Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

czw sty 16, 2020 6:07 pm

Czy coś się zmieniło z instrukcji w 1 wątku? Próbuję i nie działa.. Zrobiłem wg. poradnika viewtopic.php?f=23&t=3559 płytka NodeMCU 1.0 - tak ustawiłem - wszystko się wrzuciło na płytkę (przynajmniej przy wgrywaniu błędów nie było) Ustawiłem Wifi (DHCP włączyłem), sceny również (chciałem przestestować więc 1 i 2 to te same linki). Świeci się czerwona na ESP, po użyciu buttonu coś niby mignie niebieska - ale scena się nie wykonuje. Gdzie może być przyczyna? Jak to sprawdzić?
szabel99
Posty: 59
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 10:30 am

pt sty 17, 2020 7:29 am

Kolego mi od dwóch dni przestały działać 2 szt. Supla Button, więc może w tym problem. Od samego początku wszystko działało wyśmienicie, a teraz przestało działać. Skoro 2 szt. przestały działać w tym samym momencie to wina pewnie leży gdzieś po stronie skryptów/serwera itd. Sam aktualnie nie wiem co mam zrobić żeby zaczęło działać.
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pt sty 17, 2020 2:12 pm

Jest wersja 3.0, wszystko śmiga
viewtopic.php?f=24&t=5873
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

pt sty 17, 2020 3:28 pm

szym3k pisze:
pt sty 17, 2020 2:12 pm
Jest wersja 3.0, wszystko śmiga
viewtopic.php?f=24&t=5873
A jak to ugryźć w przypadku ESP 01? Tutaj wydaje się wszystko proste - 1 przycisk 2 funkcje. A tam jest już taka mnogość, że niezbyt to rozumiem.. Potrzebuję w zasadzie jedną akcje (kontaktron w skrzynce na listy)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz sty 19, 2020 10:49 am

szabel99 pisze:
pt sty 17, 2020 7:29 am
Kolego mi od dwóch dni przestały działać 2 szt. Supla Button
Należy dodać jedną linijkę kodu i wersja menadżer płytek ESP musi być minimum 2.5.2

Kod: Zaznacz cały

    client.setInsecure();
pod koniec szkicu:

Kod: Zaznacz cały

   ...
    WiFiClientSecure client;
    client.setInsecure();
    if (client.connect(ehost.c_str(), intport)) {
      client.println(String("GET ") + eurl.c_str() + " HTTP/1.1\r\n" +
      ...
Pozdrawiam
Wojtek
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

pn sty 20, 2020 11:06 am

wojtas567 pisze:
ndz sty 19, 2020 10:49 am
szabel99 pisze:
pt sty 17, 2020 7:29 am
Kolego mi od dwóch dni przestały działać 2 szt. Supla Button
Należy dodać jedną linijkę kodu i wersja menadżer płytek ESP musi być minimum 2.5.2

Kod: Zaznacz cały

    client.setInsecure();
pod koniec szkicu:

Kod: Zaznacz cały

   ...
    WiFiClientSecure client;
    client.setInsecure();
    if (client.connect(ehost.c_str(), intport)) {
      client.println(String("GET ") + eurl.c_str() + " HTTP/1.1\r\n" +
      ...
Gdzie dokładnie dodać "client.setInsecure();"? Dodałałem tuż pod #include bibliotek (przed też próbowałem). A ten dłuższy kod wpisałem na samym dole. I tam zwraca pod koniec właśnie jest błąd "'client' does not name a type" w linijce " client.setInsecure();"
szabel99
Posty: 59
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 10:30 am

pn sty 20, 2020 1:38 pm

Podpowiedź Wojtka działa. WIELKIE dzięki :) Trzeba odszukać w kodzie to WiFiClientSecure client; i pod tym wkleić to client.setInsecure(); U mnie przetestowane i jest ok. Zabieram się za drugi przycisk :)
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn sty 20, 2020 2:38 pm

Zamiast odrazu isc w Button 3.0 :?:
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
szabel99
Posty: 59
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 10:30 am

pn sty 20, 2020 3:00 pm

Myślałem o tym ale jak dla mnie wersja z jednym przyciskiem jest ok. Przy button v 3.0 musiałbym przerabiać instalację....o ile dobrze zrozumiałem Twój opis. Chwała Ci za wszystkie stworzone "buttony" :)
ODPOWIEDZ