SUPLA Events - "zdarzenia"

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1829
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob wrz 28, 2019 7:37 am

To na prawdę zależy od bardzo wielu czynników. Coś nie działa, że drążysz temat, czy po prostu masz aplikację do cool statystyk i Cię intryguje?

Bo jak to drugie to daj sobie spokój.

If it's not broken, don't fix it.
Kaowiec
Posty: 76
Rejestracja: śr lip 26, 2017 8:15 am
Lokalizacja: Czernichów

sob wrz 28, 2019 10:17 pm

@cino111 ma identyczny problem jak miałem ja kilka miesięcy temu przy wprowadzaniu Cloud 2.3.
Serwer zawieszał się notorycznie czasem po 10 sekundach, czasem po kilku godzinach...
Po trzech tygodniach róznych zabiegów i porób rozwiązania problemu przez Wojtka (@fracz) się poddałem i wróciłem do Supla Cloud 2.2.0 (w tej wersji nie zawiesił mi się nidgy!)
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz wrz 29, 2019 6:04 am

fracz pisze:
sob wrz 28, 2019 7:37 am
To na prawdę zależy od bardzo wielu czynników. Coś nie działa, że drążysz temat, czy po prostu masz aplikację do cool statystyk i Cię intryguje?

Bo jak to drugie to daj sobie spokój.

If it's not broken, don't fix it.
Potrafi mi sie zawiesić raz na jakieś 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8392
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz wrz 29, 2019 8:42 am

Warto ustalić co jest przyczyną. Serwery produkcyjne mają uptime liczony w miesiącach.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1829
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz wrz 29, 2019 6:16 pm

Kaowiec pisze:
sob wrz 28, 2019 10:17 pm
@cino111 ma identyczny problem jak miałem ja kilka miesięcy temu przy wprowadzaniu Cloud 2.3.
Serwer zawieszał się notorycznie czasem po 10 sekundach, czasem po kilku godzinach...
Po trzech tygodniach róznych zabiegów i porób rozwiązania problemu przez Wojtka (@fracz) się poddałem i wróciłem do Supla Cloud 2.2.0 (w tej wersji nie zawiesił mi się nidgy!)
Ale nie zawiesza się serwer (sam), tylko serwer + ten customowy skrypt do "eventów" tak?
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz wrz 29, 2019 6:21 pm

Caly RPI pada. Nie mogę na niego wejsc. Supla nie dziala. Rzadko bo rzadko ale sie zdarza i jak to zwykle bywa w najmniej oczekiwanym momencie.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1829
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz wrz 29, 2019 6:23 pm

Rozumiem, ale czy to samo występuje bez skryptu emulującego zdarzenia? Możliwe, że malina po prostu nie wyrabia, bo to podejście jest obciążające.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz wrz 29, 2019 6:33 pm

Juz wyłączyłem. Usunąłem kontener i postawiłem na nowo. Wczoraj tez przenioslem całość na inna karte. Teraz patrze - swap 100%
Kaowiec
Posty: 76
Rejestracja: śr lip 26, 2017 8:15 am
Lokalizacja: Czernichów

ndz wrz 29, 2019 7:28 pm

fracz pisze:
ndz wrz 29, 2019 6:23 pm
Rozumiem, ale czy to samo występuje bez skryptu emulującego zdarzenia? Możliwe, że malina po prostu nie wyrabia, bo to podejście jest obciążające.
Muszę pisać z "pamięci" bo od kilku miesięcy jestem na starej wersji clouda ale:
1.) to się nie dzieje jeśli NIE URUCHOMI się skryptu crontabem
2.) to nie jest wina maliny - u mnie na starym cloudzie SE ledwo zaznacza swoją obecność.
Pamiętam ze polecenie "htop" pokazywało na górze procesów coś o SimulateEvents a potem traciłem kontakt z rpi
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1829
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz wrz 29, 2019 7:54 pm

cino111 pisze:
ndz wrz 29, 2019 6:33 pm
Juz wyłączyłem. Usunąłem kontener i postawiłem na nowo. Wczoraj tez przenioslem całość na inna karte. Teraz patrze - swap 100%
IMO to normalne.

Daj znać, czy bez włączania "eventów" też padnie.
ODPOWIEDZ