[DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

mielu
Posts: 9
Joined: Tue Dec 06, 2016 11:49 am

Fri Dec 09, 2016 11:23 am

Dzięki za info.
michu9010
Posts: 8
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:48 pm

Fri Dec 09, 2016 1:57 pm

Polecam zasilanie tej płytki taki modułem z ładowarki Samsung 5v 700mA.
Attachments
IMG_20161209_144637.jpg
IMG_20161209_144637.jpg (1.67 MiB) Viewed 1941 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Dec 09, 2016 5:43 pm

Zbyt duży rozmiar...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
moondec
Posts: 28
Joined: Sun Oct 30, 2016 7:54 pm

Fri Dec 09, 2016 6:14 pm

Mam pytanie o to czy ktoś może ma pomysł na "sensor"? Czyli zastanawiam się nad tym jaki panel dotykowy zastosować i gdzie można takie coś nabyć?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Dec 15, 2016 1:17 pm

Zybi wrote:Soft do v2 już gotowy.
Szczegóły w pliku Readme.txt w załącznikach.
EDIT: - przycisk wejścia w tryb konfiguracji jest jako BUTTON, czyli zwarcie do masy na 5 sekund.
- SENSOR1 i SENSOR2 (sterowanie ręczne) możemy ustawić jako "switch" lub "button" przy konfiguracji.

Soft dostępny na Github-ie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... tSwitch-x2
Zybi widzę, że dodałeś całą gamę softu do V2 :D . Możesz wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy softem z rozszerzeniem "reset", "restore" i "noFota"?

Jeszcze jedno pytanko, albo prośba. W pliku readme.txt jest LED RED - GPIO15. Ja daję białą diodę , żeby odróżnić tą diodę led od RGB stosowanych w innych modułach i podłączonych pod inne GPIO. Czy można to zamienić na LED WHITE - GPIO15, ewentualnie LED CONFIG - GPIO15
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Dec 15, 2016 1:42 pm

Espablo wrote:
Zybi wrote:Soft do v2 już gotowy.
Szczegóły w pliku Readme.txt w załącznikach.
EDIT: - przycisk wejścia w tryb konfiguracji jest jako BUTTON, czyli zwarcie do masy na 5 sekund.
- SENSOR1 i SENSOR2 (sterowanie ręczne) możemy ustawić jako "switch" lub "button" przy konfiguracji.

Soft dostępny na Github-ie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... tSwitch-x2
Zybi widzę, że dodałeś całą gamę softu do V2 :D . Możesz wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy softem z rozszerzeniem "reset", "restore" i "noFota"?

Jeszcze jedno pytanko, albo prośba. W pliku readme.txt jest LED RED - GPIO15. Ja daję białą diodę , żeby odróżnić tą diodę led od RGB stosowanych w innych modułach i podłączonych pod inne GPIO. Czy można to zamienić na LED WHITE - GPIO15, ewentualnie LED CONFIG - GPIO15
1. "noFOTA" to znaczy kompilacja bez opcji Firmware Over The Air - obecnie proszę nie zwracać na to uwagi.
2. "LED_RED" - to jest związane z funkcjonalnością diody tak nazwanej, a nie jej kolorem tak naprawdę (tak jest w źródłach), a jaki kolor zostanie użyty praktycznie, to według uznania.
3. "reset" to znaczy bez pamięci stanu przekaźników w przypadku zaniku napięcia zasilania, zakłóceń, etc.
4. "restore" to znaczy z pamięcią stanu przekaźników, a w tych konkretnych kompilacjach dodatkowo z opcją FORCE, czyli nie tylko w przypadku zaniku napięcia zasilania, ale również w przypadku resetu, crash-u, etc.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 15, 2016 11:18 pm

"Każde urządzenie działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:"
Espablo - mr Mehran Tavakoli Keshe twierdzi coś wręcz odwrotnego :P
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Dec 16, 2016 12:07 am

slawek wrote:
"Każde urządzenie działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:"
Espablo - mr Mehran Tavakoli Keshe twierdzi coś wręcz odwrotnego :P
Ha! Pisane na komórce na kolanie i jest tego efekt. Miało być tak jak teraz poprawione.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
moondec
Posts: 28
Joined: Sun Oct 30, 2016 7:54 pm

Fri Dec 16, 2016 7:52 pm

Witam. Mam problem z działaniem softu na esp07 (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54) Udaje mi się załadować binaria, esp włącza się w trybie AP, ale nie mogę go skonfigurować. Po wybraniu Save wyskakuje Error. Dla sprawdzenia wgrałem soft 'socket-firmware' i to zadziałało. Czy może ktoś ma pomysł? ESP jest z Nettigo więc ma 1MB pamięci.
User avatar
wojtas567
Posts: 1783
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Dec 16, 2016 8:34 pm

Nie mam 07 ale TX/RX to są piny 1 i 3 a port 5 i 4 są pod nimi na płytce co najwyżej potrafią być zamienione miejscami
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply