SUPLA Events - "zdarzenia"

superprzemo
Posts: 46
Joined: Thu May 09, 2019 6:52 am

Wed Jul 31, 2019 6:52 am

Udało mi się uruchomić serwer SUPLA, dzięki za podpowiedzi (port blokowała JAVA).
Teraz znowu zabieram się za zdarzenia, może tym razem wyjdzie ;)

Takie pytanie, próbuję zrobić warunek (jeżeli drzwi będą zamknięte (id3), to ma się włączyć przekaźnik (id4), jeżeli drzwi będą otwarte, to przekaźnik ma się wyłączyć). W events wpisałem

Code: Select all

 - condition: not state(3).hi
 webhooks: http://192.168.1.45/api/scenes/execute/f3522c65-e205-4f7b-9353-d0683c0fe59f 
w scripts mam mam scenę do wykonania, do której odnosi się events z warunkiem

Code: Select all

{{not state(3).hi}}
Czy te warunki, które podałem są prawidłowe?
Czy jeszcze muszę coś zrobić żeby SUPLA stale mi monitorowała stan drzwi i w zależności od tego sterowała przekaźnikiem?
Czy jeżeli warunek nie będzie spełniony, to przekaźnik się rozłączy?

Dziękuję za pomoc.
cino111
Posts: 549
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jul 31, 2019 9:56 am

Po pierwsze to daj link z clouda a nie ze sceny utworzonej w supla scripts. Jak mamy linki na cloudzie to nie ma sensu tu scena.
Robisz dwa warunki:
1- jeżeli drzwi są otwarte to wyłączasz przekaźnik i podajesz link z cloda wyłączający przekaźnik
2 - jeżeli drzwi są zamknięte to włączasz przekaźnik i podajesz link z clouda włączający przekaźnik

Mniej więcej coś takiego:

Code: Select all

 - condition: not state(3).hi
 webhooks: http://192.168.1.45/direct/727/ThYbTGW5NBNMZe/turn-on

 - condition: state(3).hi
 webhooks: http://192.168.1.45/direct/727/ThYbTGW5NBNMZe/turn-off
superprzemo
Posts: 46
Joined: Thu May 09, 2019 6:52 am

Wed Jul 31, 2019 1:26 pm

Coś nie chce mi się to zdarzenie wykonywać (przekaźnik się nie włącza), w celu sprawdzenia czy poprawnie działaja zdarzenia zmieniłem events na (żeby mieć pewność spełnienia warunku):

Code: Select all

  - condition: not state(3).hi # when the gate channel with ID 666 is opened
    webhooks: http://192.168.1.45/direct/2/RYimzMWMGYEDNmZh/turn-on

  - condition: state(3).hi #
    webhooks: http://192.168.1.45/direct/2/RYimzMWMGYEDNmZh/turn-on
po wydaniu polecenia

Code: Select all

docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch
przekaźnik się nie włącza.
Kiedy odpalam link

Code: Select all

http://192.168.1.45/direct/2/RYimzMWMGYEDNmZh/turn-on
przez przeglądarkę, to przekaźnik się włącza.

Taki jest log z SUPLI:

Code: Select all

[2019-07-31 13:45:03] console.ERROR: Error thrown while running command "supla:unofficial:simulate-events". Message: "The process "sleep 58 && /usr/local/bin/php /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Command/../../../bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch" exceeded the timeout of 60 seconds." {"error":"[object] (Symfony\\Component\\Process\\Exception\\ProcessTimedOutException(code: 0): The process \"sleep 58 && /usr/local/bin/php /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Command/../../../bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch\" exceeded the timeout of 60 seconds. at /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/Process/Process.php:1335)","command":"supla:unofficial:simulate-events","message":"The process \"sleep 58 && /usr/local/bin/php /var/www/cloud/src/SuplaBundle/Command/../../../bin/console supla:unofficial:simulate-events --dispatch\" exceeded the timeout of 60 seconds."} []
cino111
Posts: 549
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Aug 02, 2019 7:17 am

Fracz, czy jest możliwość wykonania kilku linków w odstępie czasowym np. co 2s?
User avatar
fracz
Posts: 1527
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Aug 02, 2019 9:26 am

Zrób sobie w katalogu web plik odstep.php:

Code: Select all

<?php
file_get_contents('http://link1.pl');
sleep(2);
file_get_contents('http://link2.pl');
sleep(2);
file_get_contents('http://link3.pl');
A w hooku podaj https://twojcloud.pl/odstep.php
cino111
Posts: 549
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Aug 03, 2019 7:59 am

Hej. Dzięki fracz za ze 3 linki co 2s. świetnie to wymyśliłeś, ale mam problem z serwerem bo praktycznie codziennie lub co 2 dni całkowicie się wiesza. Moduły są rozłączone, apka nie łączy się i moduły migają, czyli są niepołączone. Kilka dni temu przywróciłem kopię zapasową z przez events i wszystko ładnie chodziło. Wczoraj wieczorem zrobiłem od nowa events i dziś już nic nie działa. Przy okazji mam cały ogród oświetlony, bo harmonogram załączył ale już nie wyłączył światła. Czy ktoś miał podobny problem z events? Nie mam już pomysłów.
Post Reply