Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed Dec 19, 2018 9:50 am

Yepestis wrote:
Tue Dec 18, 2018 4:35 pm
Czy wersja 2.2.3 działa z beta.supla.fracz.com

W konsoli otrzymuję odpowiedz:

Code: Select all

Ilosc nacisniec S1: 1
https://beta.supla.fracz.com/api/scenes/execute/c41543c0-5e21-41c2-a037-xxxxxxxxxxxx
curl https://beta.supla.fracz.com/api/scenes/execute/c41543c0-5e21-41c2-a037-xxxxxxxxxxxx -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiJjNTdlNTg2Yi03YjBmLTQ5YzItOTBhYS02OGI4MmZjYTM1OTMifSwiaXNzIjoixxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Blad polaczenia z HOSTEM
Ilosc nacisniec S1: 2
https://beta.supla.fracz.com/api/scenes/execute/465489a0-4b99-4305-b7bc-e859dbf67c16-xxxxxxxxxxxx
curl https://beta.supla.fracz.com/api/scenes/execute/465489a0-4b99-4305-b7bc-xxxxxxxxxxxx -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiIyZjNiNTE4YS02ZDc3LTQwM2YtYTk2Mi1lZmE0N2ZjODNlNGYifSwiaXNzIjoixxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Blad polaczenia z HOSTEM
PS. Może czegoś nie doczytałem, jaki port mam ustawić bo ustawiłem 80?
443
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed Dec 19, 2018 9:50 am

miko1282 wrote:
Tue Dec 18, 2018 4:48 pm
Dlaczego wyrzuca mi coś takiego ?

'class ESP8266WebServer' has no member named 'stop'
Masz zainstalowaną bibliotekę?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
miko1282
Posts: 371
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Wed Dec 19, 2018 12:03 pm

Mam wszystkie które powinny być, wcześniej mogłem wgrac, a teraz (ostatnio 2 miesiące temu wygrywałem) już wyrzuca błąd, co powinienem zrobić? Może jakiejś nie mam ?
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 20, 2018 9:38 pm

shimano73 wrote:
Fri May 18, 2018 7:29 pm
Dlatego ponieważ esp jest wybudzanie ze snu 😉 właśnie po przez reset , wykonuje program i znów zasypia .
Aby esp długo wytrzymał na bateri musi byś usypiany
To idealne rozwiązanie do skrzynki na listy. Oby tylko esp widział wifi :( z 3 piętra
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Yepestis
Posts: 168
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Thu Dec 20, 2018 10:24 pm

QLQ wrote:
Thu Dec 20, 2018 9:38 pm
To idealne rozwiązanie do skrzynki na listy. Oby tylko esp widział wifi :( z 3 piętra
O tym samym ostatnio myślałem, problem w tym że serwer na chwilę obecną tego nie obsłuży.
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 20, 2018 10:51 pm

Yepestis wrote:
Thu Dec 20, 2018 10:24 pm
QLQ wrote:
Thu Dec 20, 2018 9:38 pm
To idealne rozwiązanie do skrzynki na listy. Oby tylko esp widział wifi :( z 3 piętra
O tym samym ostatnio myślałem, problem w tym że serwer na chwilę obecną tego nie obsłuży.
Ale obsłuży następny moduł podpięty pod suplę... a ten skrypty Wojtka... i masz powiadomienie (nawet jeśli zapomnisz opuścić deskę :lol: )
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 761
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 20, 2018 11:19 pm

slawek wrote:
Thu Dec 20, 2018 10:51 pm
Yepestis wrote:
Thu Dec 20, 2018 10:24 pm
QLQ wrote:
Thu Dec 20, 2018 9:38 pm
To idealne rozwiązanie do skrzynki na listy. Oby tylko esp widział wifi :( z 3 piętra
O tym samym ostatnio myślałem, problem w tym że serwer na chwilę obecną tego nie obsłuży.


Ale obsłuży następny moduł podpięty pod suplę... a ten skrypty Wojtka... i masz powiadomienie (nawet jeśli zapomnisz opuścić deskę :lol: )
Weź mnie nie prowokuj bo zrobię spłuczkę na przekaźniku! 😂
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
tumi
Posts: 29
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:37 pm

Fri Dec 28, 2018 5:24 pm

Cześć

Niestety nie posiadam ESP01 ale mam nodemcu v3. Wgrałem do nodemcu oprogramowanie supla button v2 (uprzednio wyczyściłem blankiem i do kodu wkleiłem klucze, a na supla.fracz stworzyłem prostą scenę). Efekt jest taki że po podpięciu zasilania lub użyciu resetu widzę na ruterze połączenie z urządzeniem które po kilku sekundach jest zrywane. Nie bardzo wiem jak je "utrzymać" i uruchomić scenę. Jak z tym postępować?

Wgrałem to:

Code: Select all

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClientSecure.h>
#include <DoubleResetDetector.h> //Bilioteka by Stephen Denne

// Number of seconds after reset during which a 
// subseqent reset will be considered a double reset.
#define DRD_TIMEOUT 5

// RTC Memory Address for the DoubleResetDetector to use
#define DRD_ADDRESS 0

DoubleResetDetector drd(DRD_TIMEOUT, DRD_ADDRESS);

//********************************************************PARAMETRY KONFIGURACYJNE****************************************************************

const char* ssid = "Angela1";
const char* password = "orangezlodzieje";
const char* WiFi_hostname = "Supla_BUTTON_V2";

byte Adres_z_DHCP = 1;   //1 = DHCP, 0 = Statyczne_IP
IPAddress staticIP(10,0,0,222);
IPAddress gateway(10,0,0,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);

const char* host = "supla.fracz.com";
String url_1 = "/api/scenes/execute/https://supla.fracz.com/api/scenes/public/df4.......7f"; //Adres PUBLICZNY SCENY 1
String Klucz_dostepu_1 = "Authorization: Bearer eyJ0e......K5Y";

String url_2 = "/api/scenes/execute/curl https://supla.fracz.com/api/scenes/execute/d9........54"; //Adres PUBLICZNY SCENY 2
String Klucz_dostepu_2 = "Authorization: Bearer eyJ0e.........._NCK5Y";

const int httpsPort = 443; //Port serwera

const unsigned Czas_max_timeout = 10000; //Czas TIMEOUT szukania WIFI w milisekundach = 10 sekund      

const byte debug = 1; //1 = Włączone debugowanie, 0 = Wyłączone

//************************************************************************************************************************************************

byte supla_mode = 0;

void setup()
{
  if (debug == 1){
    Serial.begin(115200);
    Serial.println();
    Serial.println();
    Serial.println();
  }
  if (drd.detectDoubleReset()) {
    supla_mode = 2;
  } else {
    supla_mode = 1;
  }
  
  for (int i=0; i <= 1000; i++){
    delay(1);
    drd.loop();
    if (i == 500){
      WiFi.hostname(WiFi_hostname); 
      WiFi.begin(ssid, password);
      if (Adres_z_DHCP == 0){
        WiFi.config(staticIP, gateway, subnet);
      }
    }
  // Call the double reset detector loop method every so often,
  // so that it can recognise when the timeout expires.
  // You can also call drd.stop() when you wish to no longer
  // consider the next reset as a double reset.
  }
  drd.stop();
}

void loop()
{
  if (debug == 1){
    Serial.print("Supla mode = ");
    Serial.println(supla_mode);
  }
  
  for (unsigned timeout=0; timeout <= Czas_max_timeout; timeout++){
    if (WiFi.status() != WL_CONNECTED){
        delay(1);
    }    
    else
    {
      timeout = Czas_max_timeout;
      if (debug == 1){
        Serial.println("Polaczono z WIFI");
        Serial.print("MAC:");Serial.print(WiFi.macAddress()); 
        Serial.print("     IP:");Serial.print(WiFi.localIP());
        Serial.print("     M:");Serial.print(WiFi.subnetMask());
        Serial.print("     GW:");Serial.println(WiFi.gatewayIP());
      }
    }
  }
  if (WiFi.status() == WL_CONNECTED){
    WiFiClientSecure client;
    if (client.connect(host, httpsPort)) {
      if (debug == 1){
        Serial.print("Poloczono z ");
        Serial.println(host);
      }
      if (supla_mode == 1){
        client.println(String("GET ") + url_1 + " HTTP/1.1\r\n" +
        "Host: " + host + "\r\n" +
        "User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" +
        Klucz_dostepu_1 + "\r\n" +
        "Connection: close\r\n\r\n");
      }
      if (supla_mode == 2){
        client.println(String("GET ") + url_2 + " HTTP/1.1\r\n" +
        "Host: " + host + "\r\n" +
        "User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" +
        Klucz_dostepu_2 + "\r\n" +
        "Connection: close\r\n\r\n");
      }
    }
    if (debug == 1){
      Serial.println("Koniec polaczenia");
    }
  }
  WiFi.disconnect();
  if (debug == 1){
    Serial.print("Dobranoc");
  }
  ESP.deepSleep(0);
}

Duch__ temat przeniosłem do tego wątku :)
Rchudy
Posts: 47
Joined: Sun Dec 31, 2017 1:18 pm
Location: Madrid

Sat Dec 29, 2018 7:23 am

U mnie to samo tez na esp 1 i wemos d1-mini i od listopada nic sie w tym temacie nie ruszylo
PuteR
Posts: 535
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Jan 04, 2019 8:50 pm

_Duch czy ten soft będzie działał tylko na serwerze fracz?? próbuję to uruchomić na swoim i nie działa a jak wpisuje supla.fracz.com idzie bez problemu.
Post Reply