8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 5:26 pm

W pierwszym poście umieściłem poprawiony plik. Mój błąd.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 5:34 pm

soren pisze:
ndz gru 02, 2018 5:02 pm
Takie pytanie do autora wszystko pięknie ale do czego używasz THINGSPEAK,a nie miałem z tym doczynienia cos tam dzis w google poczytałem ale takie wyjaśnienie z pierwszej reki bylo by super.
THINGSPEAK służy u mnie do graficznej prezentacji otrzymanych wyników pomiarów w formie wykresów i wskaźników:
Tutaj dwa przykłady które wykorzystuje u siebie.
TS1.png
TS1.png (5.91 KiB) Przejrzano 1928 razy
TS2.png
TS2.png (11.36 KiB) Przejrzano 1928 razy
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz gru 02, 2018 5:40 pm

Teraz działa. Rewelacja głownie Interfejs konfiguracyjny dostępny pod adresem IP. Czy możesz coś takiego zrobić, lub pokazać gdzie wprowadzić w kod np. przekaźniki, DHT itd? THINGSPEAK nie koniecznie, bo nie ogarniam na razie co to takiego, jednak widzę, że jest apka, to pewnie coś pokombinuję.

Wielkie dzięki za rozwój oprogramowania pod Arduino IDE :D
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 5:59 pm

Jeśli chodzi o dodanie przekaźników to (w tym przykładzie 3 sztuk):

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  // DS na GPIO02
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer(); 
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
SuplaDevice.setTemperatureCallback(&get_temperature);
SuplaDevice.setStatusFuncImpl(&status_func);
SuplaDevice.addRelay(3, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
SuplaDevice.addRelay(5, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
SuplaDevice.addRelay(7, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 02, 2018 6:05 pm

Teraz śmiga - @Duch__ dzięki ;) Kawał dobrej roboty, tego mi brakowało ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz gru 02, 2018 6:22 pm

Ok już jest dobrze
Rewelacja zwłaszcza odczyd ID i kopiowanie.
Jest też od razu odczyt z DS
Zastanawiam się jak rozwiązać sytuację z brakiem czujnika podczas awarii pokazuje wtedy -127.
Jeżeli mamy ustawiony termostat z takiego termometru to w takiej sytuacji grzanie się załączy :(.
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 6:24 pm

wojtas567 pisze:
ndz gru 02, 2018 6:22 pm
Ok już jest dobrze
Rewelacja zwłaszcza odczyd ID i kopiowanie.
Jest też od razu odczyt z DS
Zastanawiam się jak rozwiązać sytuację z brakiem czujnika podczas awarii pokazuje wtedy -127.
Jeżeli mamy ustawiony termostat z takiego termometru to w takiej sytuacji grzanie się załączy :(.
Ale -127 jest w tym wypadku wartością przypisaną z palca więc możesz dać wartość np. 127 stopni (bez znaku minus) i grzanie się wyłączy ;)
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Maniek913
Posty: 260
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz gru 02, 2018 7:49 pm

Uruchomiłem odczyt 6szt - działa wzorowo .Świetna robota -Wojtek, Duch__ dzięki :D Rewelacja
Awatar użytkownika
Piotr61
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 15, 2017 12:59 pm

ndz gru 02, 2018 8:09 pm

wojtas567 pisze:
ndz gru 02, 2018 6:22 pm
...Jeżeli mamy ustawiony termostat z takiego termometru to w takiej sytuacji grzanie się załączy :(.
To do kitu z takim termostatem :mrgreen:
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz gru 02, 2018 8:14 pm

Też Wam się tak pokazuje przy pierwszym uruchomieniu?
Załączniki
Screenshot_20181202-201245_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20181202-201245_Samsung Internet.jpg (360.1 KiB) Przejrzano 1876 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”