Prosty podtynkowy wyłącznik dotykowy na Wemos d1 mini

wesolcmg
Posty: 6
Rejestracja: czw sie 08, 2019 2:25 pm

sob sie 10, 2019 12:57 pm

Witam.
Jestem świeżym laikiem :mrgreen: ale spodobał mi się ten pomysł z tym wyłącznikiem .
Kupiłem to co potrzebne jednak mam pytanko odnośnie softu do wgrania dokładnie który i skąd oraz czy zasilanie wemos można podłączyć normalnie do pinu 5V i GDN bo mam zasilacz 5V? czy tylko przez micro usb?
Pozdro.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

sob sie 10, 2019 2:35 pm

wesolcmg pisze:
sob sie 10, 2019 12:57 pm
Witam.
Jestem świeżym laikiem :mrgreen: ale spodobał mi się ten pomysł z tym wyłącznikiem .
Kupiłem to co potrzebne jednak mam pytanko odnośnie softu do wgrania dokładnie który i skąd oraz czy zasilanie wemos można podłączyć normalnie do pinu 5V i GDN bo mam zasilacz 5V? czy tylko przez micro usb?
Pozdro.
Zasilanie można do pinu soft jaki nie wrzucisz na wemosie będzie działał
wesolcmg
Posty: 6
Rejestracja: czw sie 08, 2019 2:25 pm

ndz sie 11, 2019 7:13 pm

Podłączyłem ile dałem rade czyli zasilanie dla TTP223 i przekaźnik na 5V
Wgrałem do esp -> ESP8266 - GNIAZDKO WIFI
Dziwne że TTP223 działa jak zbliżeniowy bo cokolwiek zbliżę a nie dotknę to załącza się już.
Na foto widać kable wolne dla sygnału tylko teraz gdzie podpiąć i jak skonfigurować żeby to miało ręce i nogi.
W supli ustawiłem jako włącznik światła, i co dalej pomoże kto? ;)
Załączniki
IMG_20190811_204923.jpg
IMG_20190811_204923.jpg (3.49 MiB) Przejrzano 612 razy
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

ndz sie 11, 2019 7:51 pm

wesolcmg pisze:
ndz sie 11, 2019 7:13 pm
Podłączyłem ile dałem rade czyli zasilanie dla TTP223 i przekaźnik na 5V
Wgrałem do esp -> ESP8266 - GNIAZDKO WIFI
Dziwne że TTP223 działa jak zbliżeniowy bo cokolwiek zbliżę a nie dotknę to załącza się już.
Na foto widać kable wolne dla sygnału tylko teraz gdzie podpiąć i jak skonfigurować żeby to miało ręce i nogi.
W supli ustawiłem jako włącznik światła, i co dalej pomoże kto? ;)
Wgraj sobie incan wtedy masz przekaznik na d1 czyli tak jak powinno być resztę masz w pliku readme orzekaznik mogłeś kupić dla wemosa miał byś jednk nad drugim bez komplikacji
wesolcmg
Posty: 6
Rejestracja: czw sie 08, 2019 2:25 pm

ndz sie 11, 2019 9:00 pm

Wgrałem iCAN ale tam jest termometr i odnośnie rolet lub do wyboru czujniki :?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

ndz sie 11, 2019 9:43 pm

wesolcmg pisze:
ndz sie 11, 2019 9:00 pm
Wgrałem iCAN ale tam jest termometr i odnośnie rolet lub do wyboru czujniki :?
Później sobie to wszystko wyłączysz w cloudzie
wesolcmg
Posty: 6
Rejestracja: czw sie 08, 2019 2:25 pm

pn sie 12, 2019 8:22 am

Tylko jak dodać to co chcę w cloud czyli wł skoro nie mam na liście bo tylko te czujniki mam do wyboru.
Coś na pewno namieszałem na wstępie.
Załączniki
Zrzut ekranu (20).png
Zrzut ekranu (20).png (224.19 KiB) Przejrzano 539 razy
Zrzut ekranu (22).png
Zrzut ekranu (22).png (230.44 KiB) Przejrzano 539 razy
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn sie 12, 2019 6:17 pm

Namieszałeś na etapie konfiguracji i włączyłeś go jako sterownik do rolet
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pn sie 12, 2019 7:20 pm

A czy idzie usunąć te czujniki z clouda
wesolcmg
Posty: 6
Rejestracja: czw sie 08, 2019 2:25 pm

pn sie 12, 2019 8:03 pm

W cloud nie idzie tego zmienić dlatego wgrywam jeszcze raz i konfiguruje tylko teraz to musi być monostabilny czy też bistabilny?

Ustawiłem na mono i TTP223 na D5 a przekaźnik D1 i działa :mrgreen:

P.S.
Co zrobić żeby załączało dopiero po dotknięciu a nie przy zbliżeniu już?
ODPOWIEDZ