Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 723
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 15, 2019 9:13 pm

Duch__ czy mógłbyś pomóc, próbuję uruchomić supla button dla jednej sceny na nodemcu lub wemos d1 mini i nic mi nie wychodzi ustawiam wszystko jak tu wyczytałem ale nie działa, moduł wogóle nie chce się połączyć z siecią. Dane są poprawne bo na innym sofcie się łączy chociaż tam też nie chce mi wykonać sceny.

Kod: Zaznacz cały

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClientSecure.h>

//********************************************************PARAMETRY KONFIGURACYJNE****************************************************************

const char* ssid = "xxxx";
const char* password = "xxxx";
const char* WiFi_hostname = "Supla_BUTTON_JEDNA_SCENA";

byte Adres_z_DHCP = 0;   //1 = DHCP, 0 = Statyczne_IP
IPAddress staticIP(192,168,1,100);
IPAddress gateway(192,168,1,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);

const char* host = "xxxxx.noip.pl";
String url = "/direct/4/xxxxxxxx/toggle"; //Adres PUBLICZNY SCENY 1

const int httpsPort = 443; //Port serwera    
byte button = 0;

#define GPIO         0    //Na którym porcie jest przycisk
#define Moc_nadawcza 20.5 //Możliwość ustawienia w zakresie od 0 do 20.5
    


//************************************************************************************************************************************************

void setup()
{
    Serial.begin(115200);
    Serial.println();
    Serial.println();
    Serial.println();
}

void loop()
{
  if (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
    Serial.println("Brak polaczenia z WIFI");
    WiFi_up();
  } 


  button = digitalRead(GPIO);
  if (button == 0 ){
      button = 1;
      if (WiFi.status() == WL_CONNECTED){
      WiFiClientSecure client;
      if (client.connect(host, httpsPort)) {
        Serial.print("Poloczono z ");
        Serial.println(host);
       client.print(String("GET ") + url + " HTTP/1.1\r\n" +
"Host: " + host + "\r\n" +
"User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" +
"Connection: close\r\n\r\n");
      }
    }
    Serial.println("Koniec polaczenia");
  }
}


void WiFi_up(){
  WiFi.setOutputPower(Moc_nadawcza);
  WiFi.disconnect();
  delay(200);

  Serial.print("Moc nadawcza: ");
  Serial.println(Moc_nadawcza);
  Serial.print("SSID: ");
  Serial.println(ssid);
  Serial.print("PASSWORD: ");
  Serial.println(password);
  WiFi.mode(WIFI_STA);
  WiFi.begin(ssid, password);
  if (Adres_z_DHCP == 0){
    Serial.print("");
    Serial.println("Uruchamiam statycze IP");
    WiFi.config(staticIP, gateway, subnet);
  }
  if (Adres_z_DHCP == 1){
    Serial.print("");
    Serial.println("Uruchamiam DHCP");
  }
  Serial.print("Laczenie z WIFI");
  while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
    delay(500);
    Serial.print(".");
  }
  Serial.println(" ");
  Serial.print("localIP: ");
  Serial.println(WiFi.localIP());
  Serial.print("subnetMask: ");
  Serial.println(WiFi.subnetMask());
  Serial.print("gatewayIP: ");
  Serial.println(WiFi.gatewayIP());  
}
serwer własny postawiony na malinie. Czy mógłbyś pomóc w czym jest problem.

P. S czy komuś kto ma własny serwer na malinie to działa? Ja nie mogę podołać ani tym ani z softami kolegi elyama, a wcześniej jak używałem publicznych serwerów nie miałem problemu.
Rchudy
Posty: 48
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

wt lut 19, 2019 9:51 pm

Mi nie uruchamialy sie linki ani na D1 mini ni na ESP01 a dzis pogrzebalem w kodzie pozmienialem namieszalem i mam na esp-01 : dla jednej sceny z reserem y deepslepem, y dobble reset 2 sceny z deepslepem .-sprubuje przerobic na gpio 2 (nie idzie mi jeszcze programowanie tak jak bym chcial ale sprubuje)..Pokompinuje potestuje i wrzuce jak bedzie dzialac.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob mar 30, 2019 9:58 pm

@Duch_ chcę do programu gdzie mam termometry i przekaźniki dołożyć 2 linki bezpośrednie każdy pod oddzielny przycisk. Linki chcę wprowadzić bezpośrednio w kod programu. Pomożesz?? :D Jakoś mi nie wychodzi.
Albert
Posty: 53
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt cze 07, 2019 8:30 pm

Czy ten projekt jeszcze żyje? Używacie supla buttonów? Zacząłem realizować button'a, ale stanąłem na etapie - po wgraniu kodu przez arduino ide do ESP-01. A widzę, że tu temat ucichł..:)
Albert
Posty: 53
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt cze 14, 2019 6:09 pm

Chciałem wyedytować kilka linijek na dole (wg zaleceń) i wywala mi taki błąd i nie wiem co z tym zrobic?
błąd
błąd
błąd arduino.jpg (338.92 KiB) Przejrzano 1081 razy
elmaya
Posty: 653
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn cze 17, 2019 11:36 am

string adr_url not defined
ad on top your link data

Kod: Zaznacz cały

String adr_url = "/direct/4/xxxxxxxx/toggle"; //Adres PUBLICZNY SCENY 
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

pt lip 12, 2019 11:53 am

Z supla button nie miałem nigdy doczynienia więc może pytam o banały..

W jakie najmniejsze ESP da się go wgrać (i czy długo na zasilaniu bateryjnym wytrzyma?)
Mam w głowie taki pomysł aby w skrzynce na listy rozwarcie kontaktronu na tą sekunde-dwie (otwarcie skrzynki) wykonało daną akcje/scene/link.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lip 12, 2019 10:10 pm

Pawele pisze:
pt lip 12, 2019 11:53 am
Z supla button nie miałem nigdy doczynienia więc może pytam o banały..

W jakie najmniejsze ESP da się go wgrać (i czy długo na zasilaniu bateryjnym wytrzyma?)
Mam w głowie taki pomysł aby w skrzynce na listy rozwarcie kontaktronu na tą sekunde-dwie (otwarcie skrzynki) wykonało daną akcje/scene/link.
ESP-01 ?
miko1282
Posty: 417
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz lip 14, 2019 9:08 pm

Pawele pisze:
pt lip 12, 2019 11:53 am
Z supla button nie miałem nigdy doczynienia więc może pytam o banały..

W jakie najmniejsze ESP da się go wgrać (i czy długo na zasilaniu bateryjnym wytrzyma?)
Mam w głowie taki pomysł aby w skrzynce na listy rozwarcie kontaktronu na tą sekunde-dwie (otwarcie skrzynki) wykonało daną akcje/scene/link.
Chyba łatwiej aby to było zwarcie ? (w większości przypadków) więc wtedy kontaktron NC
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

czw sie 08, 2019 7:27 am

Zakupiłem więc ESP-01, nigdy nie używałem Arduino IDE, robię według poradnika viewtopic.php?f=23&t=3559 ale od razu mam błąd "WiFiClientSecure.h: No such file or directory" miałem tak też z "ESP8266wifi.h" ale znalazłem .zip i pobrałem.

Natomiast WiFiClientSecure.h nigdzie nie mogę znaleźć ;/
ODPOWIEDZ