Supla Button

Duch__
Posts: 202
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun May 13, 2018 12:55 am

Witam.

Przedstawiam filmik z pierwszych testów Supla Button :D

https://youtu.be/-LgBajDi6Hg

Wkrótce szczegóły ;)
Aktualnie zainstalowane na budowie: 7x SRW-01, 1x ROW-02, 1x SONOFF BASIC, SUPLA BUTTON V2.0.

Do zainstalowania: 2x SONOFF S20, 1x TH10/16, 1x YUNSHAN.
User avatar
wojtas567
Posts: 799
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun May 13, 2018 8:57 am

Też potrzebuję takiej funkcji :)
A planujesz może wykorzystać maksymalną ilość GPIO do tej funkcji?
Przyda się dla tych którzy mają w przełącznikach tylko dwa przewody :)
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Posts: 202
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun May 13, 2018 9:10 am

Masz na myśli większą ilość przycisków w celu sterowania większą ilością urządzeń z jednego miejsca?
Aktualnie zainstalowane na budowie: 7x SRW-01, 1x ROW-02, 1x SONOFF BASIC, SUPLA BUTTON V2.0.

Do zainstalowania: 2x SONOFF S20, 1x TH10/16, 1x YUNSHAN.
slawek
Posts: 1373
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun May 13, 2018 9:35 am

Duch__ wrote:
Sun May 13, 2018 12:55 am
Witam.

Przedstawiam filmik z pierwszych testów Supla Button :D

https://youtu.be/-LgBajDi6Hg

Wkrótce szczegóły ;)
Czekam na to od paru lat (jeszcze zanim powstała Supla...) ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Duch__
Posts: 202
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun May 13, 2018 12:45 pm

A więc tak.

Do poprawnego działania wystarczy nam ESP-01, bateria 3V/ zasilacz 3V zdolnych w impulsie dostarczyć 70mA prądu na czas wykonania polecenia, oraz przycisk monostabilny.

Zasada działania jest niezwykle prosta:
Po wykonaniu resetu z przycisku układ budzi się i łączy z naszym Wifi. Następnie łączy się z serwisem SUPLA.FRACZ.COM gdzie wykonywana jest konkretne scena (w przypadku filmu opcja PRZEŁĄCZ). Po wykonaniu prawidłowego połączenia z serwerem moduł ESP zapada w sen do czasu następnego resetu.

WIDEO:
https://www.youtube.com/embed/qCAmy4t-Q0E

Opóźnienie widoczne na filmie jest związane z czasem potrzebnym na zestawienie połączenia z WIFI, samo przesłanie komendy do SUPLA.FRACZ.COM zajmuje moment. Pobór prądu w czasie spoczynku wynosi wg. pomiarów 32uA co przy nowym akumulatorze 2000mAh powinno starczyć na ok.62500h czuwania czyli ponad 7 lat :shock: Oczywiście w tych obliczeniach nie zawarto starzenia się akumulatora i ilości kliknięć przycisku.

Do poprawnej pracy wymagany jest publiczny adres sceny w serwisie SUPLA.FRACZ.COM który należy umieścić w odpowiednim miejscu kodu.

Kod:

Code: Select all

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClientSecure.h>

const char* ssid = "WIFI";
const char* password = "moje_haslo_do_WIFI";
const char* host = "supla.fracz.com";
String url = "/api/scenes/public/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX"; //Adres PUBLICZNY bez autoryzacji
const int httpsPort = 443;

void setup() {
  Serial.begin(115200);
  Serial.println();
  Serial.print("Connecting to ");
  Serial.println(ssid);
  WiFi.persistent(false);
  WiFi.mode(WIFI_STA);
  WiFi.begin(ssid, password);

  while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
    delay(1);
  }

  WiFiClientSecure client;
  Serial.print("connecting to ");
  Serial.println(host);
  if (client.connect(host, httpsPort)) {
  Serial.print("Connected ");
  client.println(String("GET ") + url + " HTTP/1.1\r\n" +
               "Host: " + host + "\r\n" +
               "User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" + 
               "Connection: close\r\n\r\n");
 }


  Serial.println("closing connection");
  Serial.println("ESP8266 in sleep mode");
  ESP.deepSleep(0);
}

void loop() {
}
Schemat:
SUPLA RESET BATTERY.png
SUPLA RESET BATTERY.png (58.31 KiB) Viewed 1430 times

Zapraszam do testowania.

Pozdrawiam, Duch__
Aktualnie zainstalowane na budowie: 7x SRW-01, 1x ROW-02, 1x SONOFF BASIC, SUPLA BUTTON V2.0.

Do zainstalowania: 2x SONOFF S20, 1x TH10/16, 1x YUNSHAN.
User avatar
wojtas567
Posts: 799
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun May 13, 2018 1:02 pm

Duch__ wrote:
Sun May 13, 2018 9:10 am
Masz na myśli większą ilość przycisków w celu sterowania większą ilością urządzeń z jednego miejsca?
no tak :)
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 428
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun May 13, 2018 1:52 pm

No tak właśnie myślałem żeby to zrobić, za pomocą API, ale wiedzy było mało :lol:
Czy ten sam sposób tylko w drugą stronę można by zrobić wyświetlacz temperatury z różnych czujników na jednym wyświetlaczu ?
Duch__
Posts: 202
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun May 13, 2018 4:57 pm

wojtas567 wrote:
Sun May 13, 2018 1:02 pm
Duch__ wrote:
Sun May 13, 2018 9:10 am
Masz na myśli większą ilość przycisków w celu sterowania większą ilością urządzeń z jednego miejsca?
no tak :)
Obecna wersja na to nie pozwala. Trzeba wprowadzić zmiany sprzętowo - programowe by obsłużyć przyciski. Tutaj przyciskiem jest po prostu przycisk RESET. Moje rozwiązanie ma pokazać że nie jesteśmy uzależnieni tylko od smartfona, że można też sterować innym przyciskiem który nie musi na stałe być podłączony do zewnętrznego serwera. Supla jest fajnym rozwiązaniem, ale zaczynam mieć obawy o ilość urządzeń WIFI pracujących w jednym miejscu (kwestie zdrowotne). Moje rozwiązanie ma tą przewagę że nie jest na stałe podłączone i uruchamia się tylko wtedy gdy jest potrzebne.
shimano73 wrote:
Sun May 13, 2018 1:52 pm
Czy ten sam sposób tylko w drugą stronę można by zrobić wyświetlacz temperatury z różnych czujników na jednym wyświetlaczu ?
Soft ten nie pozwala na odczyt stanów. Można tylko zmienić stan. Wykorzystuje do tego serwer kolegi @FRACZ.


Kolejną bolączką tego rozwiązania jest brak Autoryzacji i konieczność wykorzystania publicznych adresów. Muszę nad tym jeszcze popracować by wprowadzić Login i Hasło. Jeśli ktoś ma serwer SUPLA SCRIPTS postawiony na Raspberry to nie musi się tym przejmować.
Aktualnie zainstalowane na budowie: 7x SRW-01, 1x ROW-02, 1x SONOFF BASIC, SUPLA BUTTON V2.0.

Do zainstalowania: 2x SONOFF S20, 1x TH10/16, 1x YUNSHAN.
User avatar
Lucas
Posts: 233
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon May 14, 2018 7:24 am

@Duch__ świetny pomysł. Już kiedyś wspominałem o potrzebie takiego rozwiązania, m.in. do uruchamiania scen tutaj

Tylko mając wszystko oparte o clouda i nie posiadając własnego serwera Supla Scripts rozumiem, że Twoje rozwiązanie się nie sprawdzi?
tgaweda
Posts: 13
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:21 pm

Mon May 14, 2018 8:09 am

Duch__ wrote:
Sun May 13, 2018 4:57 pm
Kolejną bolączką tego rozwiązania jest brak Autoryzacji i konieczność wykorzystania publicznych adresów.
Możesz użyć adresu wymagającego autoryzacji i wywołać go dodając nazwę użytkownika:hasło@ przed supla.fracz.com

Code: Select all

https://username:password@supla.fracz.com/api/scenes/execute/xxxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx
Post Reply