DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz sie 28, 2016 1:52 pm

O to chodziło...
Masz dużego browarka u mnie ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 28, 2016 2:07 pm

Zybi pisze:Oba rezystory 10k przy sensorach do VCC
Nie bardzo rozumiem dlaczego jedne wejścia są sterowane niskim poziomem przez zwieranie do GND, a inne wysokim do VCC. Programując Atmegi z reguły wykorzystuje się zwieranie do GND. Można by to było ujednolicić i wszędzie stosować pull-up (RESET, BUTTON, SENSOR1, SENSOR2). Soft do wersji GATE przerobić tak aby krańcówki zwierały do masy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz sie 28, 2016 5:49 pm

maciekelga pisze: To ja pytałem o soft do wersji z 2 przekaznikami, uruchamianymi z różnych przełączników.
Jest opcja aby obydwa były dostepne jako wejscie z przelacznika dzwonkowego?
Soft z dwoma przekaźnikami sterowanymi włącznikami typu dzwonkowego.
Przy konfiguracji - Button type: wybieramy jako "button".

podłączenia pinów:

Termometr 2
CFG_PORT 14 - konfiguracja i sterowanie przekaźnikiem 1 (SENSOR1 na płytce)
SENSOR2 12 - sterowanie poprzez zwarcie do masy przekaźnikiem 2
RELAY1 4
RELAY2 13

EDIT : załącznik usunięto z powodu wykorzystania dostępnej przestrzeni na forum
Ostatnio zmieniony śr lis 09, 2016 7:33 pm przez Zybi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr sie 31, 2016 10:52 am

Zybi pisze:
Soft z dwoma przekaźnikami sterowanymi włącznikami typu dzwonkowego.
Przy konfiguracji - Button type: wybieramy jako "button".

podłączenia pinów:

Termometr 2
CFG_PORT 14 - konfiguracja i sterowanie przekaźnikiem 1 (SENSOR1 na płytce)
SENSOR2 12 - sterowanie poprzez zwarcie do masy przekaźnikiem 2
RELAY1 4
RELAY2 13
Soft działa przepięknie. :P Muszę jeszcze dodać, że wgrałem go do już istniejących płytek i nie dokonywałem żadnych zmian konstrukcyjnych. :D Wejścia typu SENSOR sterowane są do VCC. Idę testować dalej
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sie 31, 2016 2:35 pm

A tak wracając do tematu GPIO to która wersja jest "normalna", a która "zamieniona", bo wszystkie ESP 12F jakie posiadam mają wyprowadzenia jak na foto (z prawej) a mam ich trochę...i kupowane w różnym czasie i z różnych źródeł, natomiast ESP 07 (ten z lewej) mają też wszystkie wyprowadzenia jak na foto... i to one pasują do tej płytki. W ESP 12F GPIO5 "ląduje" na relay i muszę przekompilować soft. Czy tylko ja takie mam?
Załączniki
ESP.png
ESP.png (479.5 KiB) Przejrzano 2231 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sie 31, 2016 2:56 pm

A tak to wygląda po moim "tuningu"...
Załączniki
Tuning.png
Tuning.png (331.32 KiB) Przejrzano 2229 razy
ESP12F.png
ESP12F.png (197.26 KiB) Przejrzano 2229 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr sie 31, 2016 3:10 pm

slawek pisze:A tak wracając do tematu GPIO to która wersja jest "normalna", a która "zamieniona", bo wszystkie ESP 12F jakie posiadam mają wyprowadzenia jak na foto (z prawej) a mam ich trochę...i kupowane w różnym czasie i z różnych źródeł, natomiast ESP 07 (ten z lewej) mają też wszystkie wyprowadzenia jak na foto... i to one pasują do tej płytki. W ESP 12F GPIO5 "ląduje" na relay i muszę przekompilować soft. Czy tylko ja takie mam?
Sprawdziłem i faktycznie tak jest. Szukałem w internecie biblioteki, w której są moduły ESP8266 ale w wersji jednostronnej. Znalazłem tą właśnie dla ESP-12. Ponieważ posiadam oba te moduły sprawdziłem pinologię i różniły się tylko wyjściami GPIO4 i GPIO5.
Dzisiaj po urlopie właśnie na to wpadłem, gdy wgrałem nowy soft od Zybiego

P.S.
Fajny tuning :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sie 31, 2016 3:15 pm

Bez wiercenia - przylutowane zwykłe gniazdo goldpin raster 2 mm z zagiętymi i skróconymi o połowę nogami.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sie 31, 2016 3:26 pm

Wrzucam bibliotekę, może komuś się przyda...
Załączniki
ESP_LIB.rar
(12.76 KiB) Pobrany 175 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

śr wrz 07, 2016 4:39 pm

Witam ,

czy jest szansa na opisanie jak wgrać soft ?

i czy musze wykonac jakieś czyności zwarcia pinów ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”