Płytka PCB ESP -07 pod wifisocket_x4_DS18B20

User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Apr 16, 2018 6:44 pm

Espablo wrote:
Mon Apr 16, 2018 12:15 pm
QLQ wrote:
Mon Apr 16, 2018 12:01 pm
Swoją drogą Eagle nie odbija dobrze opisu tekstu. Wychodzi jak wyżej.
W Eagle trzeba zaznaczyć tekst na odpowiedniej warstwie bo inaczej jest tak jak u Ciebie
Teks jest na warstwie "16" czyli na tej gdzie wszystkie elementy smd. Ew ja coś nie tak robię
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Apr 16, 2018 6:50 pm

No to działa.
Poniżej zamieszczam pliki z Eagle jakby ktoś coś.
Z ciekawości do wytrawiania (3 godziny to trwało - 100gram czegoś / 0,5l H2O) popisałem markerem i ku mojemu zdziwieniu zostało :(
Attachments
aquarium.rar
(40.1 KiB) Downloaded 69 times
02.jpg
02.jpg (76.33 KiB) Viewed 1767 times
01.jpg
01.jpg (89.41 KiB) Viewed 1768 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Apr 18, 2018 7:19 pm

Zybi wrote:
Sun Apr 15, 2018 7:51 am
Proponuję uwzględnić kondensator, że tak powiem "stabilizujący" w stopniu sterowania przekaźnikiem.

Coś jak w tym wątku:

viewtopic.php?f=27&t=3174
Chyba kolega ma rację.
Przy WYŁĄCZANIU dwóch kanałów i ciągle tych samych i tylko przy tym, wszyskie przekaźniki potrafią "zaszaleć" Tak jak by się moduł restartował. Czasem nie odświeży też okien w apce (kanał niby jest włączony a faktycznie nie działa i trzeba kliknąć ponownie) .Nie istotne czy apką czy guzikami (wszystkie mam monostabilne )
Nie jest to raczej efekt "zbierania" zakłóceń, ponieważ przy dotknięciu np palcem kabli od guzików załączania jest cisza. Kiedyś przy innych modułach brak tego kondensatora powodował szaleństwo przekaźnika. Wstawiłem 1uF + 4k7 Teraz są tam kondensatory 1uF. jak na schemacie.
CO wy na to ? Co może być powodem tego zachowania ?
Attachments
Clip_8.jpg
Clip_8.jpg (16.96 KiB) Viewed 1716 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Apr 18, 2018 7:39 pm

Na wejściach musisz się zdecydować, albo dajesz pull-up albo pull-down. Zobacz jak to jest zrobione module inCan.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Apr 18, 2018 8:01 pm

Espablo wrote:
Wed Apr 18, 2018 7:39 pm
Na wejściach musisz się zdecydować, albo dajesz pull-up albo pull-down. Zobacz jak to jest zrobione module inCan.
No dobrze. Czyli wywalamy do pull-up R=10k . Ale niestety nic to nie da. Dalej zachowanie jak w opisie.
Czyli zostać ma tak:
Attachments
Clip.jpg
Clip.jpg (3.01 KiB) Viewed 1708 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Apr 18, 2018 8:04 pm

A jakie masz kondensatory na 3v3?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Apr 18, 2018 8:15 pm

wojtas567 wrote:
Wed Apr 18, 2018 8:04 pm
A jakie masz kondensatory na 3v3?
Jak na foto org płytki C = 1uF SMD
Attachments
01.jpg
01.jpg (53.34 KiB) Viewed 1695 times
Last edited by QLQ on Wed Apr 18, 2018 8:20 pm, edited 1 time in total.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Apr 18, 2018 8:19 pm

Miałem na myśli główne zasilanie ESP tam powinien być przynajmniej 470uF i 100nF.
Na przetwornicy jest 1000uF ale to tylko na 5V.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Apr 18, 2018 8:21 pm

To co opisujesz to raczej pasuje do kłopotów z zasilaniem układu. Jeśli na wejściach masz dodany układ RC i nie reaguje na dotknięcie palcem ;) to masz to w miarę dobrze zrobione.
Jakie masz elektrolity na zasilaniu modułu?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Apr 18, 2018 8:24 pm

:( F..Ck tylko te co na płytce przetwornicy. I mówisz że to może być problem. A chciałem dać ten stabilizator MCP1825T-3302E/DC ale pomyślałem ee po co. I teraz mam :(
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply