Chińskie LEGO - coś dla ESP na eliminację zakłóceń od "długich" kabli

Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lip 02, 2019 7:40 pm

W uzupełnieniu moduł 4 kanałowy.
Na Ali dostępne są różne moduły, ale ze schematu widać, że ten gotowiec jest chyba najbardziej odpowiedni do współpracy z przyciskami i kontaktronami na długich kablach.

https://pl.aliexpress.com/item/33017803 ... 004d47b7d6

.
Załączniki
4Ch_opto_module.jpg
4Ch_opto_module.jpg (113.36 KiB) Przejrzano 666 razy
4Ch_opto_schematic.jpg
4Ch_opto_schematic.jpg (63.82 KiB) Przejrzano 666 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 900
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lip 02, 2019 8:28 pm

Tak, ale warunek to przycisk musi podawać 5V z własnego zasilacza. Tu jest pełna separacja galwaniczna.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lip 02, 2019 8:30 pm

I jeszcze jeden moduł - nawet bardziej "podchodzący".

https://pl.aliexpress.com/item/33040059 ... 3c00PWKEG2


.
Załączniki
4Ch_opto_schematic_SCM.jpg
4Ch_opto_schematic_SCM.jpg (409.76 KiB) Przejrzano 651 razy
4Ch_opto_module_SCM.jpg
4Ch_opto_module_SCM.jpg (131.26 KiB) Przejrzano 651 razy
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lip 02, 2019 8:35 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt lip 02, 2019 8:28 pm
Tak, ale warunek to przycisk musi podawać 5V z własnego zasilacza. Tu jest pełna separacja galwaniczna.
Przecież można zrobić jak zaproponowałem np. tu:

viewtopic.php?p=30501#p30501

i podpiąć pod 5V, które to napięcie w 99,99 procentach mamy w modułach ESP.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 900
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lip 02, 2019 8:43 pm

Oczywiście można :)
Zresztą identycznie zrobiłem w tym projekcie: viewtopic.php?f=32&t=4979
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lip 02, 2019 9:03 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt lip 02, 2019 8:43 pm
Oczywiście można :)
Zresztą identycznie zrobiłem w tym projekcie: viewtopic.php?f=32&t=4979
Czytałem - profesjonalne opracowanie, ale ideą tego wątku jest jak coś zrobić, aby się nie narobić (bo nie wszyscy potrafią/mogą/chcą projektować płytki, precyzyjnie lutować, etc).
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 900
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lip 02, 2019 9:06 pm

Dziękuję za dobre słowo :D
A oczywiście proszę o jak najwięcej informacji o takich modułach. Nawet jeśli zamierzamy wykonać PCB samodzielnie, to takie gotowce idealnie nadają się do wykonywania prototypów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lip 02, 2019 9:28 pm

Załączniki
2_pin.jpg
2_pin.jpg (82 KiB) Przejrzano 623 razy
6_pin.jpg
6_pin.jpg (106.06 KiB) Przejrzano 623 razy
Misiu
Posty: 22
Rejestracja: śr kwie 25, 2018 12:01 pm

wt lip 09, 2019 1:58 pm

A kojarzycie extender dla I2C? Możecie coś polecić? Niestety czujnik nasłonecznienia muszę dać dalego, a zamiast Wifi wolę dać po kablu.
Z góry dzieki za linka :)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1029
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lip 09, 2019 2:56 pm

Np pcf8574 lub pcf8575
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ