Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

User avatar
QLQ
Posts: 312
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jan 12, 2019 10:35 am

slawek wrote:
Sat Jan 12, 2019 9:46 am
ESP07 ma za mało pamięci - masz pewnie 512k...(niebieski moduł)
Jak masz ustawiony rozmiar w IDE?
Może wystarczy zmienić na 512?
Tak niebieski:
Clip_7.jpg
Clip_7.jpg (2.51 KiB) Viewed 168 times
Arduino IDE:
Clip_6.jpg
Clip_6.jpg (34.7 KiB) Viewed 168 times
User avatar
QLQ
Posts: 312
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jan 12, 2019 12:01 pm

Duch__ wrote:
Wed May 23, 2018 8:13 pm
...................

W linku URL ma się zaczynać od /api/scemes/execute/XXXXXXXXXX natomiast TOKEN od Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX. Oczywiście za XXX wstawiasz swoje cyfry i litery. Dane te uzyskasz z supla.fracz.com.
A bardziej dokładnie?
Mając wygenerowane::

curl https://supla.fracz.com/api/scenes/exec ... dcb17e3b52 -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiI5Y2FmYjJjNS0wMGNhLTQ1OGUtYTc2Yi0zZjBhNWUxY2JhNmYifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI6MTU0NzI5MTQwOSwibmJmIjoxNTQ3MjkxNDA5LCJleHAiOjE3MDQ5NzE0MDl9.YwkapdcGwj0IZg7Wxp4qCJRiE-LdHHdLCWwLUrmU_SA"

to czy URL wpisujemy to czy publiczne? Jeśli to to czy z "-X GET -m 10000 -H "

Token : Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiI5Y2FmYjJjNS0wMGNhLTQ1OGUtYTc2Yi0zZjBhNWUxY2JhNmYifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI6MTU0NzI5MTQwOSwibmJmIjoxNTQ3MjkxNDA5LCJleHAiOjE3MDQ5NzE0MDl9.YwkapdcGwj0IZg7Wxp4qCJRiE-LdHHdLCWwLUrmU_SA
Clip_8.jpg
Clip_8.jpg (12.42 KiB) Viewed 148 times
Dla Was to jest oczywiste a ja już nie mam nerwów :evil:
User avatar
wojtas567
Posts: 1258
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Jan 12, 2019 12:47 pm

Wpisujesz dane z autoryzacyjnego adresu w takiej konfiguracji:
/api/scenes/execute/e86jhhgyeef-84f8-448b-8153-918kuh7768668c5

Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QlihouoUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiI3MjQ0NjI1Yy1jY2ZhLTRlODktOGE3Yi1mZTgxMWUyYTNjMzcifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI5OTY2OCwibmJmIjoxNjhhjhhjhk5NjY4LCJleHAiOjE3MDA1Nzk2Njh9.ZW-pqNzH8h9vZWVBhXUrDYLsEWwJmhdqcIwP4eyu4vo
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 312
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jan 12, 2019 1:08 pm

wojtas567 wrote:
Sat Jan 12, 2019 12:47 pm
Wpisujesz dane z autoryzacyjnego adresu w takiej konfiguracji:
/api/scenes/execute/e86jhhgyeef-84f8-448b-8153-918kuh7768668c5

Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QlihouoUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiI3MjQ0NjI1Yy1jY2ZhLTRlODktOGE3Yi1mZTgxMWUyYTNjMzcifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI5OTY2OCwibmJmIjoxNjhhjhhjhk5NjY4LCJleHAiOjE3MDA1Nzk2Njh9.ZW-pqNzH8h9vZWVBhXUrDYLsEWwJmhdqcIwP4eyu4vo
no to nie wiem co robię nie tak w button v2.1 by Duch bo dostaję w terminalu:

Code: Select all

Polaczono z WIFI
MAC:CC:50:E3:xxxxx     IP:192.168.1.19     M:255.255.255.0     GW:192.168.1.1

nacisnieto przycisk 1 razy
HTTP/1.1 401 Unauthorized
z tego autoryzacyjnego cURL (NIE publicznego):

Code: Select all

curl https://supla.fracz.com/api/scenes/execute/36a70040-1b82-489a-90f0-1478e91b24b0 -X GET -m 
10000 -H "Authorization: Bearer 
eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiJlYTQ3NzUyMi1kMDExLTRkOTktOTlmYS02Z
jM4ZWNkNGYwNGEifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI6MTU0NzI5NjkxNiwibmJmIjo
xNTQ3Mjk2OTE2LCJleHAiOjE3MDQ5NzY5MTZ9.JTnw-RzvpdbyVc6TYbDbruiJmyUaE396y29il67E6TQ"
/api/scenes/execute/36a70040-1b82-489a-90f0-1478e91b24b0

Authorization: Bearer
eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiJlYTQ3NzUyMi1kMDExLTRkOTktOTlmYS02Z
jM4ZWNkNGYwNGEifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI6MTU0NzI5NjkxNiwibmJmIjo
xNTQ3Mjk2OTE2LCJleHAiOjE3MDQ5NzY5MTZ9.JTnw-RzvpdbyVc6TYbDbruiJmyUaE396y29il67E6TQ

i niedziała ! WTF?
User avatar
QLQ
Posts: 312
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jan 12, 2019 1:55 pm

No to już wiem czemu. Taka pierdoła a krwi mi napsuła - piszę dla potomnych. Kopiując " kopiuj cURL...." kopiowałem to sobie do notatnika.
Dopiero w wersji 2.2.1 w terminalu odkryłem (dzięki że kolega @Duch dał podgląd jak ESP przesyła to do skryptów @Fracz)

efekt kolejnego kopiowania z notatnika do panelu Button:
Clip.jpg
Clip.jpg (33.25 KiB) Viewed 119 times
taka pierdułka a normalnie jestem zagotowany
Yepestis
Posts: 56
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Sat Jan 12, 2019 2:00 pm

QLQ wrote:
Sat Jan 12, 2019 1:08 pm
i niedziała ! WTF?
Właśnie wklepałem twoje dane i:

Code: Select all

 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x4010f000, len 1384, room 16 
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
vbb28d4a3
~ld
Startup
Laczenie z WIFI
Polaczono z WIFI
MAC:CC:50:E3:AA:AA:AA     IP:192.168.254.103     M:255.255.255.0     GW:192.168.254.254
nacisnieto przycisk 1 razy
Wykonano scene
suplaButton.jpg
suplaButton.jpg (70.51 KiB) Viewed 118 times
Edit
Widzę że problem znaleziony. Ale jak kopiowałem z forum to dobrze się wkleiło.
User avatar
QLQ
Posts: 312
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jan 12, 2019 6:31 pm

W końcu zrobiłem to co chciałem.
Wgrałem : download/file.php?id=2538 do ESP07. Zależało mi na tym sofcie z uwagi na to że układ "idzie spać' i nie zjada baterii a ESP ma pigtail na zewnętrzną antenę co daje mi przewagę z odległością do skrzynki z 3piętra plus żelbeton.

Oczywiście niie obyło się bez "ale": posprawdzałem cURL- powpisywałem prawidłowe, sprawdzone działajace na v2.2.1 lecz po wgraniu wersji bytton 2.0 z tymi cURL esp07 łączył się z siecią WiFi, z supla.fracz.com ale nie wykonywał scen. Było tylko :

Supla mode = 2
Polaczono z WIFI
MAC:5C:xxxxxxxxxx IP:192.168.1.19 M:255.255.255.0 GW:192.168.1.1
Poloczono z supla.fracz.com
Koniec polaczenia
Dobranoc


Dopiero po porównaniu części kodu z ver 2.2.1
i dopisaniu jak poniżej zaczęło to hulać:
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (22.22 KiB) Viewed 88 times
Supla mode = 1
Polaczono z WIFI
MAC:5C:CXXXXXX IP:192.168.1.19 M:255.255.255.0 GW:192.168.1.1
Poloczono z supla.fracz.com
Wykonano scene
Koniec polaczenia



Od czasu powstania tego softu trochę minęło tym bardziej że w jego kodzie opis do linków brzmi "// ADRES PUBLICZNY SCENY ". Wersję @Fracza skryptów się zmieniły chyba od tego czasu i być może tu leżał problem. Nie wiem to pytanie do Was.

załączam też zmodyfikowany kod. Działa na WeMos D1 mini i ESP - 07 (niebieski modół) może komuś się przyda:
SLEEP_Button_2.0.A.rar
(1.92 KiB) Downloaded 7 times
Post Reply