SUPLA Events - "zdarzenia"

myrcin
Posts: 41
Joined: Fri Jun 07, 2019 9:08 am

Wed Oct 09, 2019 9:24 pm

Dwa pytania chciałbym zadać:

Ten filmik z pierwszego posta zawiera kontaktron podłączony do kwadratowego 'pudełka'. Czy mogę się dowiedziec co to za 'pudełko'?

Czy za pomocą SUPLA Events mogę odpalić scenę, która będzie mi sprawdzać pogodę powiedzmy raz dziennie czy lepiej to zrobić jakoś inaczej? Scenę już mam gotową tylko nie wiem jak ją odpalać regularnie.
User avatar
lesny8
Posts: 865
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Oct 10, 2019 8:56 pm

myrcin wrote:
Wed Oct 09, 2019 9:24 pm
Dwa pytania chciałbym zadać:

Ten filmik z pierwszego posta zawiera kontaktron podłączony do kwadratowego 'pudełka'. Czy mogę się dowiedziec co to za 'pudełko'?

Czy za pomocą SUPLA Events mogę odpalić scenę, która będzie mi sprawdzać pogodę powiedzmy raz dziennie czy lepiej to zrobić jakoś inaczej? Scenę już mam gotową tylko nie wiem jak ją odpalać regularnie.
To pudełko to chyba ten moduł bramowy. Raczej już niedostępny w sprzedaży, ale może gdzieś są gerbery i BOM i można samemu wykonać.

A co do drugiego pytania to może po prostu w cron-ie odpal wygenerowany link bezpośredni do sceny.
myrcin
Posts: 41
Joined: Fri Jun 07, 2019 9:08 am

Thu Oct 10, 2019 9:14 pm

lesny8 wrote:
Thu Oct 10, 2019 8:56 pm
myrcin wrote:
Wed Oct 09, 2019 9:24 pm
Dwa pytania chciałbym zadać:

Ten filmik z pierwszego posta zawiera kontaktron podłączony do kwadratowego 'pudełka'. Czy mogę się dowiedziec co to za 'pudełko'?

Czy za pomocą SUPLA Events mogę odpalić scenę, która będzie mi sprawdzać pogodę powiedzmy raz dziennie czy lepiej to zrobić jakoś inaczej? Scenę już mam gotową tylko nie wiem jak ją odpalać regularnie.
To pudełko to chyba ten moduł bramowy. Raczej już niedostępny w sprzedaży, ale może gdzieś są gerbery i BOM i można samemu wykonać.

A co do drugiego pytania to może po prostu w cron-ie odpal wygenerowany link bezpośredni do sceny.
NIestety nie zorumiałem o co chodzi z odpaleniem w cron-ie linku? Możesz jakoś prościej mi to opisać? :)
User avatar
lesny8
Posts: 865
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Oct 10, 2019 9:27 pm

Wygeneruj cURL w skryptach i
wykorzystaj ;)
lukfud
Posts: 43
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Sun Oct 20, 2019 10:26 am

Dzień dobry.
Pomóżcie - co mogę robić źle?
Dodaję warunek czasowy i zdarzenie przestaje się wykonywać.

Działa:

Code: Select all

events:
  - condition: state(73).on
    #time_conditions: "* 12-13 * * *"
    webhooks: https://supla.fracz.com/api/scenes/public/(...)
Nie działa:

Code: Select all

events:
  - condition: state(73).on
    time_conditions: "* 12-13 * * *"
    webhooks: https://supla.fracz.com/api/scenes/public/(...)
.newbie
User avatar
michael
Posts: 1000
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Oct 21, 2019 6:57 am

Wygląda dobrze na moje oko.
Wg tego warunku zdarzenie będzie działać co minutę w godzinach 12:00 do 13:00
Jeżeli tak sprawdzałeś, to zobacz czy masz poprawną strefę czasową na serwerze.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
lukfud
Posts: 43
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Mon Oct 21, 2019 9:40 am

Tak, sprawdzałem w podanym przedziale.

Rzeczywiście strefa czasowa w cloud była inna niż w qnapie (dzięki za podpowiedź). Zmieniłem wszędzie na CET (cloud, server, db).

Ustawiam "* * * * *" i jest ok, ale jak wpisuję "* 11-15 * * *" nadal nic się nie dzieje.

Code: Select all

 - condition: state(72).on
    time_conditions: "* 11-15 * * *"
    webhooks: https://supla.fracz.com/api/scenes/public/(...)
.newbie
lukfud
Posts: 43
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Tue Oct 22, 2019 7:57 am

Powiedzcie mi proszę co i gdzie mam przestawić aby czas wykonywania zdarzeń był poprawny.
Pomimo tej samej strefy w warunku muszę ustawić 2 godziny wstecz.
-- Qnap --
[~] # date
Tue Oct 22 09:46:14 CEST 2019
-- Cloud --
[~] # docker exec -it supla_supla-cloud_1 /bin/bash
root@b45767d72b00:/var/www/cloud# date
Tue Oct 22 09:45:59 CEST 2019
.newbie
User avatar
michael
Posts: 1000
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Oct 22, 2019 8:11 am

Nie wiem czy to będzie miało związek, a sprawdź jeszcze czy masz dobrą strefę czasową po zalogowaniu się do Cloud'a.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
lukfud
Posts: 43
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Tue Oct 22, 2019 8:20 am

UTC+2 - ustawiłem zaraz po pierwszym logowaniu.
Po kilku testach wiem, że działa i mogę korygować czas o te 2h, aczkolwiek jest to dziwne i wolałbym używać rzeczywistej godziny.
.newbie
Post Reply