Page 4 of 25

Re: Supla Button 2.0

Posted: Wed May 23, 2018 6:43 pm
by wojtas567
Jakoś specjalnie trzeba ustawić arduino?
Bo po uruchomieniu nie ma wifi.

Re: Supla Button 2.0

Posted: Wed May 23, 2018 6:54 pm
by Duch__
A wszedłeś w tryb konfiguracji i zaprogramowałeś swoje wifi?

Re: Supla Button 2.0

Posted: Wed May 23, 2018 7:15 pm
by wojtas567
Myślałem że będzie od razu rozgłaszało się wifi jak jest w supli, ale mimo wielu prób nie udało mi się wstrzelić :(

Re: Supla Button 2.0

Posted: Wed May 23, 2018 8:13 pm
by Duch__
Testy robiłem na nodemcu. Uruchamiasz moduł. Dioda LED podłączona pod gpio 2 miga szybko. Czekasz z 3 sekundy. Naciskasz przycisk podłączony pod gpio0 10 razy. Naciskanie musi być zrealizowane w następujący sposób: przycisk wciśniety od 100-500ms traktowany jest jako jedno wciśnięcie. Po 10 razach procesor sprawdza ile razy był wciśniety przycisk. Dioda led na module podłączona pod gpio 2 zacznie pulsować powoli co będzie oznaczało wejście w tryb konfiguracji. Moduł wystawi sieć o nazwie Supla Button. Dla nauki obsługi proponuję wykorzystać dowolny terminal RS np. wbudowany w Arduino IDE. Transmisja 115200bps. Procesor wysyła tam trochę danych po każdej akcji / reakcji na przycisk / połączeniu z serwerem.

Dane wprowadzasz w sposób przedstawiony na screen-ie:
format zapisu.png
format zapisu.png (9.45 KiB) Viewed 1416 times
W linku URL ma się zaczynać od /api/scemes/execute/XXXXXXXXXX natomiast TOKEN od Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX. Oczywiście za XXX wstawiasz swoje cyfry i litery. Dane te uzyskasz z supla.fracz.com.

Re: Supla Button 2.0

Posted: Thu May 24, 2018 12:03 am
by cdxa
Chyba znalazłem problem z "wstrzeleniem" się w tryb konfiguracji. W momencie kiedy eeprom jest skasowany (zawartość to 0xFF), np poprzez ładowanie całego flasha, lub ESP jest nowy, dochodzi do próby połączenia z do sieci o SSID składającej się z 32 znaków 0xff, co tak skutecznie spowalnia działanie programu że zaburza liczenie przycisków. Dorobiłem sprawdzanie czy dane w eeprom w adresie 0 i 32 są wartościami 0xff, jezeli tak jest to automatycznie startuje tryb konfiguracji 1, czyli start AP. Dodałem też potwierdzenie wykonania sceny po faktycznym odebraniu OK z serwera, można to jeszcze dopracować, bo teraz każda odpowiedz serwera jest traktowana jako OK, nawet przy błednych kluczach, przy pustych jest "Bad request" i komunikat o błędzie.
Przydało by się też dorobić ładowanie do formularza danych z eeprom, bo zmiana jednej sceny kończy się tym że trzeba wpisywać wszystko od początku, na sztywno dodałem jedynie adres serwera i port w formularzu. W wolnej chwili spojrzę na to, na dziś wystarczy.
Duch__, mam nadzieje że nie masz mi za złe że trochę to przerobiłem.

Re: Supla Button 2.0

Posted: Thu May 24, 2018 4:26 am
by Duch__
cdxa wrote:
Thu May 24, 2018 12:03 am
Chyba znalazłem problem z "wstrzeleniem" się w tryb konfiguracji. W momencie kiedy eeprom jest skasowany (zawartość to 0xFF), np poprzez ładowanie całego flasha, lub ESP jest nowy, dochodzi do próby połączenia z do sieci o SSID składającej się z 32 znaków 0xff, co tak skutecznie spowalnia działanie programu że zaburza liczenie przycisków. Dorobiłem sprawdzanie czy dane w eeprom w adresie 0 i 32 są wartościami 0xff, jezeli tak jest to automatycznie startuje tryb konfiguracji 1, czyli start AP. Dodałem też [...]
Co nie wyjdzie w becie wyjdzie w produkcji jak napisał FRACZ w jednym z innych tematów :lol:
cdxa wrote:
Thu May 24, 2018 12:03 am
Duch__, mam nadzieje że nie masz mi za złe że trochę to przerobiłem.
Po to jest forum by się dzielić rozwiązaniami. Przyznam szczerze że temat opracowywałem po godzinach, po pracy i nie miałem czasu wszystkiego szczegółowo sprawdzić. Nie mam nic przeciwko by były wprowadzane kolejne funkcjonalności. Ważne jest by były dostępne źródła kodu dla każdego, by każdy mógł sobie przerobić pod siebie, pod warunkiem że podzieli się wprowadzonymi funkcjonalnościami. Trzeba by tylko zmienić nazwę tego modułu, gdyż pierwotnie temat dotyczył modułu zasilanego bateryjnie. Może "SUPLA WALL BUTTON"?

Re: Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Posted: Thu May 24, 2018 6:07 am
by PuteR
Sory, za pewnie głupie pytanie ale jak tego używać?? Można to wgrać na sonoffa jak każdy inny soft czy trzeba dokonywać jakichś przeróbek hardwerowych??

Re: Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Posted: Thu May 24, 2018 6:14 am
by Duch__
To wgrywasz np do nodemcu. Podpinasz zewnetrzny przycisk i sterujesz scenami.

Re: Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Posted: Thu May 24, 2018 6:33 am
by PuteR
Duch__ wrote:
Thu May 24, 2018 6:14 am
To wgrywasz np do nodemcu. Podpinasz zewnetrzny przycisk i sterujesz scenami.
niestety nie posiadam żadnego modułu nodemcu, rozumiem że wersji na sonoffa na razie nie ma.

Re: Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Posted: Thu May 24, 2018 6:39 am
by MMarcin
Gdyby można było podłączyć do każdej sceny osobny przycisk było by to bardziej uniwersalne. Ciężko zapamiętać żeby np. włączyć w kuchni światło trzeba naciskać 7 razy itp.