Płytka PCB ESP -07 pod wifisocket_x4_DS18B20

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn kwie 16, 2018 6:44 pm

Espablo pisze:
pn kwie 16, 2018 12:15 pm
QLQ pisze:
pn kwie 16, 2018 12:01 pm
Swoją drogą Eagle nie odbija dobrze opisu tekstu. Wychodzi jak wyżej.
W Eagle trzeba zaznaczyć tekst na odpowiedniej warstwie bo inaczej jest tak jak u Ciebie
Teks jest na warstwie "16" czyli na tej gdzie wszystkie elementy smd. Ew ja coś nie tak robię
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn kwie 16, 2018 6:50 pm

No to działa.
Poniżej zamieszczam pliki z Eagle jakby ktoś coś.
Z ciekawości do wytrawiania (3 godziny to trwało - 100gram czegoś / 0,5l H2O) popisałem markerem i ku mojemu zdziwieniu zostało :(
Załączniki
aquarium.rar
(40.1 KiB) Pobrany 104 razy
02.jpg
02.jpg (76.33 KiB) Przejrzano 2188 razy
01.jpg
01.jpg (89.41 KiB) Przejrzano 2189 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr kwie 18, 2018 7:19 pm

Zybi pisze:
ndz kwie 15, 2018 7:51 am
Proponuję uwzględnić kondensator, że tak powiem "stabilizujący" w stopniu sterowania przekaźnikiem.

Coś jak w tym wątku:

viewtopic.php?f=27&t=3174
Chyba kolega ma rację.
Przy WYŁĄCZANIU dwóch kanałów i ciągle tych samych i tylko przy tym, wszyskie przekaźniki potrafią "zaszaleć" Tak jak by się moduł restartował. Czasem nie odświeży też okien w apce (kanał niby jest włączony a faktycznie nie działa i trzeba kliknąć ponownie) .Nie istotne czy apką czy guzikami (wszystkie mam monostabilne )
Nie jest to raczej efekt "zbierania" zakłóceń, ponieważ przy dotknięciu np palcem kabli od guzików załączania jest cisza. Kiedyś przy innych modułach brak tego kondensatora powodował szaleństwo przekaźnika. Wstawiłem 1uF + 4k7 Teraz są tam kondensatory 1uF. jak na schemacie.
CO wy na to ? Co może być powodem tego zachowania ?
Załączniki
Clip_8.jpg
Clip_8.jpg (16.96 KiB) Przejrzano 2137 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr kwie 18, 2018 7:39 pm

Na wejściach musisz się zdecydować, albo dajesz pull-up albo pull-down. Zobacz jak to jest zrobione module inCan.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr kwie 18, 2018 8:01 pm

Espablo pisze:
śr kwie 18, 2018 7:39 pm
Na wejściach musisz się zdecydować, albo dajesz pull-up albo pull-down. Zobacz jak to jest zrobione module inCan.
No dobrze. Czyli wywalamy do pull-up R=10k . Ale niestety nic to nie da. Dalej zachowanie jak w opisie.
Czyli zostać ma tak:
Załączniki
Clip.jpg
Clip.jpg (3.01 KiB) Przejrzano 2129 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr kwie 18, 2018 8:04 pm

A jakie masz kondensatory na 3v3?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr kwie 18, 2018 8:15 pm

wojtas567 pisze:
śr kwie 18, 2018 8:04 pm
A jakie masz kondensatory na 3v3?
Jak na foto org płytki C = 1uF SMD
Załączniki
01.jpg
01.jpg (53.34 KiB) Przejrzano 2116 razy
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2018 8:20 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr kwie 18, 2018 8:19 pm

Miałem na myśli główne zasilanie ESP tam powinien być przynajmniej 470uF i 100nF.
Na przetwornicy jest 1000uF ale to tylko na 5V.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr kwie 18, 2018 8:21 pm

To co opisujesz to raczej pasuje do kłopotów z zasilaniem układu. Jeśli na wejściach masz dodany układ RC i nie reaguje na dotknięcie palcem ;) to masz to w miarę dobrze zrobione.
Jakie masz elektrolity na zasilaniu modułu?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr kwie 18, 2018 8:24 pm

:( F..Ck tylko te co na płytce przetwornicy. I mówisz że to może być problem. A chciałem dać ten stabilizator MCP1825T-3302E/DC ale pomyślałem ee po co. I teraz mam :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”