8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Dec 17, 2018 5:30 pm

wrobel111 wrote:
Mon Dec 17, 2018 11:09 am
Mam problem z odczytami, co jakiś czas zdarzają się spadki temperatury do wartości odpowiadającej numerowi kanału. Czym to może być spowodowane?
wykres temperatury.png


Jaka długość przewodów?
Jaki rezystor podciągający?
Ile czujników?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
wrobel111
Posts: 53
Joined: Tue Jun 05, 2018 6:13 pm

Mon Dec 17, 2018 8:30 pm

Duch__ wrote:
Mon Dec 17, 2018 5:30 pm
wrobel111 wrote:
Mon Dec 17, 2018 11:09 am
Mam problem z odczytami, co jakiś czas zdarzają się spadki temperatury do wartości odpowiadającej numerowi kanału. Czym to może być spowodowane?
wykres temperatury.png


Jaka długość przewodów?
Jaki rezystor podciągający?
Ile czujników?
Przewody długości 1m (ds-y w obudowie wodoodpornej)
rezystor 5,1k
dla 5ciu jak i 3 czujników to samo.

Spróbować zmniejszyć rezystor?
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Dec 17, 2018 8:58 pm

Standard mówi że ma być 4,7k, tak więc zmniejsz na 4,7k lub 2,2k lub nawet na 1k. Im dłuższy przewód tym mniejszy rezystor.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Dec 17, 2018 9:01 pm

Nie w rezystorze szukałbym przyczyny -1 metr śmiechu warte.
krycha88
Posts: 438
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Dec 18, 2018 9:02 am

A macie jakiś przykładowy soft z obsługą przekaźnika ?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Dec 18, 2018 4:40 pm

Kilka postów wyżej - nawet 10 szt... :)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
marcepanfazik
Posts: 18
Joined: Tue Nov 27, 2018 8:31 pm

Fri Dec 21, 2018 10:08 pm

Koledzy podpowiedzcie ja w kodzie wprowadzić obsługę 5 czujników zamiast przekaźników.
Będę mega wdzięczy za gotowca do obsługi 6xDS18B28 i 8 czujników (3 w zapasie)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Dec 21, 2018 10:13 pm

Dodaj kanały

Code: Select all

  SuplaDevice.addSensorNO(14); 
  SuplaDevice.addSensorNO(12); 
  ................
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
marcepanfazik
Posts: 18
Joined: Tue Nov 27, 2018 8:31 pm

Fri Dec 21, 2018 10:30 pm

Dziękuję sławku
uczę się i kombinuję a Twoja pomoc okazała się być nieoceniona
marcepanfazik
Posts: 18
Joined: Tue Nov 27, 2018 8:31 pm

Sat Dec 22, 2018 10:25 am

Witam i przepraszam że post pod postem
Zauważyłem że dane z czujników temperatury do sulpla scripts fracza (beta) wysyłane są tylko po restarcie ESP
Gdzie jest błąd?
jedyne co zmieniłem w kodzie to poniższe

Code: Select all


  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  // DS na GPIO02
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  


  
    // CHANNEL5,6 - RELAY  // 44 - Pin number where the relay/sensor is connected
  SuplaDevice.addSensorNO(15);           
  SuplaDevice.addRelay(5, false);        
  SuplaDevice.addSensorNO(4);              
  //SuplaDevice.addRelay(14, false);            
  //SuplaDevice.addRelay(12, false);       
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      
  //SuplaDevice.addRelay(10, false);     
  SuplaDevice.addSensorNO(12); 
  SuplaDevice.addSensorNO(14);   
  SuplaDevice.addSensorNO(9);  
  SuplaDevice.addSensorNO(10); 
   //SuplaDevice.addRelay(15, false);   
aha
jeszcze przy wgrywaniu programu na końcu mam taki komunikat
Błędna biblioteka znaleziona w ..... brak plików nagłówkowych ...... sketch_dec20a i to samo dla SuplaDevice.h
Post Reply