Płytka PCB ESP -07 pod wifisocket_x4_DS18B20

User avatar
QLQ
Posts: 763
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Apr 15, 2018 6:49 am

Witam
Dawno nie zaglądałem
Właśnie kończę płytkę PCB pod wifisocket_x4_DS18B20 . Projekt mam skończony ale jeszcze zostało uzbrojenie w elementy i przetestowanie.
Soft od @Zybi wifisocket_x4_DS18B20_1M_v2.5.3 wgrany w ESP-07. Działa.
Poniżej projekt płytki kompletnej z przekaźnikami oraz takiej do sterowania 4 przekaźników. Tylko tą "sklepową" trzeba torszke przerobić z załączaniem bo przy OFF się przekaźniki załączają. Kwestia dodatkowego tranzystora NPN.

Kompletny projekt zamieszczę po przetestowaniu czy wszystko działa i się samoczynnie nie załącza. Zrobione na potrzeby akwarium.
Attachments
Clip_4.jpg
Clip_4.jpg (53.61 KiB) Viewed 7600 times
Clip_5.jpg
Clip_5.jpg (69.01 KiB) Viewed 7600 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Apr 15, 2018 7:25 am

Strasznie rozrzutny jesteś, a może masz darmowy laminat i producenta pcb 😃
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 763
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Apr 15, 2018 7:35 am

Zawsze się jakiś Polak przyp@#&*%li. Taka już nasza mentalność aby dopierdolić drugiemu. Zrobiłem dla siebie jak chciałem i tak mi się podoba. Tym bardziej że nie jestem ani elektronikiem ani też projektantem PCB. Dopiero raczkuję w Eagle.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Apr 15, 2018 7:43 am

Nie bij - żartowałem...😃😃😃
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posts: 1370
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Apr 15, 2018 7:51 am

Proponuję uwzględnić kondensator, że tak powiem "stabilizujący" w stopniu sterowania przekaźnikiem.

Coś jak w tym wątku:

viewtopic.php?f=27&t=3174
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Apr 15, 2018 11:29 am

QLQ wrote:
Sun Apr 15, 2018 7:35 am
Zawsze się jakiś Polak przyp@#&*%li. Taka już nasza mentalność aby dopierdolić drugiemu. Zrobiłem dla siebie jak chciałem i tak mi się podoba.
Nie denerwuj się. Na pewno będziesz chciał to wsadzić do jakiejś obudowy i dla tego wielkość też ma znaczenie.
QLQ wrote:
Sun Apr 15, 2018 7:35 am
Tym bardziej że nie jestem ani elektronikiem ani też projektantem PCB. Dopiero raczkuję w Eagle.
I to się chwali :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 763
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Apr 15, 2018 11:51 am

Zmniejszylem płytkę prawie o połowę. Screeny i fotki zrobię jak już skończe wszystko.
Oczywiście że będzie w puszce.

Dopiero teraz odkryłem że jak zrobię tą dużą masę to pajeczyna jest mniejsza i nie muszę używać automatu do rozkładania ścieżek i mogę je jakoś "opanowac" manualnie.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Apr 15, 2018 12:00 pm

Polecam te filmiki:https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81nGzY
Jest ich kilka, naprawdę pomocne...
I następnym razem napisz, że oczekujesz tylko na pochwały :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Apr 15, 2018 12:11 pm

slawek wrote:
Sun Apr 15, 2018 12:00 pm
Polecam te filmiki:https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81nGzY
Bardzo dobre poradniki. Swoją drogą nie tylko o projektowaniu w Eagle. Sam czerpię garściami z poradników od Mirka Kardasia.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 763
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Apr 15, 2018 1:40 pm

:D a myślicie że skąd nauczyłem się "rozlewać masę ". Dzięki za linki.

Muszę przyznać że projekt otwierania domofonu z filmiku z Supla oraz inCan V2 i V3 kolegi @Espablo był tu dla mnie iskrą zapalną. Używam 2 modułów inCan v3. Chodza od 09.2017 bez zarzutu. Wersje V2 mam chyba z 5 szt z udostepnionych Jego gerberow. Uzbrajanie w smd takiej 1 szt zabrało mi 1h 😁 przy pomocy zwykłej lutownicy Lutoli. Najfajniejsze jest to że mogę zrobić sobie sam i mam z tego satysfakcję że działa. Oczywiście Wy chłopaki też macie ogromny wkład w to że pracujecie nad oprogramowaniem bez którego by to wszystko nie funkcjonowało.

Teraz mam zrobione całe mieszkanie na Supla.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply