SUPLA Events - "zdarzenia"

User avatar
fracz
Posts: 1563
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Sep 28, 2019 7:37 am

To na prawdę zależy od bardzo wielu czynników. Coś nie działa, że drążysz temat, czy po prostu masz aplikację do cool statystyk i Cię intryguje?

Bo jak to drugie to daj sobie spokój.

If it's not broken, don't fix it.
Kaowiec
Posts: 52
Joined: Wed Jul 26, 2017 8:15 am
Location: Czernichów

Sat Sep 28, 2019 10:17 pm

@cino111 ma identyczny problem jak miałem ja kilka miesięcy temu przy wprowadzaniu Cloud 2.3.
Serwer zawieszał się notorycznie czasem po 10 sekundach, czasem po kilku godzinach...
Po trzech tygodniach róznych zabiegów i porób rozwiązania problemu przez Wojtka (@fracz) się poddałem i wróciłem do Supla Cloud 2.2.0 (w tej wersji nie zawiesił mi się nidgy!)
cino111
Posts: 628
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 29, 2019 6:04 am

fracz wrote:
Sat Sep 28, 2019 7:37 am
To na prawdę zależy od bardzo wielu czynników. Coś nie działa, że drążysz temat, czy po prostu masz aplikację do cool statystyk i Cię intryguje?

Bo jak to drugie to daj sobie spokój.

If it's not broken, don't fix it.
Potrafi mi sie zawiesić raz na jakieś 2 tygodnie.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Sep 29, 2019 8:42 am

Warto ustalić co jest przyczyną. Serwery produkcyjne mają uptime liczony w miesiącach.
User avatar
fracz
Posts: 1563
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Sep 29, 2019 6:16 pm

Kaowiec wrote:
Sat Sep 28, 2019 10:17 pm
@cino111 ma identyczny problem jak miałem ja kilka miesięcy temu przy wprowadzaniu Cloud 2.3.
Serwer zawieszał się notorycznie czasem po 10 sekundach, czasem po kilku godzinach...
Po trzech tygodniach róznych zabiegów i porób rozwiązania problemu przez Wojtka (@fracz) się poddałem i wróciłem do Supla Cloud 2.2.0 (w tej wersji nie zawiesił mi się nidgy!)
Ale nie zawiesza się serwer (sam), tylko serwer + ten customowy skrypt do "eventów" tak?
cino111
Posts: 628
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 29, 2019 6:21 pm

Caly RPI pada. Nie mogę na niego wejsc. Supla nie dziala. Rzadko bo rzadko ale sie zdarza i jak to zwykle bywa w najmniej oczekiwanym momencie.
User avatar
fracz
Posts: 1563
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Sep 29, 2019 6:23 pm

Rozumiem, ale czy to samo występuje bez skryptu emulującego zdarzenia? Możliwe, że malina po prostu nie wyrabia, bo to podejście jest obciążające.
cino111
Posts: 628
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 29, 2019 6:33 pm

Juz wyłączyłem. Usunąłem kontener i postawiłem na nowo. Wczoraj tez przenioslem całość na inna karte. Teraz patrze - swap 100%
Kaowiec
Posts: 52
Joined: Wed Jul 26, 2017 8:15 am
Location: Czernichów

Sun Sep 29, 2019 7:28 pm

fracz wrote:
Sun Sep 29, 2019 6:23 pm
Rozumiem, ale czy to samo występuje bez skryptu emulującego zdarzenia? Możliwe, że malina po prostu nie wyrabia, bo to podejście jest obciążające.
Muszę pisać z "pamięci" bo od kilku miesięcy jestem na starej wersji clouda ale:
1.) to się nie dzieje jeśli NIE URUCHOMI się skryptu crontabem
2.) to nie jest wina maliny - u mnie na starym cloudzie SE ledwo zaznacza swoją obecność.
Pamiętam ze polecenie "htop" pokazywało na górze procesów coś o SimulateEvents a potem traciłem kontakt z rpi
User avatar
fracz
Posts: 1563
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Sep 29, 2019 7:54 pm

cino111 wrote:
Sun Sep 29, 2019 6:33 pm
Juz wyłączyłem. Usunąłem kontener i postawiłem na nowo. Wczoraj tez przenioslem całość na inna karte. Teraz patrze - swap 100%
IMO to normalne.

Daj znać, czy bez włączania "eventów" też padnie.
Post Reply