Page 10 of 15

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Fri Dec 16, 2016 8:42 pm
by Zybi
moondec wrote:Po wybraniu Save wyskakuje Error. Dla sprawdzenia wgrałem soft 'socket-firmware' i to zadziałało. Czy może ktoś ma pomysł? ESP jest z Nettigo więc ma 1MB pamięci.
Jeżeli soft 'socket-firmware', który wgrałeś był na 512k, to znaczy, że Twoje ESP to nie "jedynki".

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Fri Dec 16, 2016 8:47 pm
by slawek
moondec wrote:Witam. Mam problem z działaniem softu na esp07 (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54) Udaje mi się załadować binaria, esp włącza się w trybie AP, ale nie mogę go skonfigurować. Po wybraniu Save wyskakuje Error. Dla sprawdzenia wgrałem soft 'socket-firmware' i to zadziałało. Czy może ktoś ma pomysł? ESP jest z Nettigo więc ma 1MB pamięci.
Sprawdź, czy na pewno masz ustawione dobre parametry:
- adresy plików 0x***
oraz te:
Creystal Freq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE ***
BAUDRATE 11520
FLASH SIZE 8Mbit (dla 1MB)
W miejsce gwiazdek wybierz odpowiednie parametry dla danego softu.
Taki problem miałem też przy używaniu Nodemcu Flasher, po zmianie na Esp Download Tool poszło od razu.
Dla 1MB nie wgrasz softu _4096...

EDIT: moje ESP07 okazały się 512 kB... a też kupiłem je jako "jedynki" - i wtedy będzie taki efekt właśnie

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Fri Dec 16, 2016 9:53 pm
by moondec
slawek wrote:
moondec wrote:Witam. Mam problem z działaniem softu na esp07 (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54) Udaje mi się załadować binaria, esp włącza się w trybie AP, ale nie mogę go skonfigurować. Po wybraniu Save wyskakuje Error. Dla sprawdzenia wgrałem soft 'socket-firmware' i to zadziałało. Czy może ktoś ma pomysł? ESP jest z Nettigo więc ma 1MB pamięci.
Sprawdź, czy na pewno masz ustawione dobre parametry:
- adresy plików 0x***
oraz te:
Creystal Freq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE ***
BAUDRATE 11520
FLASH SIZE 8Mbit (dla 1MB)
W miejsce gwiazdek wybierz odpowiednie parametry dla danego softu.
Taki problem miałem też przy używaniu Nodemcu Flasher, po zmianie na Esp Download Tool poszło od razu.
Dla 1MB nie wgrasz softu _4096...

EDIT: moje ESP07 okazały się 512 kB... a też kupiłem je jako "jedynki" - i wtedy będzie taki efekt właśnie
Obawiam się, że to może być faktycznie zbyt mała pamięć. No i niestety nie mam kompa z windows... dlatego ->esptool.py
Zobaczę czy wgra mi się do esp12

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Fri Dec 16, 2016 10:24 pm
by moondec
moondec wrote:
slawek wrote:
moondec wrote:Witam. Mam problem z działaniem softu na esp07 (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54) Udaje mi się załadować binaria, esp włącza się w trybie AP, ale nie mogę go skonfigurować. Po wybraniu Save wyskakuje Error. Dla sprawdzenia wgrałem soft 'socket-firmware' i to zadziałało. Czy może ktoś ma pomysł? ESP jest z Nettigo więc ma 1MB pamięci.
Sprawdź, czy na pewno masz ustawione dobre parametry:
- adresy plików 0x***
oraz te:
Creystal Freq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE ***
BAUDRATE 11520
FLASH SIZE 8Mbit (dla 1MB)
W miejsce gwiazdek wybierz odpowiednie parametry dla danego softu.
Taki problem miałem też przy używaniu Nodemcu Flasher, po zmianie na Esp Download Tool poszło od razu.
Dla 1MB nie wgrasz softu _4096...

EDIT: moje ESP07 okazały się 512 kB... a też kupiłem je jako "jedynki" - i wtedy będzie taki efekt właśnie
Obawiam się, że to może być faktycznie zbyt mała pamięć. No i niestety nie mam kompa z windows... dlatego ->esptool.py
Zobaczę czy wgra mi się do esp12
Na esp12 to samo. Teraz pozostał mi już tylko test z innym flasherem. Jutro zorganizuję kompa z windows.

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Fri Dec 16, 2016 11:09 pm
by slawek
moondec wrote:... (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54)
Nie - wersja "54" to ta z GPIO4 po RX.
Chociaż... mam wyjątek, który potwierdza regułę (i który zeżarł mi sporo czasu), w którym opisy na module są niezgodne z rzeczywistymi numerami GPIO(ESP12F) - więc zdarzają się i takie.

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Fri Dec 16, 2016 11:56 pm
by moondec
slawek wrote:
moondec wrote:... (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54)
Nie - wersja "54" to ta z GPIO4 po RX.
Chociaż... mam wyjątek, który potwierdza regułę (i który zeżarł mi sporo czasu), w którym opisy na module są niezgodne z rzeczywistymi numerami GPIO(ESP12F) - więc zdarzają się i takie.
Ja mam raczej wersję 54, bo po wgraniu softu wifisocket_54_eagle.flash.bin mogłem sterować przekaźnikiem 1. Tak czy inaczej nie działa mi na obu. Zauważyłem, że na podstawowym sofcie (bez 54 w nazwie) mogę mechanicznie przełączyć przekaźnik 2, a na 54 nic się nie dzieje poza miganiem led. Czyżby jednak coś się nie mieściło w pamięci?

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Sat Dec 17, 2016 3:56 pm
by moondec
moondec wrote:
slawek wrote:
moondec wrote:... (GPIO5 jest pod RX - rozumiem że to wersja 54)
Nie - wersja "54" to ta z GPIO4 po RX.
Chociaż... mam wyjątek, który potwierdza regułę (i który zeżarł mi sporo czasu), w którym opisy na module są niezgodne z rzeczywistymi numerami GPIO(ESP12F) - więc zdarzają się i takie.
Ja mam raczej wersję 54, bo po wgraniu softu wifisocket_54_eagle.flash.bin mogłem sterować przekaźnikiem 1. Tak czy inaczej nie działa mi na obu. Zauważyłem, że na podstawowym sofcie (bez 54 w nazwie) mogę mechanicznie przełączyć przekaźnik 2, a na 54 nic się nie dzieje poza miganiem led. Czyżby jednak coś się nie mieściło w pamięci?
Udało się! Jednak chodziło o program do flashowania. Przy pomocy 'Flash download tools' na windows wszystko się wgrało jak należy. Dzięki za pomoc i rady. Pozdrawiam.

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Sat Dec 17, 2016 4:14 pm
by moondec
jeszcze mam pytanie JMP 1, 2, 3 i 4. Co z czym trzeba zlutować aby zadziałał sensor 1 i 2 (w trybie swich). Tzn. środkowy i pull up, czy środkowy i pull down i który jumper? Pozdrawiam

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Sat Dec 17, 2016 4:39 pm
by Espablo
moondec wrote:jeszcze mam pytanie JMP 1, 2, 3 i 4. Co z czym trzeba zlutować aby zadziałał sensor 1 i 2 (w trybie swich). Tzn. środkowy i pull up, czy środkowy i pull down i który jumper? Pozdrawiam
Na schemacie i na pcb zaznaczone jest pull-down. Ważne jest aby zworki z jednego sensora np SENSOR1 były tak samo polutowane, czyli JMP1 i 2.
Poniżej JMP1 i JMP2 - pull-up

Re: [DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Posted: Sat Dec 17, 2016 8:09 pm
by moondec
Dzięki. Teraz zostaje już tylko mała robota budowlana. :D
Niepokoi mnie nieco nagrzewanie się układu. Termometr pokazuje w otwartym planie temperaturę o 9 C wyższą niż temperatura otoczenia. Mimo, że stoi pionowo nad płytką. Czy ktoś już testował układ w zamkniętej puszce?