DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

Post Reply
alv
Posts: 74
Joined: Sat Jul 09, 2016 11:36 am

Fri Aug 26, 2016 6:51 am

nowy1 wrote: Może jakieś grupowe zamówienie na PCB ?
Ja będę zamawiał dla siebie ~20 szt., mógłbym złożyć zamówienie na więcej, gdyby było więcej chętnych. Muszę jednak poczekać na zamówione pierwsze dwie sztuki
kondziu
Posts: 1
Joined: Thu Aug 25, 2016 7:52 am

Fri Aug 26, 2016 9:55 am

alv wrote:
nowy1 wrote: Może jakieś grupowe zamówienie na PCB ?
Ja będę zamawiał dla siebie ~20 szt., mógłbym złożyć zamówienie na więcej, gdyby było więcej chętnych. Muszę jednak poczekać na zamówione pierwsze dwie sztuki

Ja jestem chętny na początek 5 sztuk
User avatar
Espablo
Posts: 1448
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Aug 26, 2016 11:00 am

kondziu wrote:
alv wrote: Ja będę zamawiał dla siebie ~20 szt., mógłbym złożyć zamówienie na więcej, gdyby było więcej chętnych. Muszę jednak poczekać na zamówione pierwsze dwie sztuki
Ja jestem chętny na początek 5 sztuk
Te płytki są w fazie testów, więc nie szalałbym tak z ilością zamawiania. :roll:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
pater
Posts: 5
Joined: Fri Aug 26, 2016 12:27 pm

Fri Aug 26, 2016 1:31 pm

Cześć,

też byłbym chetny na kilka sztuk.
alv
Posts: 74
Joined: Sat Jul 09, 2016 11:36 am

Fri Aug 26, 2016 1:51 pm

Espablo wrote: Te płytki są w fazie testów, więc nie szalałbym tak z ilością zamawiania. :roll:
Dlatego na początek tylko dwie :)
Zybi
Posts: 1362
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Aug 26, 2016 2:10 pm

Ja jestem chętny na 5 sztuk
askori
Posts: 23
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:36 pm

Fri Aug 26, 2016 4:52 pm

Ja tez jestem chętny na pare sztuk w zależności od ceny
Zybi
Posts: 1362
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Aug 26, 2016 8:09 pm

Właśnie skompilowałem dwukanałowy soft do sterowania oświetleniem LightSwitchx2, wersja z termometrem DS18B20.
W płytce Espablo należy co nieco zmodyfikować podłączenia - rezystor 10k na GPIO12 podłączyć nie do masy a do VCC albo w ogóle wyrzucić. Sterowanie przekaźnikiem RELAY2 jest poprzez zwarcie portu do masy. Sterowanie przekaźnikiem RELAY1 jest z portu CFG. Pinu GPIO14 nie wykorzystujemy.
Niezależnie od trybu CFG_PORT (button/switch) przycisk SENSOR2 zawsze pracuje trybie switch, czyli sterowanie zwykłym przełącznikiem dwustanowym, a nie jednostanowym tzw. dzwonkowym

podłączenia do pinów:
Termometr 2
CFG_PORT 5 - konfiguracja i sterowanie przekaźnikiem 1
SENSOR2 12 - sterowanie poprzez zwarcie do masy przekaźnikiem 2
RELAY1 4
RELAY2 13

Do ESP z pamięcią flash 1MB najlepiej wgrać programem Flash Download Tool z ustawieniami:

SPI SPEED 40Mhz
SPI MODE DIO
FLASH SIZE 8 Mbit (czyli 1MB)
BAUDRATE 11520

Wgrywany pod adresy:
lightswitchx2_ds_flash.bin---------->0x00000
lightswitchx2_ds_irom0text.bin---->0x40000

Testowanie na własną odpowiedzialność
Dla chętnych wysyłam na maila
Edit: udało mi się załączyć do posta


P.S.
Przy przechodzeniu w tryb konfiguracji sieć WIFI z modułu pojawia się ze sporym opóźnieniem (nie panikować tylko czekać)

EDIT : załącznik usunięto z powodu wykorzystania dostępnej przestrzeni na forum
Last edited by Zybi on Wed Nov 09, 2016 7:31 pm, edited 3 times in total.
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Aug 26, 2016 8:50 pm

Witam
mogę prosić na maila
wojtas567 at my.com
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Aug 26, 2016 11:26 pm

Zybi wrote:... Sterowanie przekaźnikiem RELAY2 jest poprzez zwarcie portu do masy. Sterowanie przekaźnikiem RELAY1 jest z portu CFG. Pinu GPIO14 nie wykorzystujemy.
Niezależnie od trybu CFG_PORT (button/switch) przycisk SENSOR2 zawsze pracuje trybie switch, czyli sterowanie zwykłym przełącznikiem dwustanowym, a nie jednostanowym tzw. dzwonkowym

podłączenia do pinów:
Termometr 2
CFG_PORT 5 - konfiguracja i sterowanie przekaźnikiem 1
SENSOR2 12 - sterowanie poprzez zwarcie do masy przekaźnikiem 2
RELAY1 4
RELAY2 13
Zybi - a może wygodniej byłoby przekonfigurować CFG na port 12, SENSOR2 na 14 (lub odwrotnie), wtedy podłączenie socketa i bram będzie takie samo (czujniki), a dostęp do konfiguracji dla socketa będzie po prostu z pierwszego klawisza...nie trzeba "wyciągać" styku BUTTON.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply