SUPLA Events - "zdarzenia"

superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

śr lip 31, 2019 6:52 am

Udało mi się uruchomić serwer SUPLA, dzięki za podpowiedzi (port blokowała JAVA).
Teraz znowu zabieram się za zdarzenia, może tym razem wyjdzie ;)

Takie pytanie, próbuję zrobić warunek (jeżeli drzwi będą zamknięte (id3), to ma się włączyć przekaźnik (id4), jeżeli drzwi będą otwarte, to przekaźnik ma się wyłączyć). W events wpisałem

Kod: Zaznacz cały

 - condition: not state(3).hi
 webhooks: http://192.168.1.45/api/scenes/execute/f3522c65-e205-4f7b-9353-d0683c0fe59f 
w scripts mam mam scenę do wykonania, do której odnosi się events z warunkiem

Kod: Zaznacz cały

{{not state(3).hi}}
Czy te warunki, które podałem są prawidłowe?
Czy jeszcze muszę coś zrobić żeby SUPLA stale mi monitorowała stan drzwi i w zależności od tego sterowała przekaźnikiem?
Czy jeżeli warunek nie będzie spełniony, to przekaźnik się rozłączy?

Dziękuję za pomoc.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr lip 31, 2019 9:56 am

Po pierwsze to daj link z clouda a nie ze sceny utworzonej w supla scripts. Jak mamy linki na cloudzie to nie ma sensu tu scena.
Robisz dwa warunki:
1- jeżeli drzwi są otwarte to wyłączasz przekaźnik i podajesz link z cloda wyłączający przekaźnik
2 - jeżeli drzwi są zamknięte to włączasz przekaźnik i podajesz link z clouda włączający przekaźnik

Mniej więcej coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

 - condition: not state(3).hi
 webhooks: http://192.168.1.45/direct/727/ThYbTGW5NBNMZe/turn-on

 - condition: state(3).hi
 webhooks: http://192.168.1.45/direct/727/ThYbTGW5NBNMZe/turn-off
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

śr lip 31, 2019 1:26 pm

Coś nie chce mi się to zdarzenie wykonywać (przekaźnik się nie włącza), w celu sprawdzenia czy poprawnie działaja zdarzenia zmieniłem events na (żeby mieć pewność spełnienia warunku):

Kod: Zaznacz cały

  - condition: not state(3).hi # when the gate channel with ID 666 is opened
    webhooks: http://192.168.1.45/direct/2/RYimzMWMGYEDNmZh/turn-on

  - condition: state(3).hi #
    webhooks: http://192.168.1.45/direct/2/RYimzMWMGYEDNmZh/turn-on
po wydaniu polecenia

Kod: Zaznacz cały

docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch
przekaźnik się nie włącza.
Kiedy odpalam link

Kod: Zaznacz cały

http://192.168.1.45/direct/2/RYimzMWMGYEDNmZh/turn-on
przez przeglądarkę, to przekaźnik się włącza.

Taki jest log z SUPLI:

Kod: Zaznacz cały

[2019-07-31 13:45:03] console.ERROR: Error thrown while running command "supla:unofficial:simulate-events". Message: "The process "sleep 58 && /usr/local/bin/php /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Command/../../../bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch" exceeded the timeout of 60 seconds." {"error":"[object] (Symfony\\Component\\Process\\Exception\\ProcessTimedOutException(code: 0): The process \"sleep 58 && /usr/local/bin/php /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Command/../../../bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch\" exceeded the timeout of 60 seconds. at /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/Process/Process.php:1335)","command":"supla:unofficial:simulate-events","message":"The process \"sleep 58 && /usr/local/bin/php /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Command/../../../bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch\" exceeded the timeout of 60 seconds."} []
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt sie 02, 2019 7:17 am

Fracz, czy jest możliwość wykonania kilku linków w odstępie czasowym np. co 2s?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt sie 02, 2019 9:26 am

Zrób sobie w katalogu web plik odstep.php:

Kod: Zaznacz cały

<?php
file_get_contents('http://link1.pl');
sleep(2);
file_get_contents('http://link2.pl');
sleep(2);
file_get_contents('http://link3.pl');
A w hooku podaj https://twojcloud.pl/odstep.php
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob sie 03, 2019 7:59 am

Hej. Dzięki fracz za ze 3 linki co 2s. świetnie to wymyśliłeś, ale mam problem z serwerem bo praktycznie codziennie lub co 2 dni całkowicie się wiesza. Moduły są rozłączone, apka nie łączy się i moduły migają, czyli są niepołączone. Kilka dni temu przywróciłem kopię zapasową z przez events i wszystko ładnie chodziło. Wczoraj wieczorem zrobiłem od nowa events i dziś już nic nie działa. Przy okazji mam cały ogród oświetlony, bo harmonogram załączył ale już nie wyłączył światła. Czy ktoś miał podobny problem z events? Nie mam już pomysłów.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw wrz 26, 2019 8:48 pm

Pytanko. Jak wyłączyć/ usunąć events? Mam obciązenie pamięci Swap jak na scr. Czyli 100%. Chcę sprawdzic czy bez events bedzie tak samo. Mam wrazenie, ze to właśnie przuczyną jest events.
Załączniki
Screenshot_20190924-140857_RasPi Check.jpg
Screenshot_20190924-140857_RasPi Check.jpg (485.64 KiB) Przejrzano 697 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt wrz 27, 2019 4:35 am

Bardzo wątpię. Masz mało ramu (1GB) i bardzo mało swapa (100MB). To raczej normalne że Linux sobie go zajął w całości i nie powinno Cię to martwić jesli wszystko działa stabilnie.

Żeby wyłączyć eventy, po prostu usuń wpis z crontaba który je uruchamia.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 27, 2019 5:56 pm

Swap trochę mały.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt wrz 27, 2019 6:10 pm

Scr zrobiony u kolegi tylko z cloudem. Ja mam jeszcze scripts.
Załączniki
IMG-20190926-WA0031.jpg
IMG-20190926-WA0031.jpg (101.46 KiB) Przejrzano 628 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”