8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 5:26 pm

W pierwszym poście umieściłem poprawiony plik. Mój błąd.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 5:34 pm

soren wrote:
Sun Dec 02, 2018 5:02 pm
Takie pytanie do autora wszystko pięknie ale do czego używasz THINGSPEAK,a nie miałem z tym doczynienia cos tam dzis w google poczytałem ale takie wyjaśnienie z pierwszej reki bylo by super.
THINGSPEAK służy u mnie do graficznej prezentacji otrzymanych wyników pomiarów w formie wykresów i wskaźników:
Tutaj dwa przykłady które wykorzystuje u siebie.
TS1.png
TS1.png (5.91 KiB) Viewed 1050 times
TS2.png
TS2.png (11.36 KiB) Viewed 1050 times
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posts: 698
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 5:40 pm

Teraz działa. Rewelacja głownie Interfejs konfiguracyjny dostępny pod adresem IP. Czy możesz coś takiego zrobić, lub pokazać gdzie wprowadzić w kod np. przekaźniki, DHT itd? THINGSPEAK nie koniecznie, bo nie ogarniam na razie co to takiego, jednak widzę, że jest apka, to pewnie coś pokombinuję.

Wielkie dzięki za rozwój oprogramowania pod Arduino IDE :D
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 5:59 pm

Jeśli chodzi o dodanie przekaźników to (w tym przykładzie 3 sztuk):

Code: Select all

SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  // DS na GPIO02
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer(); 
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
SuplaDevice.setTemperatureCallback(&get_temperature);
SuplaDevice.setStatusFuncImpl(&status_func);
SuplaDevice.addRelay(3, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
SuplaDevice.addRelay(5, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
SuplaDevice.addRelay(7, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 02, 2018 6:05 pm

Teraz śmiga - @Duch__ dzięki ;) Kawał dobrej roboty, tego mi brakowało ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1780
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 02, 2018 6:22 pm

Ok już jest dobrze
Rewelacja zwłaszcza odczyd ID i kopiowanie.
Jest też od razu odczyt z DS
Zastanawiam się jak rozwiązać sytuację z brakiem czujnika podczas awarii pokazuje wtedy -127.
Jeżeli mamy ustawiony termostat z takiego termometru to w takiej sytuacji grzanie się załączy :(.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 6:24 pm

wojtas567 wrote:
Sun Dec 02, 2018 6:22 pm
Ok już jest dobrze
Rewelacja zwłaszcza odczyd ID i kopiowanie.
Jest też od razu odczyt z DS
Zastanawiam się jak rozwiązać sytuację z brakiem czujnika podczas awarii pokazuje wtedy -127.
Jeżeli mamy ustawiony termostat z takiego termometru to w takiej sytuacji grzanie się załączy :(.
Ale -127 jest w tym wypadku wartością przypisaną z palca więc możesz dać wartość np. 127 stopni (bez znaku minus) i grzanie się wyłączy ;)
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Dec 02, 2018 7:49 pm

Uruchomiłem odczyt 6szt - działa wzorowo .Świetna robota -Wojtek, Duch__ dzięki :D Rewelacja
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Sun Dec 02, 2018 8:09 pm

wojtas567 wrote:
Sun Dec 02, 2018 6:22 pm
...Jeżeli mamy ustawiony termostat z takiego termometru to w takiej sytuacji grzanie się załączy :(.
To do kitu z takim termostatem :mrgreen:
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
cino111
Posts: 698
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 8:14 pm

Też Wam się tak pokazuje przy pierwszym uruchomieniu?
Attachments
Screenshot_20181202-201245_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20181202-201245_Samsung Internet.jpg (360.1 KiB) Viewed 998 times
Post Reply