DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

roblad
Posts: 17
Joined: Mon Jun 19, 2017 9:40 am

Sun Aug 20, 2017 5:48 am

Czesc,

Zmieniliscie link na Wiki w tasmocie, do ican przeciez nie zadziala z tym templatem, cofnijcie bo efekt bedzie odwrotny od zamierzonego.
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Aug 20, 2017 6:21 am

roblad wrote:
Sun Aug 20, 2017 5:48 am
Czesc,

Zmieniliscie link na Wiki w tasmocie, do ican przeciez nie zadziala z tym templatem, cofnijcie bo efekt bedzie odwrotny od zamierzonego.
Pinologia jest taka sama w każdym module
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
roblad
Posts: 17
Joined: Mon Jun 19, 2017 9:40 am

Sun Aug 20, 2017 8:37 am

Nie zupelnie, ale jak se tam uwazacie, napewno na tym Ican nie bedzie opcji w tym momencie w TASMOCIE - tempolate jest inny i nie da sie niektorych elementow zamienic, czyli jak ktos sciagnie tasmote firmware i wgra to V2 i Ican napewno nie bedzie dzialal, wiec sami zastanowcie sie czy to wam odpowiada :-)
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Sat Sep 23, 2017 3:41 pm

Witam,

Mam problem z konfiguracją ESP-12 - po zaprogramowaniu nie widać urządzenia na liście dostepnych WiFi
IMG_20170923_161621.jpg
IMG_20170923_161621.jpg (432.47 KiB) Viewed 1615 times
1. Wgrany soft SOCKETx2DS(54) z tego postu viewtopic.php?p=3034#p3034
SPI MODE: QIO
SPI SPEED: 40MHz
BAUDRATE: 115200
boot_v1.2.bin---->0x00000
wifisocket_x2_user1.1024.new.2.bin--->0x01000

2. Zworka flash rozłączona
3. Reset urządzenia
4. Niestety ale brak urządzenia na liście WiFi

Jakieś wskazówki? Pomoc?
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Sep 23, 2017 4:30 pm

Ten soft jest już trochę historyczny, ale podejrzewam, że twój problem to zasilanie... zasilasz moduł z ftdi? Ja miewam problemy z zasileniem nawet na czas flaszowania takich akurat modułów... masz na płycie stabilizator - daj zasilacz 5-9V i powinno hulać.
Dołączam nowszy soft, opis w pliku readme
Attachments
SUPLA SOFT V2.2.rar
(206.36 KiB) Downloaded 77 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Sep 23, 2017 4:36 pm

Proponuję najpierw poczytać to viewtopic.php?f=23&t=2108
i opisz co się dzieje.
Wypróbuj też moją kompilację viewtopic.php?f=9&t=1922
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Sep 23, 2017 4:44 pm

Czy to jest V1 @Espabla?
Jeśli tak, to tam chyba oryginalnie jest pulldown... proponuję "przekonstruować" na pullup-y, bo mogą być problemy z tymi softami
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Sat Sep 23, 2017 10:45 pm

1. Tak, to jest V1 espabla (bardzo dobra robota!)
2. @slawek Po wgraniu softu V2.2 Supla działa. Wielkie dzięki!
a) Wejście 1 - działa
b) Wejście 2 - działa
c) Przekaźniki sprawdzę jutro, na razie mam tylko 3.3V.
- Napięcie na R5 brak reakcji przy przełączaniu kanału 1
- Napięcie na R10 - działa

@slawek: Można prosić o soft z GPIO5 jako wyjście dla 1 przekaźnika?
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Sep 23, 2017 11:15 pm

Sie robi... zapomniałem, że @Espablo zrobił płytkę do esp07... czyli wersja 54...
Attachments
UNI_54.rar
(205.41 KiB) Downloaded 78 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Sep 23, 2017 11:29 pm

Masz jeszcze wersję z czujnikami NO zamiast przycisków jakbyś chciał do bram...
Attachments
UNI_SENSOR_54.rar
(205.2 KiB) Downloaded 68 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply