$_1.jpg
$_1.jpg (22.81 KiB) Viewed 1873 times
User avatar
Espablo
Posts: 1378
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Nov 04, 2016 12:22 pm

wwpiotr wrote:Jako że dodałem post odnośnie chęci zakupu płytek, a później przeczytałem o niezaśmiecaniu więc edytuje na inne pytanie które mnie nurtuje.

Czy jest możliwość połączenia dwóch rozwiązań, naszego ESP8266 oraz dotykowego przełącznika szklanego. Jest tam jednak dość ciasno, zamówiłem aby sprawdzić wymiary puszki.
PCB V2 jest przystosowana do robienia "kanapki". Mnie też się podobają szklane panele, więc teraz jest na tapecie szklany panel dotykowy. Spinane to będzie na kanapkę z V2
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply