Page 1 of 1

Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Wed Nov 29, 2017 7:20 pm
by QLQ
Witam kolegów.
Puszki w bloku z płyty potocznie zwanej "żelbetonową" i niechęć wiercenia w tymże materiale (choć głowicę fi 60 do SDS plus mam na stanie w domu :) ) zmusiła mnie do zaprojektowania własnej płytki o wymiarach 40x43mm tak aby mieściła się ona w tych mniejszych puszkach.
Płytka ma jeden przekaźnik bo akurat tak musiało być aby była w miarę mała. Akurat tam gdzie będą zamontowane są włączniki bistabilne pojedyncze więc pasuje.


Oczywiście tam gdzie włączniki są podwójne to tam są 2 płytki od Espablo ver. Supla_V3 ale one akurat "mieszkają" w puszkach które przerabiałem.

Poniżej wizualizacja gerberów. Tu też prośba do kolegów znających EAGLE. Płytka jest wynikiem mojego poznania EAGLE w ciągu 5 dni - za cholerę nie chce mi pokazać gerberów z Drill (otworami ) na webGerber (http://mayhewlabs.com/webGerber) co widzicie na załączonych zrzutach - nie ma otworów. Natomiast w GerberLogix jest ok. Gerbery robię za pomocą CAMProcesor wykorzystując "gerb274x.cam". Pliki od otworów to oczywiście *.dri oraz *.drd. Faktycznie w Supla_V2 gerberach były to *.dri oraz *.txt ale róznica praktycznie tylko w rozszerzeniu. Powinno czytać poprawnie. bo w *.dri są zapisane ścieżki do *.drd lub *.txt

W zip'ie macie gerbery.

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 12:25 am
by QLQ
Coś ktoś? Nikt tu nie zna eagle? Może Espablo?

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 5:14 am
by shimano73
Ja używam Kicad'a, próbowałem Eagle ale to było ponad moje nerwy, a z natury jestem spokojny :D

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 7:57 am
by Espablo
Hmm. Ja znam Eagla, ale nie zadałeś pytania.

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 8:49 am
by QLQ
W pliku *.dri powinna być określona liczba otworów i średnica z wyszczególnieniem . A tego nie ma. CamzProcesor nie tworzy tego.

Poza już pisalem:
Poniżej wizualizacja gerberów. Tu też prośba do kolegów znających EAGLE. Płytka jest wynikiem mojego poznania EAGLE w ciągu 5 dni - za cholerę nie chce mi pokazać gerberów z Drill (otworami ) na webGerber (http://mayhewlabs.com/webGerber) co widzicie na załączonych zrzutach - nie ma otworów. Natomiast w GerberLogix jest ok. Gerbery robię za pomocą CAMProcesor wykorzystując "gerb274x.cam". Pliki od otworów to oczywiście *.dri oraz *.drd. Faktycznie w Supla_V2 gerberach były to *.dri oraz *.txt ale róznica praktycznie tylko w rozszerzeniu. Powinno czytać poprawnie. bo w *.dri są zapisane ścieżki do *.drd lub *.txt
Podobnie było z płytką kolegi Supla_V2 było ok a w Supla_V2.1 już tych otworów nie tworzyło na wizualizacji

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 9:06 am
by Espablo
A próbowałeś jeszcze w innych przeglądarkach online?

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 12:26 pm
by QLQ
No właśnie o tym nie pomyślałem. Też częściowo założyłem że www może mieć błąd.

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sun Dec 03, 2017 1:47 pm
by QLQ
HA !! Wina WWW !

A swoją drogą znalazłem superfajny programik i co najważniejsze FREE do wizualizacji 3D - nawet z komponentami !!! :
https://pl.zofzpcb.com/

Można w nim ustawiać przeźroczystość , rozbijać na warstwy .... naprawdę SUPER

Próbka jego możliwości:

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Fri Dec 08, 2017 1:37 pm
by proxxon
Cześć,

Jeżeli korzystasz z Eagle'a ver. 7.0+ w ustawieniach "Cam Processor" w zakładce "Drill File" ustaw "output device" jako EXCELLON_24. Przesyłam też gotowy plik procesora CAM do generowania gerberów które powinny pokazywać otwory na http://mayhewlabs.com/3dpcb.

Ew. mogę spróbować z Twoim projektem sam wygenerować gerbery...

Re: Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Posted: Sat Dec 09, 2017 10:21 am
by QLQ
A dziękuję ślicznie Koledze.
Zaraz wypróbuję.
Tak czy inaczej zawsze wolę sprawdzić czy jest ok. Ten program co są screeny powyżej poprawnie czyta to co mi generowało i jest o niebo lepszy od tej strony www. Ale jeszcze raz dziękuję.
Brak otworów jak gdzieś czytałem - nie pamiętam już gdzie wynika z tego że właśnie powyżej EAGLE 7.xx CAM Proc inaczej generuje otwory . Wcześniej były one calowo jakoś 1/1000 a teraz ma to metrycznie i z tego wynika ich brak na tym www.